..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Kâmuran Esen




30 Ocak 2005
Kurultay mý Gürültay mý?  
Kâmuran Esen
Mudurnu diliyle, atasözleriyle sohbet.


:DJHH:
( CHP kurultayýndan – afedersiniz- gürültayýndan bir gün sonra.......)


Hoþge'din Fatma Haným, sefa ge'din.
- Hoþ bulduk Ayþe Haným.........Ahhh bacakla'm! ...Yaþlýlýk gapýdan içeri guyulacak gibi deðil ama, ne çare! .......Sormadan girdi sormadan....Þuraya oturayým.........Ooohhhh! ....Allah beterinden sakla, bugünlerimizi aratma yarabbi! .........
- Nasýlsýn Fatma Haným?... Bacakla'n aðrýyo besbelli.
- Ne desem bilmem ki! ......” Galka'm desem mecal yok, öle’m desem ecel yok.”...Sürünüyoz iþte.
- Gayfe içe'min Fatma Haným?
- Sorduðun soruya bak....” Hacý’ya tesbih alý' mýsýn demiþle; ha biz buraya niye geldik demiþ.”.....Ýçerim tabi......Þöyle datlýca o'sun......Þekerim yü'selirse yü'selsin....” Dalga boyu aþmýþ nasýl olsa; ha bi karýþ, ha beþ karýþ.” ........." Ölmüþ eþek gurtdan gorkmaz."
- O'lan ne yapýyo sizin? Ýþleri nasýl?
- Hiç sorma Ayþe Haným. Dükgân sinek avlýyo. Öðlene doðru dükgâný açýyo, gün aþmadan gapatýyo.....Gayfeden beri geldiði yok...Sermayeyi kediye yükledi. Gafasýz! Ne olacak.....” Hesapsýz gasabýn masadý ..tüne girermiþ.” Girdi de çýkmýyo. Çýksa, çýka'ken açýlacak þemsiye gibi, e'ce beter olacak.
- Sizin bu o'lan da rahmetli bubasýna hiç çekmemiþ.
- Sus sus! Derdimi depreþtirme...Sizin o'lanla ne yapýyolla?
- Ýyile iyile.....Ýþleri de iyi. Ama eþþek gibi çalýþýyolla, benzetmek ayýp olmasýn. Dün tadile gitdile çoluk çocuk. Acýk gezeceklermiþ.
- Eeeeee! Haklarý tabi. Çalýþan, iþini bilen herþeyi hakede......” Ýþi iþine denk olanýn, ..tü dümbelek çalar,” mýþ. Çalsýnla baka'm......... O dükgâný bana býraksala, vapur isgelesi gibi çalýþdýrý'm da, bana býrakmýyolla. Senin anlayacaðýn; “ Kelle benim olsa, gide Gonya’da týraþ ettiririm de, kelle benim deðil.”
- Sen gene de boþ býrakma Fatma Haným. Çek kenere o'lunu, gonuþ. Bak oðlum, þöyle þöyle; durum bundan ibaret, de.
- Verdiðim akla uyacak mý bakam? ....” Aklýný eþeðe verme; çeke, arpa tarlasýna gide,” hesabý; bi iþe yaramaz ona vereceðim akýl.
- Öyle deme. Otur, gonuþ gözel gözel.
- Zatý beni gonuþturmuyo ku, anam deyip dinlemiyo bile...Doðurduðum merete söz geçiremiyom...Dil kürek gibi....Velhasýl; “ Ektiðimiz nohut, leblebi oldu da, baþýmýzda þakýrdýyo.”
- Ben de hastayýn Fatma Haným. Þu gelinle beni çok üzüyolla. Sinirden tansiyonum da yü'seldi, þekerim de.
