..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Muhabbetin En Makbûlü  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bize en küçük bir iyiliði dokunan kiþiyi severiz ve baðrýmýza basarýz.Oysa Allah biz insanlara sayýsýz nimetler veriyor.Onu sevme hususunda niçin ihmâlkâr davranýyoruz.


:CBFH:
Bize en küçük bir iyiliði dokunan kiþiyi severiz ve baðrýmýza basarýz.Oysa Allah biz insanlara sayýsýz nimetler veriyor.Onu sevme hususunda niçin ihmâlkâr davranýyoruz.Gerçek mümin,bütün sevgilerin membaýnýn Allah sevgisi olduðunu bilir ve ona göre hareket eder.Bu Müslüman olmanýn en bariz gereði ve göstergesidir.Allah’ý bütün mahlûkattan daha çok sevmedikçe gerçek mümin olacaðýnýzý mý sanýyorsunuz?
     Kalplerin sürûra ermesi ancak Allah’a teveccühle mümkündür.Bütün gönüller,Allah’ý ister.Nefisler bu arzunun önüne engeller koyar.Allah sevgisiyle dünya muhabbeti ayný gönülde barýnamaz.Kiþi bunlardan birini tercih etmelidir.Akýllý insan, Allah sevgisini diðer sevgilere tercih edendir.Kalplerin Rabbine muhabbet duymasý ancak ibadetle mümkün olur.Çünkü kiþi sevdiðini hiçbir zaman aklýndan çýkarmaz.Ýbadetler,Rabbin,zihinde canlý tutulmasýna vesile olur.Yüce Rabbimiz Kur’an-ý Kerim’inde,inananlarla inanmayanlarýn sevgisini mukayese ederek þöyle diyor: “Ýnsanlardan kimi,Allah’tan baþka eþler tutar,Allah’ý sever gibi onlarý sever.Ýnananlar ise en çok Allah’ý severler.Zulmedenler,azabý gördükleri zaman bütün kuvvetin Allah’a ait olduðunu ve Allah’ýn azabýnýn çetin olduðunu anlayacaklarýný keþke bilselerdi!”(Bakara S.165.Ayet)
     Demek ki hakiki mümin,Allah’tan baþkasýna aþýrý sevgi duymaz.Sevilmeye lâyýk olan ancak Allah’týr.Diðer mahlûkat,Allah’ýn bir eseri olduðu için sevilir.Zira usta,eserinin herkes tarafýndan sevilip beðenilmesini ister.Biz insanlarýn en büyük dostu hiç þüphesiz ki Allah’týr.Kiþinin,dostuna muhabbet duymasýndan daha tabiî ne olabilir?
     Yüce Rabbimiz,müminleri imtihan etmek için onlara belâ ve musibet gönderir.Ýman sahipleri bu gibi sýkýntýlar karþýsýnda sabrederek ahiretteki derecesini ve makamýný yükseltir.Allah sevgisi kuru lâfla olmaz.Rabbini seven,onun emir ve yasaklarýna uyar.Bilindiði gibi Resulullah Aleyhisselâm,Allah’ýn en sevgili kuludur.Kâinatý onun yüzü suyu hürmetine yaratmýþtýr.Bu nedenle Resulullah’ý canýndan çok sevmedikçe Allah sevgisine vakýf olamayýz.Dil ile ikrar etmek, sevgi için kâfi bir ölçü deðildir.Gönüllerimiz O’nun sevgisiyle yanýp tutuþmalýdýr.
     Müminin Rabbine duyduðu muhabbet ne nimetle çoðalýr, ne de külfetle azalýr. Çünkü O karþýlýksýz sever. Sevgide menfaat aranmaz. Rabbimizin sevgisini iliklerimizde hissetmek istiyorsak kalbimizdeki dünyevî sevgilerin tamamýný atmalýyýz. Allah sevgisi kalplere zikirle nakþolur. Zira kiþi, sevdiðinin adýný dilinden düþürmez. Rüyalarýnda bile kendi adýný sayýklar durur. Ýçinde sevgi bunmayan kalp, taþ gibi hissizdir. Bunu büyük mutasavvýf Yunus Emre þöyle ifade eder:
     “Ýþidün iy yârenler ýþk bir güneþe benzer
     Iþký olmayan gönül misâl-i taþa benzer.”
     Sevgi ve menfaat bir arada bulunmaz.Yukarýdaki beytin þâiri olan Yunus Emre,diðer bir kýsým þiirlerinde,varlýða sevinmediðini,yokluða yerinmediðini;Allah’ýn aþkýyla avunduðunu dile getirmiþtir.Cennet ve cehenneme de iltifat etmemiþtir bunun gibi Allah dostlarý.Zira belli bir menfaat karþýlýðý zuhur eden sevgi,o menfaatin yok oluþuyla birlikte kaybolur.Kiþi,Rabbini seviyorsa ölümden korkmaz.Zira ölüm Allah’a kavuþmadýr.Sevgililerin en büyük gayesi vuslat deðil midir?Mevlâna gibi,ölüme “Þeb-i Arûs(Düðün Gecesi) diyebiliyorsanýz mübarek bir aþk üzeresiniz.Dünyanýn en bahtiyar insanýsýnýz.
     Resulullah’ýn dediði gibi: “Allah’ýn kullarýna olan þefkat ve merhameti,þefkatli bir annenin çocuðuna olan þefkat ve merhametinden daha üstündür.” Allah,biz mümin kullarýný böyle büyük bir aþkla ve þevkle seviyorken,biz ne diye gönlümüzü dünyevî mahbuplarla dolduruyoruz?Eðer kazançlý bir iþ yapmak istiyorsanýz,kalbinizin paslarýný manevî zýmparayla silerek,bu köþkü Allah sevgisiyle nurlandýrýn.Böylelikle her iki dünyanýzý da mamur etmiþ olusunuz.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.