..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Demirhan Ocak




1 Kasým 2003
Ne Kadar... ?  
Demirhan Ocak
Neden tehlikeli olabilirler? Çünkü normalde yurdum insaný sabaha karþý saat beþ sularýnda karýsýný kör býçakla kovalamak suçundan ertesi gün çýktýðý mahkemede, hâkimin “Söyle bakiim evladým karýný neden kesmek istedin?” sorusuna karþýlýk, kara


:BIAD:
                                                  
                                                                                                     Demirhan Ocak
Merhaba canlar, 
   Bir çoðunuzun bildiði üzere Türkiye’de yayýmlanan gazete ve dergilerde genelde hafta sonlarýnda akla ziyan bazý testler yayýmlanýr. (Gözümüz yok yayýmlasýnlar.)
Amma, peki siz o caným! Testleri kim ve nasýl hazýrlar? Bilirmisiniz?...... belki aranýzda bilmeyenler olabilir diye ben kýsaca anlatmaya çalýþayým.
Ýlk olarak bu testler Amerikan dergi ve gazetelerinden yürütülür, daha sonra Ýstanbul Zeynep Kamil hastanesinde “Kerpeten Hacer” olarakta bilinen ebe Hacer’in eline doðmuþ olmasýna raðmen güzelim türkçeyi sanki Teksas’nýn þirin bir ilçesi olan Downtown hastanesinde doðmuþ halis bir  amerikalý gibi kelimeleri yuvarlayarak konuþmaya çalýþan  90’larýn deyimi ile  (1)yuppie  olarakta  bilinen bir (2)dallama  tarafýndan hazýrlanýr.
      Ýþte durum bundan ibaret, yani bu testler okuyucunun sosyal ve kültürel olarak ihtiyaçlarý karþýlarmý? Acaba bir aile faciasýna yol açarmý? Diye bir takým sosyal kaygýlar taþýmadan “Abi ne yapalým okuyucu böyle istiyor” yalanýna dayanarak çarþaf, çarþaf yayýmlanýr.     
       Mesela bu testlerin içinde en çok  raðbet gören ise “Eþiniz sizi aldatýyormu?” türünden test ve anketler oldukça tehlikeli olabilirler.
    Neden tehlikeli olabilirler? Çünkü normalde yurdum insaný sabaha karþý saat beþ sularýnda karýsýný kör býçakla kovalamak suçundan ertesi gün çýktýðý mahkemede, hâkimin “Söyle bakiim evladým karýný neden kesmek istedin?” sorusuna karþýlýk, kararlý bir yüz ifadesiyle; “Valla hakim bey gece rüyama ak sakallý bir amca gelerek karýmýn  bakkal hamdi ile zina ettiðini söyleyince bende namusumu temizlemek istedim. Eðer o bizim köþedeki apartmanda oturan matamatik öðretmeni  evine almasaydý þimdi namusumu temizlemiþtim” diye ifade veren angutlardan içimizde oldukça çok miktarda olduðu düþününce insanýn kaný donuyor.
   Bir düþünsenize rüyasýndan ki ak sakallý amcaya inanarak karýsýný kesmeye angut vatandaþ ayný suçtan çýktýðý  mahkemede sanki kutsal bir kitap gibi elinde tuttuðu gazeteyi hakimin gözüne sokmak istercesine sallayarak  “Aha bak!! Hakim bey bu filanca gastenin  -Karýnýzýn fantazileri nelerdir biliyormusunuz-  isimli test’in sonucunda karýmýn güney Samua’lý erkeklere ilgi duyaraktan, onlar hakkýnda ateþli cinsel fantazileri olduðu sonucu çýktýðýndan bende gözümü kýrpmadan salavat getirerek furdum pýcaðý karýnýn boðazýna”  der

   Ama sýrf  benim vicdaným rahat olsun diye bugün sizler  için hazýrladýðým Ne kadar...?  isimli güncel  testi, altý ay boyunca gecemi gündüzüme katarak hazýrladýðýmý ve ayrýca bir çok toplum bilimcisi, psikolog, gazeteci’ lerin  tavsiye ve tercübelerinden yararlandýðýmý belirtmemde fayda var. (ehh! Tabii yerseniz!)   
 