- Hep ayný dert.......Bizim gelin de benim canýmý sýkýyo. Ama ne yapaca'n! ......” Dertsiz baþ, bi tek bostan gorkuluðunda bulunurmuþ.”
- Bizim o'lanla araba alacaklarmýþ. Ýþle böne iyi gide'se, koferatife gire, bi de dayre sahibi oluruz deyolla......Ganorüfelli....Iccak sulu....Zobaynan, kömürnen uðraþmakdan, elle'm kaplumba kabuðuna döndü......Þu elle'me bi bak, demirci çýraðýna benzedim.
- Demek araba alacasýnýz.....Ýyi iyi...Allah ta çok vesin.....Geçen akþam bizim akýlsýz o'lan da, bi bilgisayar sýrtlandý geldi. Borç paçadan akýp dururken...Herkeþ deliyi mumnan ara, bizde bacadan akýyo...Þaþkýn! ......” Þaþkýn ördek götün götün yüzermiþ.”.... Dünyanýn parasýný vermiþ...” Ayaðýnda donu yok, baþýna fesleðen takýyo.”...Çet yapacakmýþ, ne demekse.....Borçluykan çetin çütün sýrasý mý!
- Bu çocuk bi de üniversite okudu Fatma Haným. Orada hiç mi bi þey öðrenmemiþ?
- Öðrenmemiþ iþte.....Gezmiþ durmuþ besbelli .....” Göz derya, seyir bedava....”Adam hacý mý olu' varmakla Mekke’ye; eþek evliya mý olu, taþ çekmekle tekkeye,” diye boþa dememiþle.....Töbe töbe! ...”Tahsil cehaleti alýrmýþ ama, eþeklik baki kalýrmýþ.”.......Neyse, deðiþdirem gonuyu.....Ne iþ yapýyon?
- Bi gazak baþladým gocaman o'lana. Gomþula vardý baþla'kan. Kimi önünü doksan yap dedi, kimi yüzon. Doksan yaptým küçük oldu, yüzon yaptým büyük oldu. Söküp yeniden baþlecam.
- Akýl veren çok olunca böne olur.....“ Çoklukta (kalabalýkta) eþek kuyruðu kesme; kimi gýsa der, kimi uzun,” demiþle.
- Bizim geline verecem, örsün.....Televizyondan galdýrsýn baþýný da, örsün gazaðý. Gözle'm gömeyo zatý. Ama yakasýný, golunu beceremiyo. Geçen bi hýrka ördü toruna, deli gýzýn donuna benzedi. Yakasý yamuk, gollarý çarpýk...Çocuk o hýrkayý giyince, palyaço gibi oluyo.
- Doðrudur....” Herkes sepet öre ama, g.tünü geçiremez,” demiþle.
- Hýrkan yeni mi? Aldýn mý, ördün mü?
- Yeni Ayþe Haným, yeni........Bizim torun almýþ. Ama genç iþi....Baksana halime ! Þýkýr þýkýr boncuk.....Beni gören Banu Alkan sanacak. Boncuklu hýrka, benim gibi gart garýya yakýþýr mý? ...” Gocakarýya zülüf yakýþmaz,” derle......Üstelik çingene pempesi...Neymiþ, bu yýl boncuk modasý varmýþ, pempe modasý varmýþ. Ben kim, moda kim !.. " Baþýndaki fese bak, girdiði kümese bak," derle insana. Torun darýlmasýn diye geyecem artýk....Pempeli, boncuklu haným oldum, baksana.....Guzularnan gýrpýlýyom bu yaþta.

