..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Merve Yýldýrým




22 Kasým 2003
Çekin Ellerinizi Bacýmýn Örtüsünden!  
Merve Yýldýrým
Ellerin uzaya çýkýp Ay’a ayak basmasýnýn üzerinden yýllarýn geçtiði, Japonlarýn parmak telefon icat ettiði, bilgisayarlardaki geliþmelerin birkaç yýl önce hayal bile edemeyeceðimiz bir seviyeye ulaþtýðý,


:BAEJ:
Artýk sýkýldým.
 
Bunaldým.
 
Gýna geldi.
 
Ellerin uzaya çýkýp Ay’a ayak basmasýnýn üzerinden yýllarýn geçtiði, Japonlarýn parmak telefon icat ettiði, bilgisayarlardaki geliþmelerin birkaç yýl önce hayal bile edemeyeceðimiz bir seviyeye ulaþtýðý, insanlarýn bir iki çizikle gözlükten ömür boyu kurtulduðu, 6 milyar dünyalý olarak 2000’li yýllarý dolu dizgin yaþadýðýmýz þu günlerde bazý beyinlerin ve bazý ellerin hala hanýmlarýmýzýn baþýndaki örtülerde ýsrarla dolaþmasýna ve Türkiye’nin ve dünyanýn tüm sorunlarý bitmiþ de insanlýk olarak uðraþacak baþka hiçbir þeyimiz kalmamýþ gibi örtülü bayanlara dünyanýn dar edilmeye çalýþýlmasýna dayanamýyorum.
 
Ýnsan haklarýndan ve insani özgürlüklerden hemen her gün her ortamda dem vurulduðu halde bir haným toplumda baþýný örterek yaþamayý tercih etmiþse okula gidemiyor, kamu kurumlarýnda çalýþamýyor, belli sosyal ortamlara kabul edilmiyor. Ortada görünen sebep kamusal alanlarda bazý giyim yasaklarýnýn ve sýnýrlamalarýnýn söz konusu olmasý. Tesettürlüysen okuyamazsýn, çalýþamazsýn ve resmi ortamlara giremezsin çünkü okullarýn, devlet dairelerinin, orduevlerinin ve meclisin kendine göre giyim kurallarý var. Bu hanýmlarýmýzýn baþlarýndaki örtüler de genel görüntüyü bozuyor (!) ve dini inanç simgesi olduðu için de bazý insanlarý rahatsýz ediyor (!)
 
Çarþýda dolaþýrken, televizyon izlerken ya da plaja gittiðimde öyle þeyler görüyorum ki onlar da beni ve muhtemelen benim gibi düþünen bir grup insaný rahatsýz ediyor. Saçtan, sakaldan, býyýktan yüzünün cildi bile görünmeyenler, piyasada kumaþ kalmamýþ gibi on beþ santimlik etek ve yirmi santimlik bluzla dýþarý çýkanlar (sonra da “Ayy sinir oldum ya, herkes laf attý bugün” diye þikayet edenler), yüzünde boþ bulduðu her yere piercing yaptýranlar, saçlarýný güya deðiþiklik olsun diye ama aslýnda bal gibi dikkat çekmek için garip renklere boyayanlar, daha neler neler… Ama ben bir gün bu ülkede hatýrý sayýlýr bir konuma gelseydim ve insanlarýn giyim kuþamýna müdahale etme cüretini kendimde bulsaydým yapacaðým en son þey herhangi bir ortamda tesettürden mini eteðe kadar herhangi bir giyim tarzýna yasak koymak olurdu çünkü insanlarýn toplum ahlakýna aykýrý olmamak þartýyla (örneðin çýplak dolaþmak gibi) diledikleri giysiyi diledikleri ortamda giyebilme özgürlüðünün olduðuna inanýyorum. Yetkililer beðense de beðenmese de…
 
Neymiþ efendim, baþörtüsü simgeymiþ. Evet, baþ örtüsü dini inancýn simgesi olarak kabul edebilir. Ama öte yandan her tür giyim tarzý bir þeylerin simgesi deðil midir? Ben de kot pantolonu özgürlüðün, piercingleri çýlgýnlýðýn simgesi olarak görürüm ve kulaðýnda küpe gördüðüm hiçbir erkeðe de normal gözle bakmam. Çok þekilci miyim? Ben bu anlamda þekilciysem, baþýnda örtü var diye kýzlarýmýza kadýnlarýmýza dünyayý zindan edenlere ne denir o zaman? Onlar þekilci deðil mi? Örtülü bir hanýmý kafasýnýn içinde ne taþýdýðýný, toplum içinde nasýl davrandýðýný ve bu ülkeye neler kazandýrabileceðini hiç dikkate almadan her gittiði yerde kapýdan geri çevirmenin dillere pelesenk olmuþ kamusal alan yasaðý bahanesi dýþýnda makul bir açýklamasý var mý? Ben örtülü deðilim ama annem ben bildim bileli örtülü olan ve o örtünün altýnda müthiþ bir akýl-mantýk-pratik zeka bütünü taþýyan bir kadýndýr. On sene önce tanýdýðým ve tesettürlü olduðu için iþ bulma konusunda uzun yýllar sýkýntý çekmiþ bir arkadaþým var. Üniversite mezunu pýrýl pýrýl bir insan, ama, maalesef, sýrf baþýný örttüðü için yýllar boyu gittiði her kapýdan çevrildi ve nihayet geçen sene bir iþ bulabildi.
 
