..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




13 Ocak 2005
Trt Yi Dinlerken  
Özcan Nevres
TRT 4 te yayýnlanmakta olan türkü programýný dinlerken türküdeki onlarca vaylar dikkatimi çekti. Anadolu insanýnýn vaylarý bitip tükenir mi? Yýl kurak gider. Tarlasýna ektiði buðday büyüyüp serpilmeden


:BJIG:
TRT yi Dinlerken
TRT 4 te yayýnlanmakta olan türkü programýný dinlerken türküdeki onlarca vaylar dikkatimi çekti. Anadolu insanýnýn vaylarý bitip tükenir mi? Yýl kurak gider. Tarlasýna ektiði buðday büyüyüp serpilmeden baþak verir. Baþakta taneler bile yoktur. Olsa bile kavruktur. Ancak hayvanlarýna yem olur. O yýlki umutlarý boþa çýkmýþtýr. Vay halime demekten baþka elinden hiçbir þey gelmez. Umudu elindeki üç beþ kocabaþ hayvanýn yavrulamasýna kalmýþtýr. Kurak yýl yüzünden iyi beslenemediklerinden ardý ardýna düþük yaparlar. Vay baþýma gelenlere diye yakýnýr ama, yapabileceði bir þey yoktur. Delikanlý oðlunu everecektir. Kuraklýk belini bükmüþtür. Umut gelecek yýllara kalmýþtýr. Oðluna bakar, bakar vay benim oðluma diye hayýflanýr durur. Ardý arkasý kesilmeden koca bir ömür tükenir gider.
Kaç insan ömür boyu oh be… Her iþimi bitirdim. Geride yapacak hiçbir iþ býrakmadým. Artýk ölsem bile gam yemem diyebilmiþtir. Kazanma hýrsý tükenmez. Bu yüzden de yapýlacak iþler hiç bitmez. Fakir günü nasýl kurtaracaðým diye kara kara düþünürken, zengin de biraz daha nasýl kazanabilirim diye, fakirin düþündüðü gibi kara kara düþünür.
Dinlediðim türküdeki gibi vaylar tükenmez bu ülkenin güzel insanlarýnda. Hastalanýr. Býrakýnýz doktora muayene olmayý, ilacýný yazdýrmak için bile, hastane ve saðlýk ocaklarýnda, hasta haliyle saatlerce bekler durur. Ýçinden vay bu ülkenin haline der ama, dýþýndan buna da þükür der. Ser verip sýr vermemeye çalýþýr.
Vay bu ülkenin insanlarýna, hem de ne vay. Yaðmurlu bir günde yanýndan geçen bir araba çukurlarda birikmiþ sulara aldýrmadan hýzla geçer yanýndan. Çukurun kirli sularý boca olur üstüne. Sürücü ýslanan insanýn haline üzüleceðine, iyi oldu dercesine pis pis sýrýtýr. Bir insanýn üzerine su sýçratmak trafik suçudur ama, cezayý kim uygulayacak? Arabasý olanýn ardýna düþer bir trafik magandasý. Ölümüne sýkýþtýrýr arabasý küçük olan sürücüyü. Bu magandalýklar yüzünden nice canlar yitirilir ulusal servet ile birlikte. Ölüme sebebiyet veren maganda çoðu kez yakalanamaz. Yakalanýrsa eðer, üzgünüm der kuru kuru. Oysa yüzünde bir tebessüm vardýr. Ýyi oldu. Çýkmasaydý önüme dercesine. O egosunu tatmin etmiþtir. Yitirilenlerden ona ne. Piþmanlýk bile çökmez yüreðine.
Dün yoðun bir sis vardý. Göz gözü görmez olmuþtu sisi yüzünden. Magandalar yine iþ baþýndaydýlar. Ýki metre ilerisini göremedikleri yollarda yine hýz denemesi yaptýlar. Silivri’de otuz beþ araç birbirine girdi. Bir çok insan yaralandý. Neyse ki can kaybý yok diye sevinemedik. Ardýndan gelen haberde Kocaeli’nde otuz araç birbirine girmiþ. Yine bir çok yaralý ve ölenler de var.
Yaklaþýk otuz yýl önce Ankara Fen Lisesi’nde okuyan kýzýmýn yanýndan Ýzmir’e dönerken Afyon’a varmadan önce yoðun bir sise yakalandým. Ýki metre önümü görme olasýlýðým yoktu. Sis içindeki yolculuðum dört saat sürdü. Beni tek bir araba dahi sollamadý. Herkes arabasýný gereken hýzda sürüyordu. Afyon’a girdiðimde ilk iþim bir bakkal dükkanýna girmek oldu. Mavi ispirto ile beþ paket de tuz aldým. Bakkal bu konuda deneyimli idi. Eðer bunlarý sis için alýyorsanýz paranýzý boþa harcamayýn. Buradan öteye sis de olmaz buzlanma da olmaz dedi. Arabamda bulunsun diyerek bedelini ödedim. Arabamýn kaloriferi arýzalandýðýndan ön cam buzlanýyordu. Buzlanma sisin olumsuzluðunu daha da arttýrýyordu. Hemen kaputu açýp cam suyunun deposunu mavi ispirto ile doldurdum. Bakkalýn dediði gibi yol boyunca sis ile karþýlaþmadým. O yýllarda sürücüler sorumluluklarýný biliyorlardý. Yol güvenliðini þansa býrakmýyorlardý.
Yalnýzca Anadolu insanlarýnýn deðil, tüm insanlarýmýzýn ömrü vaylarla geçiyor. Krizlerle çalkalanan ülkede kimi insanlarýmýz iþlerini kaybetmiþ, alýþýk olmadýðý bir sefaletin içine yuvarlanmýþ. Kimi dükkanýndaki mallarý satarak yaþamýný sürdürüyor ama, sattýðýnýn yerine yenisini koyamýyor. Kimi hastalýðýna umar bulamýyor. Kimi çocuk okutuyor ama baþarýlý olmasýný saðlamak için dershaneye gönderemiyor. Kimi evden kaçan eþini arýyor. Kimi çöp bidonlarýnda nafakasýný arýyor. Bir curcuna olmuþ yaþam. Vaylar ve vahlar arasýnda sürüp gidiyor. Oh be rahatladýk artýk diyebileceðimiz günler ise ufukta bile görünmüyor.
Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.