- Deminden beri soracam, araya baþka lâf giriyo.....CHP’ ye ne diyon Fatma Haným? Gurultayý izlemiþsindir. Gene Baykal’ý seçtile....Baykal’ la olmuyo iþte, görüyosun...Gavga gürültü, hakaretle, iftirala......Neydi o gurultayýn rezilliði.
- Sorma.....Gurultay demezle ona, gürültay derle. Onla' itiþirken, ben utandým...Atatürk' ün partisi ne hale geldi. Delegele Amarikan askerleri gibiydile...Gurultaya döyüþmeye gelmiþle...Baykal’a gýzýyom ama, Sarýgül de acamý daha, acýk piþsin...” Altý aylýk seyislikle, kýrk yýllýk b.k karýþtýrýlmazmýþ.”........Baykal’ a gelince......Ne desem bilmem ki...Partiyi küçülte küçülte, bitirecek. Mayo gibi parti, bikiniye döndü. Ama, gene Baykal baþkan seçildi. Gerçi epey sarsýldý da, yýkýlmadý. Bu apdesnen acýk namaz gýla' artýk. Ben ne diyo’m biliyo musun? .......Bu CHP adam olmaz. Oy vereninden, yönetiminden, delegesinden kim varsa; çiziverecen üstlerini....Bi tek Baykal’da deðil, hepsinde va gabahat.....Demem o ki; ” Suç, iðde de va, yünde de va; çýkrýkta da va, yünü eðiren gancýkta da var”...... CHP’ nin bayraðýný taþýyamayollaaaaaaa....... “ Bir dirhem gümüþün üstünde oturmak uçun, gantar gibi ..t gerek,” derle......O da CHP’ lilerde yok.
- Eeeeeeee! AKP’ ye ne diyo'n?
- Dünya bi günlük deðil ya Ayþe Haným. Onu da sonra deyverim. Þimdi gideyim de, ocaða yemek koyayým....Akþam Memed o'lan eve gelince de, yeni aldýðý bilgisayarý, onun goca gafasýnda gýrayým. Neyine onun bilgisayar! ..........Bilgisayarmýþ!...Sanki b..k bilgisi mi va, sayacak.......Çet yapacakmýþ...Hýhhh! .....Çetine çütüne baþlarým onun...Cýk cýk cýk! .........

