..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Birkan ASKAN




16 Eylül 2003
Subject.. -> Bir düþe düþmek varsayalým.. (01)  
ne kadar gülecim deðil mi? yaþama böylesine gülmek de varmýþ.

Birkan ASKAN


Bende uzun zamandýr birbaþýma sorguluyorum kendimi..Bazen insan aþktan yana kendini geriye çektiði zaman, daha çok baðlanýyor aþk’a..Sanýrým bu bir nev’i özlem duymak gibi birþey. Yazýyorum, yazdýklarýmda gizlenen bir sevgili var...


:BEJB:
Öncesi olmasýnýn herhangi bir heyecaný yok yaþamak adýna../Ýlk kez yaþamayan bilir aslýnda.. Aþk, kelimelerle ifade edilemeyen bir yorgunluk çoðu zaman.. /Birbaþýna kalmanýn en suskun tarafý../Öyle üstünkörü bir aþk deðil aslýnda yaþanmasý kabul edilmeyen.. Katlanmak ve acý bir sabrý paylaþmak belki de..

Ve belki de çoðu zaman kaybolup yokolmak.. /Her ikisi de ayrý bir heyecan aslýnda.. / /Birþeye katlanamýyor beden.. O da varmýþ gibi görünüp, aslýnda hiç olmamak.. /Gülebiliyorsan yine de, bu senin için asla bir son deðildir..


-> subject
ne kadar gülecim deðil mi? yaþama böylesine gülmek de varmýþ. saçlarým yeni uzadý...kýsalýðý ondandýr. uzundu bi aralar. ta ki...evet ta ki... yaþama öylesine gülmekte varmýþ. Tanrý sýnadý bizi. Hep gülmemiz dileðiyle...yaþanýyor ve unutuluyor bunu aklýnýzdan çýkarmayýn hiç... yaþanýyor ve bitiyor...sizinle konuþmayý isterdim uzun uzun...size ulaþmayý isterdim kesintisiz... sevgiyle kalýnýz...”

...

Yaþanmasý gereken her anýn, geriye býraktýklarýna sarýlýyor insan çoðu zaman.. Yaþanacak o kadar çok þey vardý ki diyerek iç geçirirken..Aslýnda yaþarken bir þeyleri paylaþabilmenin, en azýndan uzaklýklarý yok edebilmenin kelimelerde..cümlelerle çoðalabilmenin verdiði hazzý arýyor insan bir yerde.. /ne kadar anlatabilir bilmiyorum herþeyi yerli yerince bu kelimeler..

Orhan Veli anlatýrdý anlatabilseydi../üzerimizdeki bu kifayetsizliði.. Bu sýnamadan payýmý aldým sanýrým bende.. saðlýksa söz konusu yaþansýn ve bitsin demek geçiyor içimden..fakat, aþksa yaþanan hayatýn güzelliklerine raðmen, yaþansýn ama bitmesin demek daha uygun sanýrým.. Yine de bizi doðuran kelimelere.. nice teþekkürler.../

...

-> subject
Sesinde ne var biliyor musun Söyleyemediðin sözcükler var.. Küçücük þeyler belki .. Ama günün bu saatinde Anýt gibi dururlar.. Sesinde ne var biliyor musun..?/ Söylenmemiþ sözcükler var (C. SÜREYA) sesinizi duymak istedim bi an....yasaklýyým ..saat 17.00'yi geçeli 2 saat 15 dakika olmuþ....ne kötü deðil mi?..

...

Ýnsan düþündükçe daha çok..daha çok umut oluyor düþlerinde..eðer uzaksanýz hayalini kurduðunuz her düþe..ben ‘suskular’ halinde þöyle demiþtim..Umut, /Birtek kendini sever, /Bir de insan olmayý../kazanýldýðýnda..bilmiyorum yanlýþ mý düþündüm ama..sanýrým..terapi gerektiren bir tek umut var hayata karþý..bütün çaba bundan ibaret..Olmasa hani, hiç olmasa../neden yaþar insan..


Bu çoðu zaman yazýnýn önüne geçer. Ýnsan kelimelerinde nasýl bir yol çizerse çizsin, ses ya hepsini siler atar, ya da kelimelerle uyuþmayan bir yapý oluþturur..Gerçi bu deðiþken olabilir, ama ../þunu söylemek gerektiðini çok iyi biliyorum..Sesinizde beni etkileyen ve size ne diyeceðimi bilememenin büyük bir mutluluðu barýnýyor.. Buzlarým çözülürken huzur dolu bir aþk’a.. Gülerek birkaç gecikmiþ gecenin ardýnda../Lütfen sizde her zaman gülümseyin..Çünkü hayatýn en zor yapýlan iþlerinden biridir gülmek... ama gerçekten..ama içten.. isteyerek..istemeden..

...

