..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Arzu Menteþeoðlu




18 Ekim 2003
Yüzlere Meraklýyým - Sokaktaki Herhangi Biri -  
Ev Kadýný

Arzu Menteþeoðlu


Onunla sýrf konuþmuþ olmak için konuþmak istedim. "Saat kaç" diye sorabilirdim mesela. Yahut "Afedersiniz, belediyeye nasýl gidebilirim."


:BCIJ:
                                       EV KADINI
             Uzunca bir süreden beri yüzlere merak duyuyorum. Sokaktaki insanlarý sýrf meraktan inceliyorum. Herhangi birini saatlerce en nadide sanat þahaseri karþýsýndaymýþçasýna -ki insanoðlu bakmasýný bilene öyledir.- inceleyebilirim. O eðer onu incelediðimin farkýna varmazsa keyfime diyecek yoktur. Kaþýný kaldýrýþýný, ellerini kullanýþýný, bakýþlarýný incelerim. Bu bende öyle bir beceri haline gelmiþtir ki inceleme iþlemi için çaba sarf etmeme gerek yok artýk. Bu nedenle bugün sokakta gördüðüm kadýnýn üzüntülü bir þey düþündüðünü  anladým hemen. Gözleri gri maviydi. Kýsa boylu, kýsa kesilmiþ -ama çok da kýsa deðil- kývýrcýk, koyu kestane saçlaý hafif oval yüzünü çevrelemiþ orta yaþlý bir kadýndý. Ev kadýný olduðunu düþündüm. Adi deriden yapýlmýþ parlak çantasý sapýndan koluna takýþý bu görüþümü onaylar nitelikteydi. Dar kesim lacivert eteðinin içine soktuðu lacivert beyaz karýþýk desenli yarým kollu buluzuyla, giysisi bende olabildiðince ucuza çýkartýlmaya çalýþýlmýþ günlük bir giysi izlenimi býraktý. Ayakkabýlarýný görmedim fakat ince çoraplý ayaklarýnda alçak dolgu topuk sokak terlikleri olmasý muhtemeldir. 
            Sokaklarda gördüðümüz onlarca insandan biriydi sadece. Ancak ona yönelttiðim  kýsacýk bakýþtan sonra gördüðüm birþey beni etkiledi. Beyaz yüzünde soluk görünen gri gözlerindeki hüzün. Derin bakýþlar. Gördüðüm belki de hüzün deðil de kýsa bir dalgýnlýktý. Bunu öðrenemeyeceðim. Sýk sýk tekrarlandýðýný kaþlarýnýn arasýnda sol kaþýna yakýn iuzden anladýðým þekilde  alýþkanlýkla kaþlarýný çatmýþtý. O anda ne düþündüðünü anlamayý çok istedim. Onunla sýrf konuþmuþ olmak için konuþmak istedim. "Saat kaç" diye sorabilirdim mesela. Yahut "Afedersiniz, belediyeye nasýl gidebilirim." Onunla konuþmak istedim. Sýrf mimiklerinin deðiþimini izleyebilmek için, ses tonunun gözlerinde gördüðüm ifadeyle uyumunu anlayabilmek için. Eve geç kalmýþtý da kapýda kalan çocuklarý için mi endiþeleniyordu yoksa ay sonunu daha ay baþýndan mý düþünmek zorundaydý. Bu yüz hayatýný ailesine adamýþ ve bunu da en ufak bir takdir beklemeden yapan çilekeþ Türk kadýnýnýn yüzü müydü.?
             Bir çok yüzde gördüðüm sonradan manasýz bir yüze dönen yalancý bir ifade mi, yoksa gerçek bir derinlik mi gizliyordu bilmek isterdim.
 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otobüsteki Eski Zaman Romalý'sý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tasvir (Doða)
Dostluk Üzerine Bir Çift Laf
Her Sevgi Özen Ýster
Berrin (- Býçaklama Olayý - )
Hayat Arkadaþým...Sana....
Üniversite Yýllarý
Çocukluk Arkadaþým Halil
Bir anneden...'Caným Dilara'm'
Eðitim - Öðretim
Hayatý Sindirmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.