..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Yücel Dönmez




1 Ocak 2004
Kaþif Osman Liboþ'un Doðuþunu Açýklýyor...  
Liboþ Kelimesi Nasýl Doðdu ve Dünyanýn en Büyük Liboþu...

Yücel Dönmez


Silkelerim Lan Ýlham bir köþede kunduralarýna çokmüþ elindeki tesbihini, sessiz sinema filmi gibi çekmektedir. Maksadý iyice bir dolup narasýný atmak ve de Ýbo’yu nasýl lime lime edeceðini,Yemede Yanýndayat Melahat’a göstermektir.


:DHBI:
Gýrgýrýn bini bin para gýrgýr arýyorsan IzEdebiyat’ý tara...
Basýnýmýzda sýs sýk gazeteciler arasýnda kullanýlan LÝBOÞ kelimesinin ne anlama geldiðini bir okuyucum sormuþ. Sormakta da haklý.Herþeyi mubah görmeye yarayan bu kelime aslýnda, keselerine daha fazla altýn doldurmak isteyen ve bu yolda herþeyi mubah gören serbestçiler, siyasetçiler ve serbest ekonomiyi kullanarak hortumlayanlar için üretilmiþse de, yanlýþtýr... Bu kelime bizim Ýbo’nun bir eseridir...
Gelelim þimdi liboþun doðuþuna; Bir gün bizim Ýbo Þaklaban ile, Yemede Yanýndayat Melahat bir sokakta karþýlaþýrlar. O sýrada sokak ýssýz olduðundan bizim Ýbo bu fýrsatý kaçýrmaz ve Yemede Yanýndayat Melahat’a sulanmaya baþlar. Melahat’ýn da canýna minnet Ýbo’dan iyisini mi bulacak sýrnaþýr durur.
Fakat Yemede Yanýndayat Melahat, kendisini o sýrada, mahallenin en daniska kabadayýsý Silkelerim Lan Ýlham’ýn takip ettiðinden haberi yoktur. Silkelerim Lan Ýlham bir köþede kunduralarýna çokmüþ elindeki tesbihini, sessiz sinema filmi gibi çekmektedir. Maksadý iyice bir dolup narasýný atmak ve de Ýbo’yu nasýl lime lime edeceðini,Yemede Yanýndayat Melahat’a göstermektir. Bulmuþ böyle bir fýrsatý kaçýrýr mý, rajonunu kesecek alim Allah  iflahýný gevretecektir...  “Bize söker mi Lan Ýbo Þaklaban” diye içinden de atacaðý naranýn provasýný geçmektedir.
Bu bizim Ýbo’nun soyadý neden se Þaklaban’dýr. Nüfusta soyadý kaydý yapýlýrken, Ýbonun dedesinin yüzüne bakan memur, “Ulan bu ne biçim surat be” diye sormuþ, Ýbo’nun dedesi de, “Þaklaban gibi bir surat nolecek” diyivermiþ ve memur hemen Þaklaban soyadýný yapýþtýrmýþ.
O zamanlar öyleydi. Bizim Sakine Allahgecindenversinöyleþeyolurmu
Adýndaki komþumuzun da soyadýný, yine dedesi böyle bir tesadüf sonucu almýþ; Dede yaþlý, soyadý almak için nüfus memuruna gider. Memur kendisini uzaktan tanýmaktadýr, “Mahmut dayý yaþlanmýþsýn, gecikmeleri mi oynuyorsun” diye espri yapar. O sýrada Mahmut dayý da, “Allahgecindenversin öyleþey olur mu der ve memur yapýþtýrýr, “Be Mahmut dayý sen gendi soyadýný goydun bilem”. O tarihten sonra, bu Allahgecindenversinöyleþeyolurmu ailesi giderek büyümüþ ve Sakine adlý komþumuz da bu ailenin kýzlarýndan birisiydi. Soyadýndan çok memundu, “uzun ama heç gimsede yok çatur çatur catlýyorlar” derdi...
Gelelim Ýbo Þaklaban’a. Tam Ýbo, Yemede Yanýndayat Melahat’ýn yanaðýna busesini kondururken,  Silkelerim Lan Ýlham yerinden fýrlar ve narasýný basar, “Heyyyyyyt bize söker mi Lan Ýbo Þaklaban”.
Sonradan bu nara o kadar ün yapar ki, herkes atmaya baþlar ve nara gide gide kýsalýp çaðdaþlaþarak, Lan’ýn L’sini, Ýbo’nun hepsini, Þaklaban’ýn da Þ’sini alarak, Liboþ olur... Ýþte bizim liboþlarýn adý buradan geliyor... Dahasý da var; önceden sayýlan sevilen biriyken
sonradan Liboþ olan Ýbo, Liboþ adýný aldýktan sonra Allah “yürü kulum” der ve hiçbir þey önünü kesemez...
Yaðlýyla yaðlý, tuzluyla tuzlu olur, bir gün boynuna sarýldýðý arkadaþýnýn, ertesi gün gýrtlaðýný bile kesmeye kalkar hiç utanmaz.
Ýbo alýr yürür. Hem etrafa kazýk atar hem de insanlarýn yüzlerine bakarak güler. Utanmaz, arlanmaz biri olur. Ýbo’ya paranýn ucunu gösterir, önlerinde ceket ilikletirler. Hatta bir seferin de, muhtar Abdi’nin, beþ paraya çarýðýný bile öptürdüðü söylenir.
Ýþte bizim Ýbo, sonradan olma Liboþ, böylesine yýrtýk bir herif olur çýkar...
Þimdi Lan Ýbo Þaklaban (LÝBOÞ), artýk biraz yaþlandý ve yerini baþka liboþlara býrakmak için, kendisine asistanlar yetiþtiriyor. Lan Ýbo
Þaklaban, yetiþtirdiði iki Liboþtan birine, Hörgüçlü Liboþ adýný vermiþ. Adam deveyi hamudu ile götürdüðü ve peþine de “buralarda bir deve vardý lan göreniniz oldu mu kim hortumlamýþ deveyi” diye sorduðu için, günümüzün en büyük liboþu sayýlýyor.
Bir de “Çarýkyüz Liboþ” var ki, Allah düþmanýmýn baþýna vermesin.  Ona hiçbir þeyi anlatamazsýnýz. Kabul etmiþ gibi gözükür sonra döner yine ayný þeyleri okur. Çarýkyüz, utunmaz adamýn ayrý bir þubesidir...
Neyse lan nereden çýktý bu liboþ konusu. Taktýnýz ha, baþlarým þimdi... Eskiden bir tek Lan Ýbo Þaklaban var dý þimdi, neyini silkelesen liboþa çarpýyor. Bir de bu yalakalar yok mu, ulannn çekilin be, nerde yalaka orda baraka...
Kasifosman@kodadimedya.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kaþif Osman'dan Ab'ye Açýk Mektup...
Birkaç Simit Bir Þiþe Likör Batýr Batýr Ye...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eðitim Rüyasý...
Çektiðim acýlar selamýn olacak
Ve ben kenti terkederim...
Þiirler yazýlmaz önce yaþanýr
Týklanma Þampiyonlarý (!) ve

