..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > TURGUT ÇAKAR




18 Aralýk 2004
Sokaktaki Çocuklardan Mesaj Var : Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun  
TURGUT ÇAKAR
Sokak Çocuklarý....Selam söyledi size !


:BGGE:
Her mevsimin kendine göre ayrý bir güzelliði var derler ya, ne yalan söyleyeyim oldum olasý kýþ ile aram pek iyi olmamýþtýr. Ýnsaný sürekli kabuðuna çekilip savunma pozisyonuna sokmuþ olmasý bile yeterli bir neden bence bu deðerlendirmeme.

Havalar soðuyup, rüzgar keskin bir býçak gibi vurmaya baþlayýnca, kat kat giyinip robocoplar gibi yürümek zorunda kalmasýnýn bile en azýndan insanýn doðasýna uygun bir hal olmadýðýný düþünmüþümdür hep. Siz ne dersiniz bilemem elbette. Sýcacýk bir odada cam kenarýna oturup; demli bir çay eþliðinde saatlerce lapa lapa yaðan karý seyretmenin doyumsuz keyfi ya da her yer tümden beyaza teslim olmuþken, bir baþýna yürümenin ruha kattýðý o dinginliðe raðmen sevemedim kýþlarý. Anlayacaðýnýz “zoraki bir aþk benimkisi.”

Yýlbaþý geliyor ya; televizyonlarda, gazetelerde, çarþý- pazarda kurgulanmýþ bir telaþ baþlar artýk. Cüzdanýndan yana sorunu olmayanlar “ay þekerim bu yýlbaþýnda saat 24’ü nerede karþýlayalým?” gibi yaþamsal bir bir soruna çözüm arayýþý içine girmiþlerdir bile. Umutlarýný piyangoya havale edenler bilmem kaç trilyonluk rüyalar görüyorlardýr muhtemelen. Pop star yarýþmasýna destek mesajlarý atmaktan arta kalan zamanlarda hangi büyük sanatçýnýn kaç paraya ve hangi büyük otelin salonunda program yapacaðýnýn sohbeti içinde kaybolmaya devam ediyordur birileri. Kahvehanelerin buðulanmýþ camlarý ardýnda sigara dumanlarý içinde hayat pahalýlýðýndan þikayet edip, uygulansa bir günde herde deva çözüm önerileri üretiyordur yurdum insanlarý. Çamur ve yaðmur gölcükleri egemenliklerini ilan etmiþlerdir sokak ve caddelerde. Yani kýsaca; her kýþ nasýl yaþanmýþsa daha önceleri, aynen öyle yaþanmaya devam ediyordur her yerde...

Yeni yýla girmek üzere olduðumuz bu aziz, mübarek ve þenlikli (!) zamanda olumsuzluklarý peþ peþe sýralayýp canýnýzý daha fazla sýkmak istemem doðrusu. Ama özellikle kýþ aylarýnda aklýma her takýldýðýnda, hangi ortamda olursam olayým “içimi sýzlatan, üþüten” bir olguyu paylaþmak istiyorum sizlerle.

Sokak Çocuklarý...

Günün yirmi dört saatini sokaklarda geçiren, aileleri ile hiçbir bað içinde olmayan, karnýný doyurmak için tüm seçeneklerini sokakta yaratmak zorunda olan, zamanla madde baðýmlýlýðý içinde kývranmaya baþlayan ve her türlü istismara açýk çocuklarý taþýmak istiyorum gündeminize.
Þu an, þu dakika bile içinde yaþadýðýmýz kentlerin bir yerlerinde yaþamaya ! devam ettikleri halde, ne yazýk ki sadece kötü bir olayýn içinde yer aldýklarý zaman ve medyanýn bize özenerek sunduðu görüntüler kadar varlar yaþamýmýzýn içinde. Ve yine ne yazýk ki, pek çok toplumsal sorunda olduðu gibi nedenlere, nasýllara dair sorularýn hiçbirine yanýt bulma eðilimi içinde olmadan, sonuçlar üzerine yorum eklemekten ibaret kalýyor tavrýmýz.
Birlikte yaþamanýn, o bütünü oluþturan ne varsa tümüyle dikkate alýnýp ona göre kurgular oluþturmakla dünyanýn daha yaþanasý olacaðýný göremiyoruz bir türlü.
Duyarsýzlýðýmýz adeta uyuþmuþluk düzeyinde. Trafik kazalarýnýn ölümcül sonuçlar doðuracaðýný anlayýp ona göre tedbirler almak için ille de kaza geçirmek gerekmiyorsa, bu çocuklarýn kelimenin tam anlamýyla “bizim çocuklarýmýz” olduðunu, onlarýn da en az bizler kadar insanca yaþama haklarý olduðunu anlayabilmemiz için; çantalarýmýzýn kap-kaçla çalýnmasý ya da gecenin herhangi bir zamanýnda, cadde ortasýnda saldýrýya uðramamýz gerekmiyor.
Dýþarýdan bakýldýðýnda ne kadar saðlam görünse de içinde kanserli hücreler barýndýran herhangi bir yapýnýn saðlýklý olmasýnýn olanaklý olmadýðýný, olamayacaðýný neden anlayamýyoruz bir türlü? Sahip olduðumuz maddi zenginliðin düzeyi ne olursa olsun, onu kendi yaþamýmýzda kullanýlabilir kýlmak için bile saðlýklý bir toplumsal yapýya gereksinimimiz olduðunu göremeyecek kadar kör olmaya devam mý edeceðiz?

