..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Mayýs 2023
Kolektif Alan 39  
Bayram Kaya
Kolektif bencillik kolektif yararý gözetmekle kolektif aðýrlýðýn içindedir. Kiþisel yarar (bencillik) kiþi kaynaklýdýr. Hayatta kalma ilkesidir. Kiþisel yarar kolektif alan içinde El öðretisi, El adaleti, El takdiri lütuf veya Kayra olarak dile getirilen sahteciliktir.


:ADD:
Kiþi köleci öðreti içinde DEMOKRASÝYÝ lütuf sunan yanýlsama içindeydi. Demokrasi yöneten siyasi güce ve mülkün sahiplerine karþý eþit haklar taþýmanýn kolektif bilinç aðýrlýðýdýr. Oysa mülk sahibi olmanýn varlýðý zaten denkleþmezdi.

Demokrasi bozulan kolektif dengeler nedenle doðan bir istemdir. Düzenli kolektif dengelerin sonucu olmamakla ifade sanaldýr. Bozulan kolektif dengelerin ihyasýna göre bir uygulama olurken de somuttu. EL ÝRADESÝ ÝÇÝNDE MÜLK SAHÝPLÝÐÝNÝ KABUL EDEN NEGATÝF ÖZELLEÞTÝRME ÝÇÝNDE EL ADALETÝ ÝLE DENKLÝÐÝ ÝSTEMEK DE SANALIN SANALIYDI.

Demokratik ve lütuf gibi düþünceci aðýrlýk sanalýn sanalý olan varsayýmsal bir aðýrlýktýr. Kendisini doðuran dengesizlikler içinde öyle kabul edilmiþ bir etki aðýrlýktýr. Oysa kolektif yapýlar içindeki üreten “etki sel aðýrlýk” kolektifti. Herkese göre herkesin yeteneðine göre olmakla paydaþlýydý. Bileþimle kendilikten bir etki aðýrlýktý. Demokrasi kendilikten bir etki aðýrlýk deðil, biliþseldir.

Kolektif yapýlardaki etkisel aðýrlýk ve köleci sistemdeki demokratik etkili aðýrlýðýnýn her ikisi de yapýnýn kendi inþa temelinden kaynaklanan “zorunlu ve baðýl olan yansýmalardan kaynaklanan tutumlardý”.

Þu farkla ki kolektif yapýlar; paylaþma, yardýmlaþma, dayanýþma saðlamasý gibi dýþtan kolektif eylemlerin iniþ aþaðý enerji durumuydular. Kiþiler iniþ aþaðý olan etki alaný içinde giriþirler. Ve kolektif yapýlar inþaca yapýsalcý katýlýmýn aðýrlýk ortamýný oluþurlar.

Demokratik etki ise kimi kiþilerin kendi bencilliðini kolektif yararýn üstüne taþýmasý karþýsýnda, kolektif alan içinde edinilen kolektif bencilliðin kýyasýndan doðar. Fark kýyas demokrasi olarak tanýmlanýp göz önüne getirilir.

Kolektif bencillik kolektif yararý gözetmekle kolektif aðýrlýðýn içindedir. Kiþisel yarar (bencillik) kiþi kaynaklýdýr. Hayatta kalma ilkesidir. Kiþisel yarar kolektif alan içinde El öðretisi, El adaleti, El takdiri lütuf veya Kayra olarak dile getirilen sahteciliktir.

Kiþisi yarar denen bencillik kolektif alan içinde kolektif etki ile özgecil olmuþtu. Özgecil düþünce, kiþisel bencilliðin kolektif olmuþ halidir. Kolektif alan herkese göredir. Kiþiler uyartýmlý kolektif ortam salýnýmlý istemler, birer dalgasal özellik olmalarý nedeniyle farklý farklý bir dalga boyu ve farklý farklý bir dalga genliðine sahiptirler.

Dalga boyu ve dalga yüksekliði her bir kiþilerin istek ve kiþilerin ihtiyaçlarý kadar farklarla olmakla çeþitlilikti. Bu nedenle kolektif alan bu tür “farklar ortalamasý” olan bir genellikle kolektif osilasyonla kolektif salýnýmlýdýr. Yani kolektif etki ortalamaya göre bir dalga ya da salýným hareketidir.

Özgecilik osilasyonlarý veren bileþenli ortam kolektif alanlý olmakla beraber yine kiþi ve kiþilerin yararýný gözeten “temel ihtiyaç karþýlanmalý, ortalamalardan oluþur”.

Bu nedenle kolektif inþanýn temelinde ortalamalarý oluþturmakla matematik vardýr. Dinamik vardýr. Ortalama osilasyonlarla statik vardýr. Daha kolektif inþa baþlarken “yalýtýma oluþ matematiðe dayanýr”.

Baþlangýç koþulu içinde yalýtýmý gerektiren matematik neydi? Merkezle iletiþ ilebilir, merkezle ulaþýlabilir bir mesafe içindeki bir çevre kaynaðýnýn belli sayýdaki nüfusa yeter oranda olma fark koþulu bu matematikti.

Kaynaklar ne? Kaynaklar ne kadar sayýda? Kaynaklar ne kadar kiþilere ne miktar ihtiyaçla ve ne nicelikle bir yeteneðin karþýlanacaðý sayýsal (dijital) bir matematik kolektif alanýn hem deðiþken dinamiðiydi. Hem kolektif statiði olan zorunlu bir matematikti. Ýnþacýlar matematiði bilmeseler de bu belirsiz yansýmalar içinde matematik kendi varlýðýný dayatýrken “kolektif inþanýn temeli bire bir eþletmelerle matematikti”.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.