..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Tayyibe Atay




18 Eylül 2003
Ýþçi Toplumlar  
Tayyibe Atay
Bu yalnýzca insana bindirilen, iþin parasal balta yaný. Bir de insan hayatýný hiçe sayan....


:BABI:
Toplumlar ikiye ayrýlýr: Ýþçiler, iþverenler...Türkiye’de iþveren konumunda olan devlet, iþçi konumunda olan da insanlardýr. Devlet kurum kurum kurumlanýr oturduðu koltukta...Yanýna yöresine yaklaþmak mümkün deðildir. “Bugün git, yarýn gel” politikalarýyla vatandaþýn caný çýkartýlýr devlet dairelerinde. Hele bir kýz, hele bir memnuniyetsizliðini göster bakalým, gör baþýna gelecekleri...En küçük devlet memurunun bile dokunulmazlýðý vardýr çünkü...Onlarýn karþýsýnda el-pençe durmak, dilini çekmek, sabrýný uzatmak zorundasýn...Ömrün yeter mi, yetmez mi orasýný bilemem tabii! Þansýn varsa eðer, istediðin þeye hiç beklemediðin zamanda ulaþýrsýn, ya da ölürsün ölür!..

Epey oldu bir gazetede bir vatandaþa hapiste yattýðý 7 yýl 9 ay karþýlýðýnda 4 milyar 750 milyon lira ödenmiþ olduðunu okudum Adalet Bakanlýðý tarafýndan. Bu ödemenin nedeni ise vatandaþý bir cinayetten dolayý suçsuz yere yatýrmalarýymýþ...Meðerse suçu baþkasý iþlemiþ..”Ben yapmadým, ben öldürmedim” demiþse de vatandaþ, illaki bir suçlu bulunacak ya, on yedi yýla mahkum edivermiþler adamcýðý...Aradan geçen 7 yýl 9 aydan sonra esas suçlular çýkmýþ ortaya ve adamý serbest býrakmýþlar, adý geçen parayý ödeyip...

Ama ayný devlet, Telekom davasýnda 11 ay hüküm giyen birinden rahatlýkla 2 milyar 150 milyon para çekebiliyor kasasýna. Hem de suçun Telekom’da olduðunu bile bile ödetiliyor vatandaþa bu para...Burada Türk Ceza Kanunlarýný yada bu kanunlarý hayata geçiren yargý sistemini eleþtirmek deðil amacým. Amacým vatandaþlara yapýlan haksýzlýða dikkat çekmek, bir bakýma verilen kararlardan ötürü uðranýlan haksýz kayýplarý ortaya koymak...”Devlet kuruluþlarý hata yapabilir, vatandaþ yapamaz” zihniyetini hakim kýlan bir anlayýþýn açtýðý yaralarýn büyüklüðünü gösterebilmek...

Þimdi bir düþünelim lütfen! 7 yýl, 9 ay içinde kaç tane 11 aylýk dilim vardýr acaba? Toplam 93 ayý 11 e bölersek, yaklaþýk 8,7 ye yakýn bir rakam elde ederiz. Bu þu demektir! 2 milyar 150 milyonun 8,7 katý tazminat!.. Bu da yaklaþýk 18 milyar yapar. Oysa devlet ne yapmýþtýr; sadece dörtte bir oranýnda para ödemiþ haksýzlýk yaptýðý O vatandaþa. Adalete bakýnýz hele(!) Þaþkýna döndüm þaþkýna!

Bu yalnýzca insana bindirilen, iþin parasal balta yaný. Bir de insan hayatýný hiçe sayan, onurunu kýran taraflarý var elbet..10 yýla yakýn ömür çalýnmýþ, iþ gücü bitirilmiþ, morali hurdahaþ edilmiþ, yaþadýðý toplumla iliþkileri bozulmuþ o vatandaþ ne yapacak þimdi? Bence bu ülkeden nefret edecek bir kez daha...Haksýz da sayýlmaz hani!

Bütün bu hesaplamalardan sonra, benim, güzel ama raðbet göreceðinden kuþku duyduðum bir önerim olacak. Artýk devir deðiþse diyorum. Nasýl mý? Ýnsanlarý iþveren, devleti iþçi yapan bir toplum düzenine geçerek! Aynen geliþmiþ toplumlarda olduðu gibi...

Ne dersiniz? Umut edebilir miyim?(!)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Boþa umut etmeyin
Gönderen: Osman Volkan Þahin / Ýstanbul
23 Eylül 2003
Yazýnýzýn baþlarýnda ironi yaptýðýnýzý düþündüm. Ancak sonunda neyi umut ettiðinizi okuduðumda bu düþüncem deðiþti. Umut etmeden öncelikle Türkiye'nin sýnýfsal þekilleniþini doðru tahlil etmenizi salýk veririm. Çünkü Türkiye zaten kapitalist bir ülke. Devlet kapitalizmi diyenler var ama deðil. Kapitalist geliþimini cumhuriyet dönemi burjuvazisinin riskleri göze alamayýp üretimden kaçmasý nedeniyle aðýr sanayinin devlet eliyle gerçekleþtirilmeye çalýþýlmasý sonucunda milli burjuvazisini yaratamadýðý için çarpýk sürdürmüþ bir ülkede yaþýyoruz. Diðer kapitalist devletlerden geri kalmamýzýn ve sizin hayýflandýðýnýz sorunlarý yaþamamýzýn sebebi bu. Ve artýk çok geç. Çünkü yeni-sömürge bir ülkeyiz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þimdi Efendim
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Uzun Köprü
Ne Çok Sevmiþtim Sizi, Ne Çok!..
Delinin Köyü (!)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pes Yani
Gerçeðe Aykýrý Ýþler
Oy Anam Oy
Baþý Örtük Eþek
Ispanak
Seçimin Þeyleri
Elli Beþ Milyonluk Uçuþ
Mucize
Ýflas
Çeþitleme Aþk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Nohut [Þiir]
Damlacýk 11 - 12 - 13 - 14 - 15 [Þiir]
Damlacýklar 16 - 17 - 18 - 19 - 20 [Þiir]
Þirket [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.