Çocukluk yýllarýmýzda sokakta oynarken zamaný unuttuðumuz, çöken karanlýðý bile fark edemediðimiz yýllarýmýzdaki oyun sonlarýnda tekrarladýðýmýz meþhur bir tekerleme vardý: “ Haydi arkadaþlar oyun bitti ! Evli evine, köylü köyüne. Evi olmayanlar sýçan deliðine” Sanýrým anlatabildim ne demek istediðimi. Ýnsanlarýn hayata dair tepkilerinde, içinde kendilerini var ettikleri kültürden ne kadar etkilendiklerini bildiðimden, bu tür sorunlar karþýsýnda takýndýðýmýz kollektif tavrý nelerin belirlediðinin de farkýndayým. Evi olmayanlara sunulan sýçan deliði seçeneði sadece çocuklarýn tekerlemelerinde kalmýyor. Bizzat yaþamýn içinde var olmaya devam eden “ kanamalý bir yara gibi” gözlerimizin önünde !

Haydi gelin bu kez farklý bir tepki verelim...

Sorunu sadece üç- beþ kiþinin ilgi ve uygulama alaný olmaktan çýkarmak için harekete geçelim. Her türlü eksiklik ve olanaksýzlýklara raðmen çözüm üretmeye çalýþan organizasyonlara el verelim, destek olalým. Yeni yýlý gerçekten yeni yapabilmek için bir adým da biz atalým.

Unutmayalým, havalar soðumaya baþlayýnca sokaklarda orman kanunlarý iþlemeye baþlar.Yaþayabilmek için her yolun mübah olduðu bir iklimi ifade eder kýþ.

Þimdi biraz daha anlatabildim sanýrým neden bu havalarý sevmediðimi...






*** NOT : Bu yazýyý 2003 yýlýnýn Aralýk ayýnda Genel Yayýn Yönetmenliðini yaptýðým Satranç Dergisinde yayýnlamýþtým. Güncelliðini ne yazýk ki hala koruyor. Konunun toplumsal gündemimizden düþmemesi adýna burada da yayýnlamaya karar verdim...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Altýn Kalpli Turgut Abimiz...
Gönderen: Sihem Tachouli / Ýstanbul/Türkiye
21 Aralýk 2004
Turgut abi,öyle sýcak öyle iyi bir kalbiniz var ki.. Sizi tanýdýðým günden beri sýcaklýðýnýz içimde özel bir yer almýþtý,þimdi özel yeri terketti geldi baþtacým oldu.. Bu kadar iyi olmanýz bile o kadar güzel bir umut ki insanlar için,keþke her 100 kiþide en az bir Turgut Çakar olsa da býrakýn ülkemizi sokaklarýmýzý,dünyamýzýn hayatý kurtulsa... Ben de sevmiyorum kýþý...Galibinin belli olmadýðý soðuk sokaklarýn savaþýdýr kýþ...Neden ,ne sebeple dünyaya gelipte o sokaklara terkedildiðinin bilincine varamayacak kadar masum küçük yüreklerin savaþýdýr... Elimizden geleni yapmak... Keþke elimizden daha çok þey gelse... Saygýlarýmla Sihem TACHOULÝ

:: Merhaba!
Gönderen: bee / Ýstanbul/
21 Aralýk 2004
Turgut bey sizi duyarlýlýðýnýzdan ve gerçekçiliðinizden dolayý kutluyorum. Kesinlikle haklýsýnýz, herhangi bir biçimde saldýrýya uðradýðýmýz zaman “nereden çýkýyor bu kadar sokak çocuðu” diye düþünüyoruz. Kaldý ki saldýrgan olmayýp kendi kendine çile çekenlerin sayýsý çok daha fazla. Herkes bu sorunun halledilmesi için bir þeyler yapmak zorunda, bunun iyi kalpli ve yardýmsever olmakla ilgisi var tabii ama bunun ayný zamanda gerçekçi olmakla da ilgisi var. O çocuklarý bu sistem yaratýyor ve biz de bu sistemin bir parçasýyýz, sistemde aksayan bir yan varsa bunu düzeltmek hepimizin görevi. Benim elimden bir þey gelmez demeden herkes bu problemin çözümüne katkýda bulunmalý. Saygý&Sevgi...bee




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalan! [Þiir]
Ne Geceydi Be! [Þiir]
Ölüm Öldürmeyecek Bendeki Seni [Þiir]
Canýmýn Saklýsý [Þiir]
Yaðmurun Gözleri [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Gittiðin Güne Dair [Þiir]
Uslanmayana [Þiir]
Ben Yaktým Tüm Denizleri [Þiir]
Tarifsiz Karanlýðýn Þiiri [Þiir]


TURGUT ÇAKAR kimdir?

Ýki satýrda ne anlatmak,ne de anlamak olanaðý olmadýðýndan insaný,özgeçmiþere ait çabalar hep "sýð" gelmiþtir bana. Tanýmanýn,sevmenin anlamakla baþlayan dinamik bir süreç olduðuna inanýyorum. Bu nedenle paylaþtýklarýmda neyi ne düzeyde anlatabilmiþ ve siz nasýl algýlamýþsanýz ben O'yum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Her kim ki söylediklerini yürek imbiðinden geçirir,USTAM odur benim.Ýyi ki varolmuþ böylesi sýcacýk derinlikler.Ýsimlerini saymaya kalksam anýmsayamadýklarýma haksýzlýk olur.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © TURGUT ÇAKAR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.