Merhaba iki gözüm  TANDEP “Test ve Anket departmaný” gururla sunar

 

                                

                                  
                                    Ne kadar Irkçý ? Ne kadar Salak? Ne kadar Normalsiniz?                                            
                                                       
1. Kabak lastikli, kasko’su ve (3)TÜV’ü olmayan bir taþýt ile yapdýðýnýz trafik kazasýndan sonra aþaðýdaki seçeneklerden hangisi ýrkçý ve salak olmayan bir yaklaþýmdýr?
 
a: 15 dakika sonra olay yerine gelen trafik polisine en masumane sesimle “valla polis abi evde aç bilaç beþ çocuðum var hadi bu seferlik sen görmemiþ ol”  derim. Eðer buna raðmen alman polisi beni suçlu gösterme kalkar yada karakola götürme gibi eylemlere kalkýþýrsa “Ben yabancýyým diye böyle yapýyorsunuz deðilmi?, hepiniz  nazisiniz” diye tantana çýkartýr hatta gerekirse türk gazetelerini ararým.
b: Beni bulamazsýnlar diye arabamýn  plakasýný alýp kaçarým.
c: Kazaya karýþan diðer arabanýn sürücüsünün gözünü korkutarak benden þikayetçi olmamasýný saðlamaya çalýþýrým.
d: Bu þartlara sahip bir taþýtla trafiðe çýktýðým için kendimin beyinsiz eþþek bir olduðunu kabul eder ve kazada can kaybý olmadýðý için cadde ortasýnda çiftetelli oynarým.
 
2. (4)Vollkasko’su için yýlda  950 € ödediðiniz arabanýzla sizin hiçbir suçunuz olmadan meydana gelen kaza sonrasý, sizce hangi davranýþ doðrudur?
 
a: Ön koltuðun altýnda böyle durumlar için sakladýðým demir çubukla ilk önce diðer arabanýn saðlam kalmýþ olan kýsýmlarýna giriþirim, daha sonra diðer sürücüyü eþþek sudan gelinceye kadar döverim.
b: Daha arabanýn taksitlerini bitmediði için çaresizlikten ne b.... yiyeceðimi bilmemekten, oracýkta hüngür hüngür aðlarým.
c: Korkudan bayýlmýþ numarasý yaparým.
d: Herhangi bir alkol ve uyuþturu etkisi altýnda olmadýðým için sakin, sakin polisin gelmesini beklerim. Çünkü vollkasko denilen sigorta olayý böylesi durumlarda ne benin nede karþý tarafýn maðdur olmamasý için yapýlmýþtýr.
 
3. Siz gecenin bir yarýsýnda karýnýzla küçük çaplý bir boks maçý yapmaya çalýþýrken, kapýyý kýracakmýþ gibi yumruklayan alman komþunuz ve biraz sonra gelecek olan polis memurlarýna karþý nasýl davranýrsýnýz? Yada hangi davranýþ biçimi size uygundur?
 
a: Bir yandan alman komþumum boðazýna sarýlýr diðer yandansa “Ulan lavuk! bu kapý kýrýlsa senmi vereceksin lan parasýný?”  dedikten sonra allah  yaratttý demem vurdumdu kýçýnýn üstüne oturturrum.
b: Almanla fazla yüz göz olmamak için kapý aralýðýndan “Hadi len ikile” diye kapýdan kovarým.
c: Valla eðer yabancý bir komþunun aile kavgasýný ayýrmak için kapýyý kýrarcasýna gelecek olan bir alman varsa? Onun ben anlýndan öperim, memleketime tatile götürür bi ay boyunca kuþ sütüyle beslerim namussuzum!
d: Bu soruyu geçelim, çünkü ben karýmý dövecek kadar insani duygulardan uzaklaþarak hayvanlaþmam.
 
4. Memleketinizde yýllýk tatilinizi geçirmek üzere uçmak için  geldiðiniz havaalanýnda bagaj iþlemleri sýrasýnda üç kiþi  90 kg bagaj hakkýnýz olmanýza raðmen sizin  310 kg tutan bagajýnýzýn fazla olan kýsmýný ücretsiz almak istemeyen alman bayan görevliye karþý nasýl bir tavýr takýnýrsýnýz?
 
a: Çaktýrmadan “Tühh! Allah belaný versin pis kaltak, alsan ölürmüsün?, Sanki o fazlalýðý sýrtýnda taþýyacakmýþ gibi olmaz diyor. Kýrk yýldýr verdiðimiz emekler gözünüze, dizinize dursun hemi.. yaðlý kurþunlara denk gelesin, ocaðýnda bir gýdým ot bitmesin, evinden alaca kuþlar eksik olmasýn, yaraabmiiim inþallah tez zamanda yaðlý ilmeklerde sallanýrsýn......” diye intizar ederim
b: Görevli kadýna el kol iþaretiyle rüþvet teklif ederim
c: Bagaj sýrasýnda duran diðer yolcular arasýnda bagajý az olanlardan benimkilerden biraz almasý konusunda ikna ve ýsrar ederim. Almak istemeyenler gýyabýnda da Tühh! Allah belaný versin...... diye baþlayan intizar hakkýmý kullanýrým.
d: Bu gibi durumlarla karþýlaþmamak için evde banyoda duran baskülü kullanarak valizlerimi tartarým ve kiþi baþýna hakkým olan 30 kilonun  3-5 kilodan  fazla geçmemeye özen gösteririm. Hem o görevli bayan’nýnda sade bir iþçi olduðunu unutmadan bir iþçi olrak bana nasýl davranýlmasýný istiyorsam bende ona öyle davranýrým. Yada paraya kýyýp aslanlar gibi her fazla kg baþýna 5 € öderim.
 