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çaresizler Senfonisi [Þiir]
Aþkýn Nefrete Dönüþtüðü Aný Yaþattýn... [Þiir]
Yokluðundaydým... [Þiir]
Neden Kocan Kadar Konuþ? [Þiir]
Seni Yalnýzlýðýmda Tanýmýþtým... [Þiir]
Yangýnlarýnda Kül Olurum Aþkýmýzýn... [Þiir]
Ölsem Benimle Gelir Miydin... [Þiir]
Bilemezdim ki Gerçek Sevgiydin... [Þiir]
Kalbimi Yüreðine Göm... [Þiir]
Susuzluðumsun Yaþamým... [Þiir]


Yücel Dönmez kimdir?

Ressam-Gazeteci-Yazar ve þair. Sanal ortamýn günlük yaþamýmýzý her þeyiyle kapsadýðýný düþünüyor ve bir profesyönel olarak bu konuda atýlým gösteren her projeyi desteklemek istiyorum. 1969 yýlýnda Ararat yayýnevinin Oba Çocuk Yayýnlarýnda çýkan þiir kitabýmýn dýþýnda kitap yayýnlamadým fakat bir bitmiþ ve üzerinde çalýþtýðým projelerim var. Bu sayfada kendi yazýlarýmýn yaný sýra, genç sanatçý arkadaþlarýma da yardýmcý olmaya çalýþmak isterim. Sanat çalýþmalarýmý 1980 yýlýndan beri ABD\'de sürdürüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Her yazarý severek okur, hemen her sanatçýnýn bir özelliði olduðunu düþünerek yorumumu yaparým. Ýsim vermek bir diðerine haksýzlýk olmasýn...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yücel Dönmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.