Bende uzun zamandýr birbaþýma sorguluyorum kendimi..Bazen insan aþktan yana kendini geriye çektiði zaman, daha çok baðlanýyor aþk’a..Sanýrým bu bir nev’i özlem duymak gibi birþey. Yazýyorum, yazdýklarýmda gizlenen bir sevgili var..Yüzünü görüyorum, ona dokunamýyorum, ama tüm acýlarýný paylaþýyorum..Dikkat ederseniz, bilmiyorum yazdýklarýmý okudunuz mu ama, içinde geçen aþk bir sevgili için fazla uzun ömürlü olmuyor genelde..Yani salt ‘seni seviyorum’ diye baþlayýp bu çizgide gitmiyor çoðu zaman.. Çünkü sevmek..Sevmek adamakýllý yitmektir bir ölçüde... Geriye dönüþü olmayan..

Elbette yazmak, paylaþmak güzel bir duygu.. Bunu size karþý içtenlikle ve samimi duygularla yaptýðýmý bilmenizi isterim. Çünkü insanlar farklý düþünürler her zaman..Yani ‘Ýkiz Ruh’ olarak tabir edilen, bir düþünceye sahip (birçok yönden) iki kiþinin kalkýpta birbirini bulmasý oldukça zor.. Bunun ötesinde, sanal alemde bu düþüncedeki insanlarla karþýlaþmak, (kendi tarzýmda) onlarla gerçek iki dost gibi ya da gerçek iki sevgili gibi kalabilmek çok zor.. Zor olan yaþamaktan daha öte.. ne buluyorsun bu isimsiz kelimelerde..sürüklenmekten baþka..

....
Efsunlu bakýþlar, ve belki de büyülenmiþ bir zaman yolculuðu ardýmýzdaki../hangi bakýþ anlatýr yüzümüzdeki hüzünleri olaðanca..durgun bir zaman gibidir..hayat avuçlarýmýz arasýnda..Çoðalmayý bildikçe..azalmadan.. Nerelere býrakýyor beni düþüncelerim.. bunun derin bir muhasebesini yapýyorum..yazmaktan öte, zaten anlatýyorsunuz herþeyi o sýcacýk sesinizle..ve ben yüzümü dönüyorum Enis Batur’un dizelerine.. “Biraz daha arýnmýþ ýþýk gerek bana, /biraz daha koyu bir mürekkep, /biraz daha felç sað elim /ve parmaklarý için, /biraz daha zaman ve bu zamandan geçmek: /Birkaç soluk boyu /belki, belki birkaç çað için /biraz daha cüret /ve korku, /Týlsým ve Trajedi gerek...” evet gerçektende bir týlsým ama trajedi deðil sevmek..gözlerinizdeki tebessüme kapýlarak..düþünebilmek herþeyi..Nasýl anlatýlýr, nasýl yaþanýlýr..baktýkça tebessüme daha yakýnca..
Belki saklanmak derinlerde../günü gelip çýkmak için güneþten çalýnan bir yüzün güzelliðine.. En güzel sesten, en güzel þarkýlar dinlemek..þiirler okunmasýný dinlemek.. susmak çoðu zaman..konuþmadan bakabilmek uzaklýðýna gözlerinizin..gözlerinizde yer tutan gözlerimi görebilmek../Üþümeden..
Halen daha bir mektup gibi olmadý satýrlarým../sanýrým böyle devam edeceðim..bir cümle bile kuramýyor insan içi içine sýðmadýðýnda..Oysa hiç zamaný olmadý sevmenin.. hiç bir soruda cevapsýz kalmanýn..hiç yeri olmadý sanýrým..Çok þey istemiyorsunuz elbette../Sevmek çoðu zaman..çok þeyden öte..
Buralarý hüzünlü bir kýþ masalýný andýrýyor þu sýralar..Demek istediðim, karla kaplý bir beyazlýðýn..gecesindeyim þimdi../Orada yýldýzlar yerlerini almýþlardýr mutlaka..ve deniz suskundur kendi içinde../Kýyýda hayatýn devam ettiði bir sessizlik../beklendiði müddetçe..Huzurlu olan aslýnda, insanýn kendini rahat hissedebildiði ölçüde, býrakabilmesidir düþlerini sevdiðine.. ve anlaþýlmasý mýdýr ki, aþkýn dilinde düðümlenen sözcüklerin, sevgilinin gözlerinde anlam kazanmasý..

Baktýkça bir dokunuþtan daha esrik.. Belki de yine kendime döneceðim yüzümü.. /nasýlým eskisinden.. nasýlsýnýz içimde.. özledikçe..

Kurþunkalemle teksir kaðýdýnda uyuyan bir kimsesizlikten.../bunca kalabalýk içinde..