5. Günün birinde size ulaþan bir mektup da 7 yaþýnda çocuðunuzun  almancasýnýn yetersiz olmasýndan dolayý (5)Sonderschule’ye göderileceðini bidiren bir yazý aldýðýnýzda ne yaparsýnýz?
 
a:  Sýrasýyla, ilk önce üzüntüden karalar baðlarým sonra Tüm türk gazeteleri ve televizyon programlarýný “Yetiþin a dostlar benim çocuðumu deliler okuluna gönderecekler, aha! Bakýn þuraya yazýyom bu öðretmenlerin hepsi ýrkçý yabancý düþmaný nazi bunlar hem vallahi hem billahi nazi bunlar”  diye ararým. Daha sonra ise yüreðim kini soðumadý için paraya kýyýp Türkiye’deki eþ dost akrabalarý arar “...zaten  bu Alamanlarýn ne kadar ýrkçý olduðunu bildiðimiz için biz  çocuðumuzun zamanýnda alman çocuklarla oynamasýna izin vermemekle ne kadar haklý olduðumuzun! ispatlandýðýný bir bir anlatýrým” .
b: Hemen iyi bir avukat bulurum sonrada bu avukatýn parasýný ödeyebilmek için bankaya kredi baþvurusunda bulunurum.
c: Bizim tarikattan nefesi güçlü bir hocadan okulda bulunan tüm öðretmenlerin rýzkýný baðlamasý için güçlü bir cin çaðýrmasýný isterim.
d: Oturur düþünürüm... Neden?... Acaba biz anne baba olarak nerede hata yaptýk? Çocuðumuzun almancasý neden yeterli deðil ? Ahh keþke zamanýnda (6)spiel gruplarýna vede (7)kindergarden’a gönderseydik, almanca öðrenmesi için tüm imkanlarýmýzý seferber etseydik diye ama bu iþin düþünmekle bir sonuca varamayacaðým için ilk önce çocuðumun öðretmenleriyle konuþmak için yola koyulurum çünkü “çýkmadýk candan umut kesilmez.”
 
Kendinize iyi bakýn ve mýsmýl olun
 
1. Yuppie: Young Urban Professionals’ýn kýsaltmasý. Yani halk deyimi ile “anasýný boyar babasýna satar” türünün amerikalý versiyonu
2. Dallama: Bön, iþe yaramaz kimse (Kaynak: Büyük argo sözlüðü, Hülki Aktunç)
3. TÜV: Her iki yýlda bir yapýlmasý zorunlu araç muaynesi
4. Vollkasko: hertürlü kazaya! karþý sizi ve karþý tarafýn zararlarýný karþýlayan araç sigortasý
5. Sonderschule: Öðrenme sorunu olan çocuklarýn göderildiði özel okul
6. Spielgruppe: Ana okulu öncesi 3. yaþýndaki çocuklarýn sosyal geliþimi dolayýsýyla anaokuluna ve okula hazýrlamayý amaçlayan bir oyun grubu.
7.Kindergarden: Anaokulu (okula hazýrlýk)
 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: iste bu
Gönderen: Utanmaz Adam / Bursa/Türkiye
2 Mart 2005
yaaaaa inan, yazacak bisey bulamiyorum.enfes olmus dayi. ya ... yok olmicak :=))) ustaca yaziyi susliyecek kelimeler ariyorum bulamiyorum. gercekten mukemmel olmus.kalemine kuvvet pardon.. (klavyene )




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Namuslu Bir Erkek Deðilim!
Bir kadýnýn el çantasýnýn anatomisi
Bak Postacý Geliyor Selam Veriyor...
Dandini dandini dastana
Tü Rtük Ýye
Truk Bakan
Olabülür
Yaylalar Yaylalar Sen Git de Aplan Gelsin
En Goddik
Medyatör

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yobaz! Arkadaþým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýna Yakýn [Þiir]
Anamýn Sihirli Adana Þalvarý [Þiir]
Bize Edebiyat Yapma Lan! [Þiir]
Okyanus [Þiir]
Caným Ýstiyooo... [Þiir]
Sex Sex Sex [Deneme]
Çotadanak Pide Salonu ve Mustafa Kemal Katilleri [Deneme]
"Köþeci" Geldiiiii Hanýýmmm! [Deneme]
Tecavüzcüler [Deneme]
Hindi Cumhuriyeti Antalyaski [Deneme]


Demirhan Ocak kimdir?

Almanya'lý bir Asabi Veled

Etkilendiði Yazarlar:
Hangi birini anlatsam ki?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Demirhan Ocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.