..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > arif hüseyin




23 Aralýk 2003
Aklýn Ulaþabileceði Gerçek  
arif hüseyin
Gerçek arayýcýsý sordu: aklýn ulaþabileceði gerçek nedir? Bilge cevap verdi: bu sorunun üç cevabý var. Birinci cevap kendini bildiðini iddia edene .Ýkinci cevap, kendini bilmeyene verilir.Üçüncü cevapsa ancak cevabý bilene verilir..


:BGJJ:
Gerçek arayýcýsý sordu: aklýn ulaþabileceði gerçek nedir?
Bilge cevap verdi: bu sorunun üç cevabý var. Birinci cevap kendini bildiðini iddia edene .Ýkinci cevap, kendini bilmeyene verilir.Üçüncü cevapsa ancak cevabý bilene verilir..
Dürüst olmasý gerektiðini hissetti ve ‘ben kendimin farkýndayým , bildiklerim çok olsa da ,kendimi biliyorum diyemem.’ dedi.
Bilge kiþi anlatmaya baþladý:
aklýn ulaþacaðý ilk gerçek; gerçeðe , sadece beþ duyu organýný kullanarak elde edilen verilerle  ulaþýlamayacaðýdýr....
Sordu arayýcý:  nasýl yani?...
Bak dedi bilge, þu anda uyumak  üzere olan herhangi ‘normal’ bir insaný uykusunda gizlice uyutsak ve baygýn haldeyken daha önce dünyada hiç görmediði bilmediði kadar korkunç bir mekana taþýsak, ilk þunu yapar gözlerini açtýðýnda .Gördüðü þeyi ‘’gözleriyle’’ mi gördüðünü, yoksa ‘’rüyada’’  mý olduðunu anlamak için diðer duyu organlarýný kullanýr.Mesela.Kendini çimdikler ve canýný yakmaya çalýþýr.Beden acý hissederse gerçek olduðuna inanmaya baþlar.Ama yetinmez, ses sonraki delildir.Kendi sesini duyar ve artýk ikna olmuþtur ve bütün bunlar çok kýsa bir zamanda olmuþtur .’’An’’ deriz bu geçen zamana.Sonra akýl devreye girer, beyinde daha önceden toplanmýþ verileri deðerlendir.O kiþi akþam uykuda ‘’öldüðüne’’ karar verir.Gördükleri ölümden sonraki gerçektir artýk onun için.Ve ‘gerçek’ budur. Biri çýksa dese ki, bu ‘rüyadýr’ inandýramaz onu. Çünkü insanlarýn kahir çoðunluðu, gözüyle gördüðüne inanýr.En temel ‘’gerçeklik’’ kriteri, gözlerinin gördüðüdür ve o ancak gözlerinin gördüðüne inanýr, çünkü gerçeðin ancak gözlerle görüleceði öðretilmiþ ve inandýrýlmýþtýr.Ona öðretilen ,onun da inandýðý en temel ‘’gerçeklik’’ kriteri, gözleriyle gördüðü, elleriyle tuttuðu, kulaklarýyla duyduðudur.Göremediði þeye inanmaz. Oysa insanoðlu kendisi ispat etmiþtir ki; onun duyamadýðý bir þey ‘’yok’’ demek deðildir.Tutamadýðý bir þeye de ‘’yok’’ diyemez, bunu da ispat etti insanoðlu.Gidemediði yere de ‘’yok’’ diyemez.Bilemediði þeye de ‘’yok’’ diyemez.Fakat insan tüm bu gerçekler ortadayken göremediði þeye ‘’yok’’ diyor.Sadece gördüklerim ‘gerçektir’ yalanýný söyleyip dursa da, artýk çoðumuz, yüreðinde en azýndan ,o ‘acý vermez hüznü’ hissederek yaþamakta.Ve cevap aramakta.
 