Böyledir yalnýzlýðý uzaklýðýn, /Beklemesiz, /Kanat söken kuþlarýn, /Yorgunluðu ölümden, /Bundan belki de, /Suskunluðu, /Kabul etmeyiþim, /Giderken dudaklarý aþkýn, /Þarap tadýnda, /Kelimesiz... (Ne anlatýr yalnýzlýðý insanýn.. dokunuþunu özledikçe sevdanýn).. sevdalanmak zor iþ.. yazýk ki.. kaybetmek oldukça..

Ne anlatmaz ki yalnýzlýk insana../bu dokunulmazlýkta../bekledikçe..

Birbirine benzeyen bütün aþklarýn..zamansýz bitiþine dair..benzer duygular var halen saklanan her yürekte../kendini anlamadýðý kadar..bir baþkasýný anlamaya çalýþacak güçte..bu yapaylýk kendine zarar..

....

Belki kuralsýz yazmak istiyorum herþeyi..kural her ne demekse.. ne kadar da kolay bozuyor içimizde barýndýðýný sandýðýmýz doðallýðý.. olanca derinden ve sýð sularýnda sevginin.. boðulmadan.. birbaþýma.../saklanmalý mýyým kendime..tüm çýplaklýðýmla.. kelimelerimin üzerimde oynadýðý bu oyunlarýn yerine..çýkýpta yüreklice..anlatabilmeli miyim size aþk’ýn týlsýmlý serüvenini..Ne derece becerebilirim..zira yazmaktan daha fazla korkarým. Tutamamaktan sýcaklýðýnýzý../ellerinizden..Bu kadar korkak olmamam konusunda..ne olacaksam../ tükeniþinde.. hiçbir aþk bana göre deðil.. miþ..

Yine çok mu okunacaðým acaba..ve belki print alýnmýþ beyaz kaðýtlar üzerinde..çok mu yalnýz kalacaðým bu kelimelerle../hayýr sanmýyorum..anladýðýnýz üzere, hapsedilmiþ duygularýmýn düþlerine sarýlýyorum..ellerinizde../herkes yazar belki..belki herkes okur.. ama herkes anlamaz../anlamýþ olduðunuz gibi.. kimi..

Ertelemiþ olduðunuz seyahatiniz için..umarým üzülmemiþinizdir..Zira hava muhalefeti olduðundan dolayý..saðlýðýnýz açýsýndan ben daha fazla üzülürdüm../Bu satýrlarý yazdýðým sýrada Grip koordinatlarýndayým../(x) ve (y)’den sýfýrsýz..Beklemek çoðu zaman kazanmaktýr sevdalarý../aþk gibi..gerçek olan.. Ýnanýn bu yazdýðýnýz mektupla beni çok mutlu ettiniz../Bir susku’da þöyle geçerim..Aþk olmalýyým..Kalmaktansa.. /Ama nasýl.. sanýrým yazdýklarýnýzý okumak gibi..öyleyim þimdi../Ne mutlu.. Ýnadýna yaþayacaðým.. kocaman bir söz..Zira iyileþiyorum gibi..

....

Aslýnda yazan bir yüreðiniz olduðu anlaþýlýyor../Yanlýþ anlamayýn bunu siz söylemiþtiniz bana../Bir sebepten dolayý..bana yazmanýzý istemek ve kelimelerinizle geceleri geride býrakmak elbette hoþuma gidecektir..Siz konuþuyorsunuz..ben yazýyorum../ben konuþamýyorum../siz yazýyorsunuz..evet yazýyorsunuz..ve içinizden neler geliyorsa, ne için belki aþk, belki hayat, belki dokunuþlar, belki bakýþlar, hisler, dünyalar..

