..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Deniz Katre




2 Nisan 2005
Yaðmurun Getirdiði  
Deniz Katre
Yaðmurun kimyasýna dair bir hikaye bu.. Her hikayede aþký arayan bunda da bulacak aradýðýný..Yok bulamadýysa eðer tatmamýþ henüz demektir, söylemek icab eder: Aþk.....


:DBFA:

"Yaðmuru seviyorum.." dedim hýzlý adýmlarla ilerlerken ve bir yandan düþünüyordum hareket halindeyken daha çok ýslandýðýmý. Her yaðmur zamaný kapýldýðým düþünceli yalnýzlýk hali gölgemle itiþip duruyor.. Hayatýn muhtelif anlarýnda ortaya çýkan "ben"i sahiplenme gayreti artýk yabancý deðil ruhuma.. Bana sorsalar, daha sadýk olduðuna inandýðým yalnýzlýða veririm tüm imtiyaz haklarýmý.. Lakin doðanýn kanunlarý ýþýðýn olduðu her yerde bu hakký gölgeme tanýmakta.. Ve ben ancak gözlerimi kapadýðýmda yalnýz kalabilmekteyim..
"Ne dedin sen?" dedi tanýmadýðým bir ses.. Gayri ihtiyari cevaplayýverdim: "Seviyorum yaðmuru" sonra yarý kapalý gözkapaklarýmýn arasýndan kiminle konuþtuðumu seçmeye çalýþýp baþarýsýzlýkla kapadým tekrar gözlerimi.. Bu iþlemi birkaç defa daha denediysem de baþarýlý olamadým.. Yani sanýrým.. Bu göz açýp kapamalar arasýnda, gözümün açýk mý kapalý mý olduðunu anlayamadýðým bir an onu gördüm.. Daha önce hiç görmediðim bu adam -etrafýndaki herkese adamcaðýz gözüyle bakan ben nasýl olmuþ da ilk kez gördüðüm birini "adam" yerine koyabilmiþtim- baþladý konuþmaya.. Bilmediðim, daha önce hiç duymadýðým bir lisanla anlatmaya.. Ve baþlar baþlamaz kanaat getirdim adamcaðýzlýktan adamlýða terfinin anahtarýnýn bu cümleler olduðuna.. :
"Yaðmur sadece üstüne düþtüðü yerleri deðil, içinden geçtiklerini de (elini havada, bir kýsrak baþýný okþar gibi dolaþtýrdý) temizler ve ortaya çýkan kirleri görünmez bir halýnýn altýna itekleyiverir kurnazca.. Derler ki Kaf Daðý'nýn ardýndadýr bu halý ve herþeyin altý üstüne döndüðü vakit halý da ters yüz edilecektir. O ana kadar halý da dað da saklý tutarlar kendilerince bu sýrrý.. Sýrrý olmayanýn canýnýn da olmayacaðýný bilirler çünkü. Hesap günü gelip çatýnca yaðmuru da sorgulamak için ihtiyaç vardýr bu kirlere.. Çünkü her yaðdýðýnda günahlarý nasýl yýkýyor ve atýyorsa halýnýn altýna, kendi günahlarýný da yokediverir yaðmur usulca, ne kadar masum bir günah olsa da temizlik. Bile bile iþler bu günahý yaðmur çünkü varolmak için her varlýða bir günah bir yasak elma gerek.. Bilir.. Gelip çatýnca beklenen gün, ters yüz olunca herþey.. Ýçler dýþa dökülünce...
Denir ki o gün cehennemi söndürmesin diye varolan tüm sular çekilir cennete. Ömründe su ile tanýþmýþ herkes kabul edilir bu sonsuzluða ve geri kalanlar adým adým ilerlerler azaba.. Yaðmur da tam bu sýrada ortaya çýkar yeniden, son kez.. O zamana kadar gizlediði son kozu, yaðmur altýnda aðlayanlarýn farkedilmemiþ gözyaþlarýný döker ateþin üstüne.. Alevler söner.. Her sönen alev,her kaybolan kývýlcýmla bir damla daha kaybolur.. Ne zaman ki sönecek alev kalmaz, ilahi komedya tekerrür eder. Heyhat; söndürecek damla kalýr mý, sönecek bir alev kalmayýnca?.. Siyah var olabilir mi beyazsýz?.. Olamaz.. Yaðmur ateþe, alev damlaya döner döner, döner.. Ve döne döne baþlar yeni bir hayat, bir önceki gibi.." Sözleri biter bitmez gitmeye yeltendiyse de tutuverdim yakasýndan.. "Dur" dedim.." Adamlýðýn sýrrý bu.. Bildim. Peki aþka yer yok mu adamlýkta. Varlýða çok mu aþk, yeri hep yokluk mu?" " Hiç aþksýz olur mu?" dedi küçümser bir þekilde.. Artýk onu göremiyor sadece varlýðýný hissediyor son bir cümlelik hakkým olduðunu seziyordum. "Peki aþk bu hikayenin neresinde?" Soluduðum havayý bile etkileyen bir tebessümle, gitgide uzaklaþan bir sedayla cevapladý beni: " Aþk bu hikayenin ölümsüzlüðünde, dönüp durmasýnda, döndükçe kendini bulmasýnda.. Aþk yaðmur altýnda aðlayan bir adamýn gözyaþlarýnda..."
Ve kayboldu.. Ve kayboldum.. Yokluðunu varlýðýndan daha katý bir þekilde hissederek deðiþtirdim gözlerimin durumunu, zira hatýrlayamayacak kadar bitkindi dimaðým en son onlarý açýk mý kapalý mý býraktýðýmý.. Gözüme iliþen, iliþmekten daha fazlasý adeta tecavüz eden sokak lambasýnýn o parlak ýþýðý altýnda sinsi sinsi gülümseyen gölgeme takýldým.. "Yaðmuru seviyorum" dedim yarým býraktýðým hikayeme devam ederken.. Acaba dururken mi, yoksa yürürken mi, daha çok ýslanýr insan diye düþünürken, bir sonraki maçýn gölgemle kimin arasýnda olacaðýný hayal edip, maðrur gölgemi alt edecek ebedi karanlýðýn karþýma çýkacaðý ve bu dönüp durmanýn sona(!) ereceði köþebaþýna doðru ürkek bir adým daha attým...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mutluluk ve Hüzün [Þiir]
Ýtiraf [Þiir]


Deniz Katre kimdir?

ne siyah ne beyaz. . hem siyah hem beyaz. . . yani gri.

Etkilendiði Yazarlar:
Elif ÞAFAK


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Deniz Katre, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.