..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen  
M.NÝHAT MALKOÇ
Þairler, yaþadýðý toplumun gözü,kulaðý,sesi ve dilidir.Cemiyette ne yaþanýyorsa,insanlarýn duygu,düþünce ve eðilimleri ne yönde cereyan ediyorsa, bu söz ustalarýnýn dizelerine yansýr.


:CFIH:
Þairler, yaþadýðý toplumun gözü,kulaðý,sesi ve dilidir.Cemiyette ne yaþanýyorsa,insanlarýn duygu,düþünce ve eðilimleri ne yönde cereyan ediyorsa, bu söz ustalarýnýn dizelerine yansýr.Bir milleti tanýmak istiyorsanýz öncelikle o milletin yüreði hükmünde olan þâirlerine kulak vermelisiniz.Bu her konuda geçerli bir kýstastýr kanaatimce.Bunu dikkate alarak milletimizin öðretmenlere bakýþ açýsýný þâirlerimizin mýsralarýndan yola çýkarak belirlemeye çalýþacaðýz.
Türk milleti kadar öðretmenine sahip çýkan,onu yücelten ve el üstünde tutan baþka bir millet yoktur sanýrým.Çünkü öðretmen onlarýn gözünde sadece bilgi aktaran bir vasýta deðildir.Özellikle köylerde görev yapan öðretmenler,her türlü meselede görüþüne baþvurulacak birinci kiþidir orada yaþayan halk için…Çocuðun mu hastalandý,koþ öðretmene!..Mutlak bir bildiði vardýr.Bahçende ekinlere kýraðý mý vurdu…Öðretmen bir yolunu bulur aydýnlatýr seni bu hususta…Dinî konularda takýldýðýn meseleler mi var.Sor öðretmene…Öðretmene her þeyi bilen âlim gözüyle bakýlýr bu yerlerde….Þairlerimiz de ayný kanaattedir.Ne diyordu Öðretmen Marþý’nýn þairi eski bir öðretmen ve müfettiþ olan Ýsmail Hikmet Ertaylan genç ve yaþlý bütün öðretmenlere:
“ Candan açtýk cehle karþý bir savaþ,
Ey bu yolda ant içen genç arkadaþ!
Öðren, öðret hakký halka, gürle coþ;
Durma durma koþ.
Þanlý yurdum, her bucaðýn þanla dolsun;
Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.”
Türk gencinin durma,dinlenme gibi bir lüksü yok.Çünkü muasýr medeniyet seviyesine yükselmek için buna mecburuz.Zira Avrupa ülkeleri ve ABD’den en az elli yýl geriden geliyoruz.Bu açýðý kapatmak için öðretmen ve öðrencilerimize çok büyük vazifeler düþüyor.Cahilliði kovmak,hatta boðmak zorundayýz.Bunun için evvelâ öðrenmeli,ardýndan öðretmeliyiz bildiklerimizi.Çünkü yurdumuzu yüceltmeye yemin ettik bir kere.Bu yeminin dönüþü yok biline!...Bu yoldan dönmek felâkete davetiye çýkarmaktan baþka bir þey deðildir zaten…Öðrenciler bu hususta kendilerini öðretmenlerine teslim etmiþlerdir.Bununla ilgili olarak bir öðrencinin öðretmenine teslimiyetini anlatan þu mýsralar ne kadar anlamlýdýr:
“Ben bir gülüm, sen bahçývan
Çok açarsam eser senin
Mis kokarsam hüner senin
Ama bir de soldurursan
Günah senin, günah senin
Öðretmenim.”
Öðretmenin sorumluluðu çok büyüktür þüphesiz.Vicdaný hassas olan kiþilerin bu yükü lâyýkýyla taþýmasý sanýldýðý kadar kolay deðildir elbette.Onun içindir ki öðretmenin mesaisi okulla sýnýrlý kalmaz.Asýl iþ eve taþýnýr.Günün yorgunluðunun üstüne eklenen bu külfet, tatlý bir haz verir sorumluluðunun idrakinde olan eðitim neferlerine.Öðretmeni yücelten de þefkat,sevgi ve merhametle yoðrulan bu bakýþ açýsý deðil midir?Böyle olmasaydý bu güzide insanlarýn öteki kiþilerden ne farký kalýrdý?Öðretmenin gecesi gündüzü öðrencilerini düþünmekle geçer.Onlara bir kelime daha öðretmenin hesabýný yaparlar durmadan.Öyle ki ölüm döþeðinde bile öðrencilerinin yaný baþýnda olmasýný isterler.Ceyhun Atýf Kansu bu hakikati, ölüm döþeðinde can vermek üzere olan bir öðretmenin aðzýndan ve gerçek hayattan alýnan bir anekdota dayanarak ,þirinde bakýn nasýl dile getiriyor:
“Dünyanýn bütün çiçeklerini diyorum.
Bütün çiçekleri getirin buraya.
Öðrencilerimi getirin buraya, getirin buraya,
Kaya diplerinde açmýþ çiçeklere benzer
Bütün köy çocuklarýný getirin buraya.
Son bir ders vereceðim onlara.
Son þarkýmý söyleyeceðim,
Getirin, getirin... Ve sonra öleceðim.”
Kimin aklýna gelir ölüm meleðine hesap verirken bu ulvî hisleri terennüm etmek!...Bunu yaþamak için yaptýðý iþin farkýnda olan þuurlu bir öðretmen olmak gerek.Öðretmen sýfatýný taþýmak, kurþundan bir yükü sýrtlamaktan farsýzdýr.Cennetten bir köþe görünümünde olan ülkemiz böyle öðretmenlerin omuzlarýnda yükselecektir.Ülkemiz yükseldikçe öðretmenler halkýn gözünde büyüdükçe büyüyecektir.Böylece Atatürk’ün hedef olarak gösterdiði çaðdaþ uygarlýk seviyesi ideali hakikat olacaktýr.Sözlerimi Atatürk’ün bu hususta söylediði þu mânâlý vecizeyle sonlandýrýyorum:
“Bir millet, irfan ordusuna sahip olmadýkça savaþ meydanlarýnda ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferin köklü sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür. Bu ikinci ordu olmadan birinci ordunun elde ettiði kazanýmlar sönük kalýr. Milletimizi geçek mutluluða, kurtuluþa ulaþtýrmak istiyorsak, bizi ölümden kurtaran ve hayata götüren bugünkü idare þeklimizin sonsuzluðunu istiyorsak, bir an önce büyük, kusursuz, nurlu bir irfan ordusuna sahip olmak zorunluluðunda bulunduðumuzu inkâr edemeyiz.”

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Öðretmenlik Andý'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardýndan…
Geleceðe Yatýrým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.