Millet olarak belli seviyeye gelmek için bambaþka konularda yapmamýz gereken daha onlarca þey olduðu halde, bazý devlet adamlarýnýn hala yatýp kalkýp “biz ne yaparýz da þu örtülüleri evlerine týkar, toplum hayatýndan tamamen ayýrýrýz” diye mesai tüketmeleri bence Türkiye’nin çok büyük bir ayýbýdýr.
 
“Bu insanlar gericidir” diyerek bir yandan onlar eðitim ve çalýþma hayatýndan uzak tutulurken diðer yandan gündem boþu boþuna meþgul ediliyor. Ve bir yandan bu ülkeye hayal bile edemeyeceðiniz hizmetler sunabilecek bir yýðýn kýzýmýza kadýnýmýza hayali prangalar vurulup “ya okul ya örtü” veya “ya iþ ya örtü” gibi çok zor ve mantýk dýþý tercihler sunulurken, diðer yandan milletçe ilerleme yolunda çalýþmak için harcayacaðýmýz zamaný gündemdeki bu yersiz ve manasýz polemikleri susturmak için harcamak zorunda kaldýðýmýzdan, iki yönlü kýstýrýlmýþ 60 milyonluk toplum olarak, tam gaz gitmemiz gereken yollarda bu at gözlüklü sözde ilericiler yüzünden hala ikinci viteste takýlýp kalýyoruz. Kimler gerici soruyorum size? Okuyup adam olmaya, vatana hizmet etmeye çalýþan inançlý hanýmlarýmýz mý, belki sözlük anlamýný bile bilmediði laikliði kalkan edinip bir bardak suda fýrtýnalar kopararak ülkemin önüne her geçen gün bir yýðýn taþ koyan dar kafalý bürokratlar mý?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Felsefe Farký
Gönderen: fatal / Ýstanbul
4 Aralýk 2003
Bu kamusal alan ve baþörtüsü çatýþmasý fevkalede can sýkýcý. Vatandaþlarýn kýyafetlerinden ötürü, ferdi olduðu devletin kurumlarýna alýnmamasýnýn kabul edilebilir hiçbir gerekçesi olamaz. (Sizin de yazýnýzda belirttiðiniz ahlaka aykýrý durumlar dýþýnda) Baþörtüsü yüzünden subay oðlunu ziyarete gidemeyen tanýdýklarým var. Ordu lojmanlarýna sokulmuyorlar. Bir arkadaþým orduevine düðüne gitmiþti. Top sakalýný kestirtmiþler (inanýn þaka deðil). Mahkeme salonlarýna da almýyorlar. Ýnsanlara hoþgörü göstermezseniz onlar üzerindeki hakimiyetiniz sarsýlýr. Sahip çýkmazsanýz kaybedersiniz. Devlet sanýrým, milletinin önemli bir kýsmýný gözden çýkarmýþ...

:: ...
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / izmir
26 Kasým 2003
Bana kalýrsa, en azýndan benim þahsi fikrim böyle, kimse baþörtüsüne karþý deðil. karþý olunan þey baþörtüsünün siyasi simge haline gelmiþ türban hali.. aslýný sorarsanýz ben rahatsýz oluyorum biz kadýnlar üzerinden, biz kadýnlarýn inançlarýmýz doðrultusundaki örtünmemizden siyasi malzeme çýkartýlmasýndan.. ben üniversitede okurken pekçok arkadaþýma para teklif edildi türban taksýnlar diye. üstelik bazýlarý zaten örtülüydü!!! ama onlarýn istediði simgesel örtü deðildi.. bunlar yaþandýkça ve kendini bilmez bunca insan bu tür eylemler yaptýkça kimseye doðruyu anlatamazsýnýz ya da samimiyetinize inandýramazsýnýz.. sizin þahsýnýza deðil sözlerim. bazý odaklar, laikliði dinsizlik, tesettür ve inançlarý yaþamayý, ibadeti de düzen karþýtý olarak gördüðü ve gösterdiði sürece hiçbirþey deðiþmeyecektir. din siyasi malzeme olarak kullanýldýkça bu sorunlar devam edecektir. din ve devlet iki ayrý olgular, bu böyle algýlanmadýkça ve sindirilmedikçe sorunlar birbiri ardýna gelecektir. artýk yavaþ yavaþ avrupa da da yasaklanýyor türban.. kamusal alanlarda en azýndan.. bunun altýndaki gerekçe nedir sizce mesela? Meryem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayvanlar insanlardan deðerli midir ki!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Espriyi yakalamak
Ölümü satýn almak
Gelin modaya bir de bu taraftan bakýn
Bir Eþ Ýstiyorum... Ýyisinden Olsun!
Fitil Oluyorum...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Garip Þiir [Þiir]
Hoþgeldin Bebek! [Þiir]
Öldürdüler Güvercini [Þiir]
Anti - Alkolik Þiir [Þiir]
Hayat dediðin nedir ki... [Þiir]
Hasret þiiri [Þiir]
Dosta çaðrý [Þiir]
Yoksa aþýk mý oluyorum.. [Þiir]
Devir Deðiþti Dostum [Þiir]
Hadi caným sen de [Þiir]


Merve Yýldýrým kimdir?

Kendini bile bileli aklýna gelen her konuda irili ifaklý kaðýt parçalarýna, defterlere ve bilgisayar ekranýna yazýp durmuþ bir amatör.

Etkilendiði Yazarlar:
Hayat...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Merve Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.