not: Mudurnu þivesiyle yazýlmýþtýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: baþarýlar
Gönderen: Hidayet Oðurlu / , Türkiye
14 Haziran 2008
valla helal olsun ne deyim.

:: Yüreðinize Saðlýk
Gönderen: Alparslan ZENGÝN / Ýzmir/Türkiye
6 Haziran 2006
Kâmuran Haným, sizin için ne söylesem azdýr. Bir yazý bu kadar mý güzel olur? Halk dilini bu kadar akýcý kullanýp atasözlerini araya bu kadar güzel serpiþtirmek takdirden öte þeyler hakediyor. Teþekkür ediyorum. Saðlýcakla kalýn...

:: daha komik kurultay hikayesi
Gönderen: ömer kýrat / Ýstanbul/Honduras
28 Nisan 2006
Onüçüncü Cumhuriyet Halk Partisi Olaganüstü Kurultayý Hakkýnda Gezi-Yazý Denemesi Merhaba demokrasi tutkunlarý. Bu gün sizlere halk arasýnda CHP olarak bilinen ama bilimsel literatüre "Atatürk`ün Partisi" olarak giren partimizin, adýna yakýþýr bir olaðanüstülük içinde cereyan eden kurultayýndan, gecikmeli de olsa, bahsetmek istiyorum. Söz konusu kurultaya o an iþim olmamasý nedeniyle ve kurultay basketbol stadyumunda yapýlacaðý için "belki bir iki de þut atarým" düþüncesi ile eþortmanlarýmý giyerek gittim. Ýlerleyen vakitlerde, eþofman giyen birinin daha rahat tekme atarak kendini savunabildiðini farketmemle sonuçlanan kongreyi anlatmaya, sonunu anlatarak baþlayarak, bunun bir "deneme" yazýsý olduðunu iyice idrak etmenizi saðladýktan sonra isterseniz izlenimlerimi anlatayým. Kurultayýn yapýlacaðý basketbol stadýna, "Sarýgül Devler Ülkesinde" filminin baþrol oyuncusu ile birlikte girdim. Bizim giriþimizle birlikte ortam gerildi. Ben gerilimi, ortama girerken ayaklarýmýzý paspasa silmememizle iliþkilendirdiysem de benimle birlikte gelen arkadaþlar iþkillenmiþti. CHP`nin kralý Bay Kal, kalmakta ne denili ýsrarcý olduðunu ve rakibinin ne denli yolsuz biri olduðunu anlattýðý konuþmasýný dinledikten sonra aslýnda o kadar da YOLSUZ olmadýðýný anlatma ihtiyacý duyan Sarýgül VS Predator adlý siyasetçinin konuþma talebinin reddedilmesi ile bardaðýn taþtýðýný hissettim. Bu nedenle elime dökülen kolanýn "yapýþ yapýþ" denen durumu yaratmasýný engellemek için elimi yýkamak üzere tuvalet aramaya koyuldum. "Hay aramaz olaydým!" þeklinde düþünmemle son bulan bu "Boþa ömür tüketme" macerasýndan sonra sahaya geri döndüðümde, delegeler stadýn arena olarak kullanabileceðini farketmiþti. Dolayýsýyla ben de tabana kuvvet bir demokrasi mücadelesine giriþtim ve yanlýþ düþünen delegeleri tekmeleyerek, onlarýn yaptýklarý hatayý farketmelerini saðlamaya çalýþtým. Fakat ne tesedüftür ki onlar da benim yanlýþ düþündüðümü düþünmüþ olacaklar ki beni düþüRErek düþüncelerim hakkýnda düþünmemi saðladýlar. Ama bu da uzun sürmedi. Hemen toparlandým ve eþofmanýmýn saðlam að kýsmýna binaen bir tekme Well hasýlý kelam, bir Nirvana klibi estetiði içinde cereyan eden kurultaydan sonra bazý sonuçlara vardým: 1: Cumhuriyet Halk Partisi, taze bir kana, bir yeniliðe ihtiyaç duymaktadýr. Özellikle ciddi olarak yaralanan delegelerin taze kan ihtiyacý had safhadadýr. 2: Delegelerin sinirlenmesi ve sinirlendikçe daha da güçlenmesi sonunda partinin adýnýn Cumhuriyet HULK partisi veya Avrupadaki benzerleri gibi YEÞÝLLER PARTÝSÝ adýný almasý tarafýmdan uygun görülmüþtür. Yazýmý, partinin eski sahibi Mustafa Kemal Atatürk`ün bir esprisiyle bitirmek istiyorum. Evet! yanlýþ duymadýnýz. Bir çoðunuzun asýk suratlý sandýðýnýz ama aslýnda Ýsmet Ýnönü ile karýþtýrdýðýnýz Mustafa Kemal`in, Türkiye Büyük Dost Meclisinde söz alarak yaptýðý bir espiri ile... Þöyle ki: Mustafa Kemal birden söz alýp ayaða kalkar ve; " Dostlarým! Türkiye Cumhuriyeti devletini bölmek gerek!" der. Birden içerde buz gibi bir hava eser. Mustafa Kemal, ortamýn espiriyi yapmasý için gereken miktarda soðumasýný bekleyip þöyle devam eder: "YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI olarak! Heheh hehe he nasý da kandýrdým ama olley!"

:: hoþgeldin
Gönderen: despina kazak / Ýstanbul/Türkiye
24 Þubat 2005
hoþgeldin Kamuran abla akþam akþam güldüdün beni kalemine saðlýk. Sevgiyle kal

:: Teþekkürler
Gönderen: Orhan ELLÝSEKÝZ / Ankara/Türkiye
7 Þubat 2005
Ýlahi Kamuran Abla,beni bilgisayar baþýnda gülme krizine sokupta tüm internet cafeye rezil ettin ya alacaðýn olsun.Uzun zamandýr bu kadar keyifli bir yazý okumamýþtým.Eline,koluna,yüreðine,kalemine saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.