..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > ömer akþahan




5 Haziran 2004
Þifremi Unuttum!  
ömer akþahan
Ýnsanýn gizemli olay ve oluþumlara olan ilgisi günümüzde iletiþimin yaygýnlaþmasýna paralel artmaktadýr.


:BAJE:
Ömer AKÞAHAN
omeraksahan@hotmail.com

Tarih, 10’lu rakam sistemini Araplarýn bulduðunu yazar. Numeroloji denilen bilim dalý rakamlarýn anlamlarý üzerinde yoðun araþtýrmalar yapmakta, yayýnlar yapýlmaktadýr.

Ýnsanýn gizemli olay ve oluþumlara olan ilgisi günümüzde iletiþimin yaygýnlaþmasýna paralel artmaktadýr. Antalya’da bir evin duvarýna asýlmýþ “Fal Bilim Merkezi” tabelasýný görünce;”Evettt” dedim, “Bu iþ artýk aleni bir iþ olmuþ.”

Burada dikkat edilmesi gereken þey; yalnýz tabelanýn aleniyeti deðil, bu sektörde dönen kayýt altýna alýnamayan trilyonluk kaynaklarýn nasýl kayýt altýna alýnabilirliðidir.

Yurdun her köþesinde hatta özellikle kuþ uçmaz kervan geçmez dað aþlarýnda konuþlanmýþ bir ev görürseniz, hiç þaþýrmayýnýz. Araþtýrýn, göreceksiniz, o ev sizin geleceðinize yön veren gizli bir fal bilim merkezi(!)dir. Bu konuda kendi yaþanmýþlýklarýmdan bizzat anlatmaya çalýþýyorum. Herkesin bazen en yakýnýna dahi açýlamadýðý olaylar ve yorumlar yaþamýnýzda çoðunlukla ilk kez gördüðünüz bir adama ya da kadýna bir çýrpýda anlatýverirsiniz.

Bunlarý nasýl tanýmlarsýnýz bilmem ama, benim görüþüm; bu iþi yapanlar, deyim yerindeyse bir psikolog gibi hareket ediyorlar. Gelenlerin ruh halini daha ilk sözlerinden kolayca anlamak olasý. Bunun için üniversite bitirmenize gerek yok. Hem, karþýnýzdaki kiþi, sizin ne tür diplomaya sahip olduðunuzu sorgulamýyor ki. Anlattýklarýnýz, yýllarca çözemediðiniz ve sizin için çoðu zaman en hayati konu durumuna gelmiþ konular oluyor.

Ege’nin bir dað köyünde, okuyup üfledikten ve yazýp çizdikten sonra 100 Mark isteyen hoca efendi sanýrým kendini Almanya’da yaþadýðýný sanýyordu. Yaþadýðý yerde onun evinden baþka ev yoktu. Kapýsýnda Renault araba, traktör, ahýrýnda büyük baþ hayvanlar görülüyordu. Böyle bir servetin tarýmdan kazanmasýna olanak yoktu. Öyle bir yerde kiþi eðer sadece çiftçilik yaparsa karnýný zor doyurabilir.

Cep telefonu gibi hýzlý iletiþim araçlarý o çevrelerde ilk olarak bu iþi yapanlarda görüldüðünü söylemek gerekmez. Ýþin içinde polis, jandarma takibi gibi tehlikelere karþý en etkin yöntem hýzlý haberleþme olsa gerek.

“Bu pazarýn geliþmesinde medyanýn rolü nedir?” konulu bir panel yapýlsa, yetkili ve etkili uzmanlarýndan kim bilir neler duyacaðýz? Medya da iþin farkýnda. Halkýmýzýn eðitimsizliðini bilerek, bu konularda isim yapanlarý köþe yazarlýðý yaptýracak boyuta taþýmalarýndan anlaþýlmaktadýr.

“ÞÝFREMÝ UNUTTUM!” Her gün ziyaret edemeden duramadýðýmýz internet sitelerinde sýk sýk baþýmýza gelen þifre unutma hastalýðýna bereket versin ki çözüm bulunabiliyor. Yoksa bu unutkanlýðý da bir bilene mi danýþsak acaba?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kelebek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.