..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Var Samsa




5 Mayýs 2005
Yeni Tübitak Yasasý: Bir Felaket Habercisi  
Var Samsa
Politik bir yazý yazmayacaðým, yazmayacaðým, yazmayacaðým. Ama yeni TÜBÝTAK yasasýna karþý birþeyler yazmazsam çatlarým, kusura bakmayýn.


:CAED:
Aslýnda dün herþey güzeldi, Schröder geldi, dinleyenler duymuþtur, ne güzel sözler vardý her iki baþbakanýn aðzýndan dökülen. Hükümet için de, tamam kusurlarý var ama olacak o kadar... günümdeydim.

Ve bugün felaket yasasýnýn geçtiði haberini aldým radyodan. TÜBÝTAK artýk baþbakana baðlý, politize bir kurum olacak. Politikacýya baðlý bilimden daha kötü bir þey olamaz, inanýn bana... Politik irade doðasý gereði popülisttir, halk ne derse o doðrudur politikacýnýn gözünde. Bilimse; cahil kalabalýklara, engizisyona raðmen farklýyý, doðruyu, nesneli haykýrabilmeli.

Anlamýyorsunuz durumun vehametini, yoksa sesiniz çýkardý. Artýk yayýnlanamayacak insanlarý uyandýran, gençleri bilimle tanýþtýran, mükemmel ama yinede ucuz kitaplar. O kitaplar olmadan tekdüze düþüncelerde, baðnazlýkta boðulacak toplumum.

Bakýn iþler devlete baðlandý mý nasýl olur örnek vereyim. RTÜK diye baðýmsýz olmasý gereken bir kurum var. Ama RTÜK baðýmsýz deðil, politik iradeye baðlý. Ve bu kurum hangi kadýnýn neresi göründü, hangi gözetleme programý toplum ahlakýný çürütür meselesine kafayý takmak durumunda, doðal olarak, çünkü o meseleler politikacýnýn ratingini ilgilendirir. (Toplumun çoðu da gizli gizli birbirinin hayatýný gözetlemek ve sonra bu meraký sapýklýk diye nitelemek hastalýðýný sürdürür, nedenlerine girmeyelim).

Bu arada kimi malum kanallar ne yapýyor umurunda deðil bu RTÜK'ün. Bilimsellikle tamamen ters, bilimsel gerçekleri yanlýþ gibi gösteren, ilkel, iðrenç belgeseller yayýnlanýyor ülkemde. Kimse dur demiyor, diyemiyor. Ve çocuklarýn beyinleri yýkanýyor. 10- 20 yýl sonra bir daha düzeltilemez biçimde beyni yýkanmýþ genç kuþaklarla karþý karþýya kalacaðýz. Ve yavaþ yavaþ olduðu için doðal gelecek bize. Demokrasi olarak adlandýracaðýz gerilemeyi.

Eðitimli bir Hintli ile yaptýðým sohbeti unutamýyorum. Ülkelerinin nüfus artýþý korkunçtan katastrofale her geçen gün ilerlerken (merak edenler için: þu anda dünyanýn en kalabalýk ülkesi Çin deðil Hindistan’dýr ve o ülkede üç yýlda bir Türkiye Cumhuriyeti nüfusu kadar yeni çocuk doðuyor, tüm çabalara raðmen korkunç nüfus sebebiyle hiç bir zaman insan olmanýn temel haklarýný kazanamayacak bu çocuklar), bu konuda hükümetlerinin neden hiç bir þey yapmadýðýný sormuþtum ona. Demokratik bir ülkede bu konuda birþey yapmak güçtür demiþti. Peki 21 yy’da evliliklerin çoðunun görücü üsulü olmasýna karþý birþeyler yapýlamayacak mý Hindistan’da? Demokrasi de zor...

Demokrasi içinde televizyonlarýn yanlýþ, tek taraflý yayýnlar yapmasýna, bilimin politize edilmesine, basýnýn halký yanlýþ bilgilendirmesine, hatta beyin yýkamasýna, insanlarýn her geçen gün daha geriye, daha ilkele yönlenmelerine, öfkenin ve þiddetin toplumu sarmasýna karþý yapýlacak bir þeyler olmalý... Bu sorunun cevabý devlet tarafýndan sübvanse edilmekle beraber harcamasýnýn her kuruþunun hesabýný verebilecek bir yapýda ve politik etkilerden baðýmsýz kuruluþlarýn varlýðýnda yatýyor sanýrým. Bunlar : 1. Bilimsel örgütlenme (TÜBÝTAK), 2. Baðýmsýz eðitim sistemi kurumlarý (demokratik bir YÖK ve hatta neden baðýmsýz bir temel eðitim kurumlarý birliði olmasýn?), ve 3. BBC tarzý baðýmsýz, çaðdaþ ve öncülük yapan bir radyo televizyon kurumu olabilir. (TRT iflah olmaz bir halde).

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selamlar
Gönderen: bee / Ýstanbul/
31 Mayýs 2005
Onlar takmýþlar bir kere kafaya, "biz bilmeyiz, Allah bilir" diye. Ne yapsýnlar bilimi? TV dediniz de aklýma geldi, dinci olmayan, þu anda devletin elinde bulunan kanallardan birinde, bir CD reklamý vardý. Ýnsanlarý aydýnlatan! dinci bilimcilerin uydurmalarýný içeren bir CD. Yüzyýllar önce yanardaðýn lav püskürtmesi ile telef olmuþ Pompei halký için, Pompei Sapkýnlarý ifadesi kullanýlýyordu. Allahýn iþi iþte kafasý kýzdý mý, lav püskürtür insanlarýn üzerine. Bu iþin doðayla, dünyanýn merkezindeki maðma tabakasýyla ilgili olduðunu nereden bilsin o dinci bilimciler. RTÜK mü dediniz?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dünyanýn En Ýyi Ýnsaný [Þiir]
Yeni Bir Çaðýn Baþlangýcý [Öykü]
Sessizlik - 1 [Öykü]
Kadýn Haklarý - 1 [Öykü]
Kadýn Haklarý - 2 [Öykü]
O Þýk Ayakkabýlarý Bu Dava Ýçin Almadýnýz, Bay Schopenhauer! [Öykü]
Sessizlik - 2 [Öykü]
Martý M. V. [Öykü]
Mustapha Garta'nýn 30. Yaþ Günü - 1 [Roman]
Mustapha Garta'nýn 30. Yaþgünü - 2 [Roman]


Var Samsa kimdir?

Bireyin varolma, kendisi olma þansýný elinden alan kurumlarla sarýlmýþ ve kötü bir þaka, bir tuzak haline dönmüþ dünyada insan sorunu üzerine hikayeler, denemeler.

Etkilendiði Yazarlar:
Milan Kundera, Franz Kafka, J. P. Sartre, Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Var Samsa, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.