Bana alýþýyorsunuz..ve bende sanýrým size ayný düþüncelerle sahip çýkýyorum..Ýnsanýn bu düþüncelerinin yeri doldurulamaz asla..eðer kabullenilmiþ bir sevi ise sebep, paylaþmak ve sonuna kadar gitmek gerekir diye düþünüyorum.. /Zamanýn donduðu yerde, /Bu sessizlik, /Acý bir yalnýzlýðý hatýrlatýyor, /Gülüþlerin, /Sabahlarýma düþen kýraðý, /Yoksa, /Yollar mý aþýlmayan, /Bembeyaz, /Tenimi ýsýran soðuktan, /Geçitsiz.. (Dinmeyen)
Aþk’ýn anlamý../Yaþamak çoðu þeyi..paylaþmak.../ve suskular zamaný..
Herkes’te ayrý bir anlam ifade ediyor aþk../Bense aþk’ý yazdýðým düþüncelerimde olsun, güncemde olsun..suskularda olsun farklý alýyorum ele..deðiþken bir yapýsý var aþk dediðimiz olgunun../Ben þöyle geçmiþim kelimeleri yazdýðým zaman../her aþk kendini doðurur../Ölüme..Sonsuza dek sürecek bir aþk olmalý yaþanan../yarý yolda býrakýp gitmeyen../mevsimsiz..çok þey deðil bunu yapamamak..Baþka bir zamanda þöyle demiþim../Hangi aþk götürmüþtür insaný, /Sonuna dek, /Yormadan../hangi ayrýlýk býrakmýþtýr peþini, /Aþk’ýn, /Yaþanmadan..tabii bunlar önemli þeyler düþününce.. / ben ayrýlýðýn olmayacaðý bir aþk’ý paylaþýyorum hayatla../Burasý yalan elbet.. kim ayrýlýðý düþünerek aþk’ý anlayabilir.. /Gözlerine baktýkça bunu hissedebiliyorum../Umarým sende de bu durum böyledir../Ýnsan okurken ne duygulara, ne düþlere kapýlýp gidiyor ama söylemeye geldi mi, benim gibi çakýlýp kalýyor.. Bu yüzden duygularýmý eski bir aný defterinde saklýyorum.. /ve yaþamaksa önemli olan, dokunmadan da paylaþabilmekse aþk yüreði../Sesimi ayaða kaldýrdým, /Bir aný defterinde, /Mahkumluðum aðlar, /Bu yalnýzlýk, /Deðil asla, /Bu durgun bakýþ, /Küskün gecede.. /Dilim varmaz söylemeye, /Rüzgarýn yüzüne, /Çevirerek baþýmý, /Kayboluþum sende, /Böyle yaralý... Uzaklaþtýkça kýyýdan, /Korkarým, /Kapanmasýn diye gözlerin, /Eskiyen her cümlede.../..kýsaca böyle iþte.. bu yalnýzlýðýn tarifi yapýlamaz../..ölümü anlatmaktan korkan bir yürek kadar.. korkaksýn sanýrým..

-> subject
“En çok neyi sevdiðimi sorarlarsa seni söyleyeceðim" Ýþte birkez daha vuruluyorum þahdamarýndan... sevginle onurlandýr beni... seni seviyorum su yüzlü çocuk...

Evet dokunuþlarýný uzak olsa da hisseden../geceleri yaþýyorum ben sürekli..Nasýl tarifleneceði belli olmayan..Ben söyleyeceðim bu kelimeleri sana..ve senden de duymak isteyeceðim..doyasýya../çok þey yazacaðým bunun üzerine sana../çok þey beklemeyeceðim../ve sürüp gitmesini isteyeceðim sevdanýn../sevdamýz üzerine... mungan belki anlamýný bölerek þiirin içinde.. /Yüreðimdeki ve bedenimdeki bütün yaralar adýna, /yüzünün kuyusuna düþtüðüm kuytuda, /Sana olanca aydýnlýðým ve karanlýðýmla baktým, /aþktan yorgun düþtü dinim, /daðýldý kehribarým..evet böyle bir daðýlmýþlýk sanýrým ifadelendiremediðim bu zaman../ama tatlý bir daðýlmýþlýk..böyle olmasý da gerekiyor bazen..toparlanmak kolay../daðýnýk durmak daha kolay..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dehlizlerin anlamýný sorgularken...
Gönderen: nida / ist
18 Eylül 2003
Gardiyan ýþýklarý yaktý. Bölündü düþüm... Eseriniz okadar güzel ki... Ýnsaný yazmaya itici. Tebrikler, diðer eserinizi okumadan bir yorumda bulunma gereði duydum. Saygýlar.

:: :(((((((((((aðlatma beni!
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
18 Eylül 2003
"Kýsa bir cümlenin/ Baþ harfi gibiydi yaþam.../ Tefsiri bitince/ En uzun minarede okundu ezan/ Düþürdük topraða il nefesi/ Artýk bitmeyecek akþam../ Zebani kargalar kondukça/ Taþlara ve asýrlýk aðaçlara/ Zebani ömrü hatýrlayacaðýz:/ “Ne kötü bir insanmýþým ben meðer/ Aþýk bile olamamýþým sana” deyip/ Hayýflanacaðýz..."/ bitmedi!..hopppp!..dedim çünkü.ne oluyor böyle Birkan?!!..aþýksan aþýksýn ya!..aþýk olman böyle þeyler yazmaný gerektirmez,ona göre...bak senin için sarkýyor yýldýzdan ýþýk..uzan ve asýl!..ayaklarýn yerden çkoparmadan asýl!..sen deðil,yýldýzlar düþsün yere emi!..öpüyorum...annen gibi!..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstasyon
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk
Yasal bir intihar
Subject.. -> Bir düþe düþmek varsayalým (02)
Omuzlarýmda binlerce kuþ çýðlýðý..
Bal köpüðü
Olmayan kýrlangýçlar mevsimi
Alabros traþlý çocuk
Düþlerim beni vurursa..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Kendimi elde ettiðim gün
Ölümü sana yakýþtýramýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.