..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Mayýs 2023
Kolektif Alan 36  
Bayram Kaya
Köleci etki alaný içinde diyelim ki aylýk 15 000 lira geliriniz var. Buna mukabil parça parça 4000, 3000, 2000, 1000 liradan oluþan toplam 10 000 liralýk aylýk borç ödemeniz olsun. 10 000 lira borcunuz nedenle gelirinizin tümünü ihtiyacýnýza harcayamazsýnýz.


:ACH:
Yokuþ yukarý olan yükün kiþiyi iniþ aþaðý yük içinde tutmasýný þöyle örnekleyelim. Ýçinde olduðunuz suyun size aktardýðý basýnç aðýrlýk vardýr. Veya yokuþ yukarý eyleminizin vücudunuza aktardýðý aðýrlýk olan bir yorgunluðunuz vardýr.

Sizin de derin su etkisine karþý gösterdiðiniz BÝR tepki vardýr. Azalan su derinliðinin, azalan dýþ direnci karþýsýnda sizin iç mukavemet direnciniz ayný kalacaðýndan direnç gücünüz size artmýþ gibi gelir.

Dýþtaki 300 birimlik bir baský aðýrlýða karþý siz 70 birimlik bir mukavemet dirençle olduðunuz zaman ezilir veya yorulursunuz. Ama dýþtaki baský basýnç (suyun derinliði) gittikçe azalýp örneðin 5 birimlik bir deðere düþtüðü zaman sizin karþý direnciniz yine 100 birim kaldýðýnda, 100-5= 95 birimlik bir durum enerjisi güç fazlalýðýný siz hafifleme olarak hissedersiniz.

Ýþte kolektif alanýn size aktardýðý yük de kolektif birim zaman etkisi nedenle size yokuþ aþaðý durumla imiþsiniz gibi bir durum içindeki potansiyel yük size, yok gibi gelir.


Rüzgâra karþý oluþun hava direnci gibi veya rüzgârýn esme yönüne doðru olan eyleminizin çok çok kolay olmasý gibi etki alanlarýnýn biri fiziki ortamýn size etki alanýdýr. Diðeri de size organik kolektif yapýnýn etki alanýdýr.

Ne rüzgâr, suyun derinliði, ne daðýn týrmanýþý vs. sürdürülebilir bir sürekliliktir. Ne kolektif yapýnýn etki alaný devamlý olarak sürdürülebilir bir etkidir. Hep kesikli süreklidir.

Daðýn zirvesinin bittiði kesikli yerde tersi durumla iniþ aþaðý durum baþlar. Suyun derinliðinin azaldýðý yerde sýð suyun ya da tükenen suyun etki alaný baþlar. Rüzgârýn kesildiði yerde durgun hava koþullarýnýn etki alaný baþlar.

Ýþte etki alanýnýn bitimsiz olmayýp kesikli sürekli tersinme süreçleridir. Bu nedenle etki alaný týrmanma veya iniþ aþaðý olma gibi eylemlerinizi giriþtirir. Baþlatýr. Durdurur. Etki alaný kendilik oluþ alanýdýr.

Köleci etki alaný içinde diyelim ki aylýk 15 000 lira geliriniz var. Buna mukabil parça parça 4000, 3000, 2000, 1000 liradan oluþan toplam 10 000 liralýk aylýk borç ödemeniz olsun. 10 000 lira borcunuz nedenle gelirinizin tümünü ihtiyacýnýza harcayamazsýnýz.

"Ayaðýnýzý yorganýnýza göre uzattýðýnýzý" var sayarsak; ayaðýmýzý 5000 liralýk bir harcama kadar uzatacaðýz. Yani aylýk gelirden ihtiyaçlarýnýz için 5000 liralýk kýsýtlý bir kaynaðý bütçe yapmýþ olursunuz.

Yorgan koþuluna göre siz, ihtiyaçlarýnýz içi ayýrdýðýnýz 5000 liradan daha fazla bir bütçe harcayamazsýnýz. 10 000 liralýk borcun “ihtiyacýnýz için olan aylýk harcamanýz üzerinde bir baský ve basýncý vardýr”.

Veya 10 000 liralýk borcunuz, aylýk harcamanýzý 5000 liradan fazla olamayacak þekilde sýnýrlamasýndan ötürü toplam borcunuzun "aylýk harcamanýz üzerine bir baský ve basýnç yükü" vardýr.

Aylýk taksitlerinizden 4000 lirayý 3. Ay da 3000 lirayý 6. Ay da 2000 lirayý 9. Ay da 1000 lirayý da 12. Ay da tamamen ödeyeceðinizi farz edelim.

Bu durumda 5. ayda 4000 liralýk borç bitmiþ olacaðýndan aylýk harcamanýz 5000+4000= 9000 liraya geniþlemiþ veya artmýþ olacak. Borçtan azalan etki, tersten harcamanýz üzerine artan bir etki olacaktýr.

Her bir borç veya parçalý taksit borcunuz bitiðinde "harcama kuvvetiniz azalan borç etkisiyle" artacaktýr. Borçtan azalan yük, harcama geniþlemesini ortaya koyacak olmakla "enerji artýþýna" dönüþecektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.