..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > himmet durgut




25 Mayýs 2005
Ben Ýsmail... Kavruk Topraklarýn Çocuðu  
himmet durgut
Arzuhalim sanadýr! Zemzemlerin anasý gözlerini çevir. Islak bir nazarýn düþsün denizleri çalýnmýþ ülkemin topraklarýna. Uzat bereketin fýþkýrdýðý ellerini ; her yüreðinde çöl yarasý taþýyan emsin parmaklarýný...Zira sensizlikten kesildi bu yaðmur. Göky


:CDBC:
Bir avuç toprak. Ellerim yanýyor. Bunaltan bir çöl gecesinin gözlerine sapladýðým susuzluk; damarlarýmý çekiyor, baþým dönüyor, dizlerim titriyor..
Bilirsin,kavruk topraklarýn çocuðuyum ben. Suyla tanýþýklýðým azdýr. Nefesim; sýcaktan alný yanmýþ haritalara denk düþer... Eskilerin anlattýðý ormanlarý, yemyeþil daðlarý, bayýrlarý görmedim. Hiç ýslanmadým yaðmurla sýrýlsýklam, çamurla oynamadým... Dedim ya kavruk topraklarýn çocuðuyum ben. Kum taneleri boþandý hep ellerimden. Ateþ görmüþ rüzgarlar yaladý saçlarýmý. Bir bulut görsem o yana bu yana koþardým düþerdim, dizlerim kanardý da sessiz sessiz aðlardý annem; - Ýsmail'im derdi, yavrum Ýsmailim..
oysa adým Ýsmail deðildi, çok sonralarý anladým neden bana Ýsmail derdi annem.

Þimdi her ana bir Hacer'dir benim ülkemde. Zaman; susuzluða dair ne varsa onlarý süpürür evlerin eþiðinden. Alýr feryatlarý, yaðmur türkülerini, hasret kuþlarýný bilinmez bir yerlere götürür ..
Benim ülkemde her tepe bir umuttur; ýslaklýðý saklar ardýnda. Soluklar koþturur durur kan ter içinde. Bu ülkenin çocuklarý hep suya dair oyunlar oynarlar; denizler, ýrmaklar, çeþmeler olur küçücük hayal ülkelerinde. Analar, babalar su taþýr dualarýna çocuklarýnýn oyunlarýndan. Seccadelerinin ýslaklýðý belki de bundandýr..
Kavruk topraklarýn çocuðuyum ben. Susuzluktan çatlayan dudaklarýmý, hep ýslak þarkýlar kanatýrdý. Önceleriydi; uçsuz bucaksýz sahralarda dört bir yandan gözlerimi seraba açar saatlerce bakar ve aðlardým da annem: - Ýsmail'im derdi,yavrum Ýsmail'im...ve hakikat parmaklarýyla gözlerimi kapatýrdý. Bilmezdim önceleri, kimdi bu Ýsmail?Neden hep analarý aðlatýrdý. Sonradan öðrendim ki Ýsmail; topraðýn zemzemle emzirdiði çocuk. Rahman'ýn merhametinin tecelligahý, bir masum aðýt, bir soluk... Her yaðmur duasýna belki de bundan, Ýsmaillerle çýkardý dedeler, zira; ismailler aðlarsa gökyüzü de gürler..
Kavruk topraklarýn çocuðuyum ben. Arzýma kuraklýðý hangi sebeb çaldý? Engin denizler vardý içimde, gözümden ýrmaklar çaðlardý. Hasýlý yüreðim denizdi suydu, oysa dýþým yanardý. Besbelli içimizle dýþýmýzýn arasýna bentler geren bir sebeb vardý. Ben bu sebeblerin maðduruyum aslýnda. Bu kadar zor muydu aþmak? Niyetten hale, hayaladen gerçeðe taþmak bu kadar zor muydu?
Kavruk topraklarýn çocuðuyum ben. Gittiði yere her adýmýnda bereket serpen ihlasýn ülkemden kovulduðu yollarýn en ortasýna oturmuþum; baþým eðik avuçlarýmda. 'Ben Ýsmail'im diyorum ben Ýsmail...Zemzem içimde, zemzem damarlarýmda. Susuzluða bilenmiþ tahammul býçaklarýný getirin, çalýn boðazýma....Getirin ismailleri kurban edin. Ýçimizdeki denizler sebebleri yýksýn yürüsün dýþýmýza. Bir ismail ölsün ki bin Ýsmail zemzemle doðsun, zemzemle büyüsün...'
Bana doðru koþuyor annem; kan ter içinde soluk soluða. Boynu bükük halimi kaldýrýyor yerden, uzanýyor avuçlarýma. Kana kana içiyor, sonra omuzlarýmý öpüyor; haberim yok merhamet kuþlarý konmuþ omuzlarýma... Kavruk topraklarýn çocuðuyum ben..
Arzuhalim sanadýr! Zemzemlerin anasý gözlerini çevir. Islak bir nazarýn düþsün denizleri çalýnmýþ ülkemin topraklarýna. Uzat bereketin fýþkýrdýðý ellerini ; her yüreðinde çöl yarasý taþýyan emsin parmaklarýný...Zira sensizlikten kesildi bu yaðmur. Gökyüzü sensizlikten kaybetti bulutlarýný...
Dili damaðý kuruyan dualara yazmýþým adýný.. Hayalimden taþkýn nehirler geçer, ben Ýsmail; kavruk topraklarýn çocuðu... Annemin adý Hacer....

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: harika...
Gönderen: pembe oltulu / Konya/Türkiye
12 Ekim 2007
Hepimiz zemzeme hasret ismailleriz. Çöl ortasýnda öyle zorki ulaþmak... Umudumuzu kaybetmeden beklemekteyiz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuþlarýn Ölümü Sabahleyindir
Kendinin Gurbetinde

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yarýna Kalýrým [Þiir]
Nerdesin [Þiir]
Annem ve Ben [Þiir]
Yaðmur Duasý [Þiir]
Masal [Þiir]


himmet durgut kimdir?

kendinde olmanýn ve kendine gelmenin gayretini veren birisi

Etkilendiði Yazarlar:
gazzali


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © himmet durgut, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.