Bu meseleyi  anlamak için bilimin ispatladýðý haliyle gözün görme mekanizmasýný bilmemiz gerekiyor.Göz bir araçtýr, ýþýk mercekten geçer, sonra kýrýlýr, ters olarak kara noktacýk denen bölgeye yansýr.O bölgedeki hücreler gelen ýþýðý kimyasal iþlemden geçirir ve elektrik sinyaline dönüþtürür.Bu sinyaller gözdeki sinirler vasýtasý ile beynin arkasýndaki karanlýk bölgeye ulaþýr ve tekrar oradaki hücreler gelen elektrik sinyalini görüntüye çevirir .Ayný þekilde diðer 4 duyu organýmýzýn çalýþma prensibi de benzerdir.Ses, tat,koku ve tenle algýladýklarýmýz hücreler vasýtasý ile kimyasal iþlemden geçirilir ve elektrik sinyaline dönüþtürülerek sinirler  vasýtasý ile beyne gönderilir.Beyin gelen sinyalleri analiz eder, deðerlendirir , anlamlandýrýr ve  veri olarak kaydeder.Beyin beþ duyu organýmýzý kullanýr ve yönetir.Bizim dýþ dünya ile iletiþimimiz beþ duyu organýmýzla olur.Ve akýl sadece  beþ duyu organýndan gelen bilgileri deðerlendirip kararlar vermek zorunda kalýrsa asla gerçeðe ulaþamaz.Çünkü, beþ duyu organýmýzla ‘gerçeði’ deðil; gözün, dilin, kulaðýn, burnun ve tenin yolladýðý elektrik sinyallerinin beyne ulaþtýrdýðýný algýlarýz.Beyni kullanarak beþ duyu organýmýza hükmederiz.Beden makinasý: bu canlý bir makinadýr, kendi kendine çalýþýr.Hayvanlarda da vardýr bu  canlý makinadan.Bedenimiz ile hayvanlar arasýnda birçok ortak noktalar ve deðerler vardýr.Daha geliþmiþ modelidir bizimkisi, o kadar.Ýnsan bedenini kullanarak diðer ruhlarla iletiþime girer.Yalnýzlýk ona göre deðildir, korkar ,en basiti sýkýlýr.Diðer ruhlar, yani diðer bedenler, yani hemcinslerimiz, yalnýzlýktan kurtulmak ve  güven v.s, demektir.. Bedenimizin kontrolü tamamen bize býrakýlmamýþtýr.Bedenimizde irademizin geçersiz olduðu yerler vardýr.Biz bedenimizin ancak bazý bölgelerine söz geçirebiliriz yada onlarý kullanabiliriz.Sözümüzü ancak beyin aletini kullanarak dinletebiliriz bedenimize.Kolumuza, ayaðýmýza, dilimize, gözümüze v.s..
   Demek ki aklýn ulaþacaðý ilk gerçek, gerçeðe, sadece beþ duyu organýmýzý kullanarak elde ettiðimiz verilerle ulaþýlamadýðýdýr..
Gerçek arayýcýsý sordu: O halde gerçeðe nasýl ulaþabiliriz.
Bilge düþünmeden cevap verdi:Yürekle
Neden dedi arayýþta olan.
Çünkü dedi bilge; görülmüþtür ki baþka verilere ihtiyaç duyulmaktadýr.Ýyice  anlamýþtýr ki beþ duyuyla elde edilen veriler yetmemekte.Her insan aslýnda bilmektedir ki; beþ duyu organýmýzla olduðu kadar yüreðimizle de veri toplamaktayýz.Çoðumuz artýk biliyor ki; bazý durumlarda sýzlar yürek, bazen sýkýþýr, bazen daralýr, bazen coþar, bazen kanar.Tüm bunlar delildir ki beþ duyu organýmýzýn dýþýnda baþka bir veri kaynaðý daha var.Çünkü ruh bilmektedir ki, sevgi var, mutluluk var, aþk var,.ýstýrap var.Ve bunlarýn hepsini yüreðimizle algýlayabiliriz.Yürek, ancak ‘vicdan’ denen [(‘’beden’’ vasýtasýnda göz) ne iþe yararsa,( yürek vasýtasýnda ‘’vicdan’’) ayný tarzda ve deðerde iþe yarar] mekanizmayla tam olarak kullanýlabilir.Þu anki Dünyamýzda kör bir insan ne kadar veri toplayabilirse , Vicdaný olmayan bir yürekte kendi boyutunda ancak o kadar veri toplayabilir.Gözün eksikliði þu anda yaþadýðýmýz dünyanýn karanlýðý demekse .Vicdan eksikliði de yürek boyutunun karanlýðýdýr.
Ruh, ‘’Yürek vasýtasýyla’’ topladýðý verileri ,aynen ‘’Beþ duyu vasýtasý’’ ile topladýklarý gibi beyinde analiz eder, yorumlar, anlamlandýrýr ve kaydeder...
Sustu kýsa bir süre.Sonra sordu..
‘’Sen yüreðinin varlýðýný hissedebiliyor musun?’’  
Emin bir þekilde , ‘evet’ dedi.
.’’Ya vicdanýný.?’’
Vicdanýný hissetmeye yöneldi gerçek arayýcýsý.Ve kýsa bir an sonra tekrar ‘evet’ dedi.Ayný anda, vicdanýnýn ne kadar  zayýf, kirlenmiþ ve kullanýlmamýþ olduðunu  gördü. Kararýný verdi ve açýkladý.‘Ben vicdanýn nasýl temizlendiðini, nasýl güçlendiðini bilmek istiyorum.’
Bilge cevap vermedi ve bir süre sonra; þimdi git dedi, bu ‘’bilgi’’ için ‘feda’ edebileceðin deðerleri belirle ve bana sonucu bildir.
’’Feda etmek’’; hiçbir talepte bulunmadan, isteyerek, sahip olduðun bir þeyden gönül rýzasý ile vazgeçmektir.
Vedalaþtý ve kararlý adýmlarla uzaklaþtý gerçek arayýcýsý....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


arif hüseyin kimdir?

Herhangi bir insanýn yüreðinde; acý vermeyen ve ne olduðunu bilmediði bir hüzün varsa. . aramaya koyulur. . . sevgi arar,aþk arar,cevap arar ve GERÇEÐÝ arar. Hüznün þiddeti arayýþýn yoðunluðunu ve feda edebileceklerini belirler. . .

Etkilendiði Yazarlar:
bilmiyorum


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © arif hüseyin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.