..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > Mehmet Sinan Gür




16 Eylül 2003
Film - Akbaba"nýn 3 Günü  
Mehmet Sinan Gür
Bu yazý bir film özetidir. “Bu kadar da olur mu” diyeceksiniz. Ýnanmakta güçlük çekeceksiniz.


:BFJG:
1975 yapýmý filmde Amerikalý aktör Robert Redford ‘Condor’, Akbaba kod adlý bir CIA görevlisini canlandýrýyor. Ancak CIA dediysem silahlý bir ajan deðil. CIA’a baðlý ‘Edebi Eserler Bölümü’nde çalýþýyor. Görevi Ýngilizce dili dýþýnda yazýlmýþ (Hollandaca, Türkçe, Arapça vb.) yayýnlarý, öykü ve romanlarý okuyup onlarla ilgili raporlar hazýrlamak. Çalýþtýðý ofiste kendisinden baþka 7 görevli daha var.

Bir gün farklý bir þey oluyor. Ofis ve çalýþanlar bazý kiþiler tarafýndan izleniyor. ‘Akbaba’ tesadüfen dýþarýda iken ofistekilerin tanýdýðý, her gün gelen postacý ve iki kiþi daha ellerinde susturuculu makineli tüfeklerle gelip herkesi öldürüyorlar. ‘Akbaba’ þans eseri kurtuluyor. O bir kitap kurdu olduðu için birçok þey biliyor ve çok þüpheci. Filmin birçok sahnesinde kendisinin ve arkadaþlarýnýn görevinin yalnýzca kitap okumak olduðunu, toptan yok edilmeye deðer bir þey yapmadýklarýný vurguluyor. Film boyunca katillerden kaçarken, bir yandan bu olayýn neden olduðunu araþtýrýyor ve bilgilerini birbirine ekleyerek buluyor.

Olayýn sorumlusu senaryoya göre CIA içinde bir üst düzey yöneticisi. 7 kiþinin öldürülmesi olayýný baþkalarýna danýþmadan kendi baþýna karar vermiþ. Sebep: Petrol!

Hollandaca yazýlmýþ bir romanda ABD’nin Ortadoðu ülkelerini iþgal etme planý anlatýlýyor. 1975 yýlý için bilim-kurgu, fantastik, komplo teorisi gibi gelen bu romaný ‘Akbaba’ hazýrladýðý rapor üstlerine bildirmiþ. Sorumlu yönetici romaný ciddiye almýþ ve baþka kiþilerin bilmemesini saðlamak üzere raporu hazýrlayan ofisin yok edilmesine karar vermiþ.

Durum ortaya çýktýktan sonra CIA’in diðer yöneticileri –nedense- sorumlu yöneticiyi 7 kiþiyi de öldüren kiralýk katile yok ettiriyorlar (Katil bu iþleri para için yapýyor ve onun için önemli olan anlaþma; kimin, kimlerin yok edileceði deðil).

Film biterken ‘Akbaba’ ve amiri New York sokaklarýnda, kabalýk içinde buluþuyorlar. Akbaba silahlý. Ýnsanlar, arabalar, trafik var. Yakýnda yýlbaþý olacak. Sokakta bir bando bir þeyler çalýyor. Ýkisi arasýnda þöyle bir konuþma geçiyor.

Akbaba soruyor:
“Ortadoðu ile ilgili saldýrý planlarýmýz mý var?”
Yönetici yanýtlýyor:
“Delirdiniz mi?”
“Böyle planlarýmýz var mý?”
“Kesinlikle yok! Oyunlarýmýz var. Biz oyunlar oynarýz; genellikle varsayýmlar üzerine. Hangi riskle ne kar? Kaç adam? vb. Rejimin istikrarý sanýl saðlanýr?”
“Atwood (olaydan sorumlu yönetici) oyunlarý ciddiye mi aldý? Gerçekleþtirmeyi mi istedi?”
“Operasyon asla gerçekleþtirilemezdi. Teþkilat (CIA) çok baský altýndaydý.”
“Planý ortaya çýkarmadýðýmý düþünün. Kimsenin engel olmadýðýný düþünün!”
“O zaman farklý olurdu. Plan kötü deðildi. Plan çok iyi yapýlmýþtý. Ýþleyebilirdi.”
“Siz... Ne biçim insanlarsýnýz? Yalanlarý atladýðýnýz zaman doðruyu söylediðinizi mi sanýyorsunuz?”
“Hayýr, basit ekonomik sorunlar... Bugün petrol tamam mý? 10-15 yýl sonra besin ve plütonyum. Belki daha da çabuk. Vatandaþlar bizden ne bekliyor sanýyorsunuz? O zaman?”
Akbaba yolda yürüyen insanlarý göstererek,
“Onlara sorun...”
“Þimdi deðil, onlara o zaman sorun... Hiçbir þeyleri kalmadýðý zaman, ýsýnamadýklarý zaman, arabalarý çalýþmadýðý zaman... Onlara o zaman sor. Hiç açlýk çekmemiþ insanlar açlýk çekmeye baþladýklarý zaman... Bir þey bilmek istiyor musun? Onlar o zaman soru sorulmasýný istemeyecekler; bizden sadece onlar için almamýzý isteyecekler.
...
Akbaba yakýnlarýndaki ‘The New York Times’ gazetesinin tabelasýný göstererek,
“Herkes her þeyi biliyor. Siz 7 kiþi üzerinde bir oyun oynadýnýz, ben de bir öykü anlattým.”
“Seni O... çocuðu Tahmin ettiðinden daha büyük zarar verdin.”
“Umarým öyle olmuþtur.”
“Basacaklarýný nereden biliyorsun?”
“Basacaklar.”
“Nereden biliyorsun?”

...

Bu filmde çarpýcý bir rastlantý daha var. Bilin bakalým CIA merkezi nerede. Ýkiz kulelerin birinde. O nedenle filmde ikiz kuleler de sýk sýk görünüyor. Tam giriþi, iç görüntüleri, oradan kentin görünüþü acý bir aný oldu.

Filmin 1975 yýlýnda çevrildiðini unutmayýn. Bu konunun filmi yapýldýysa gerçekten herkes her þeyi biliyor. Ancak görülüyor ki hiçbir yararý olmamýþ. ABD Ortadoðu’yu –bizim ülkemiz dahil- parsel parsel iþgal ediyor. 7 Kiþiyi öldüren CIA yöneticisi sayýsý çoðalmýþ olarak ABD yönetimine hakim olmuþ. Ýçinde Bush, Rumsfeld, Powell’in bulunduðu ekip iþgal kararýný yýllar önce vermiþ. Oyun denen þey gerçekleþtiriliyor. Akbaba’nýn dediði gibi onlarý kimse engellemiyor.

16.Eylül.2003



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.