..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Yûþa Irmak




26 Nisan 2023
Hizipçi Memur Partisi Chp  
Yûþa Irmak
Ne zaman siyasi içerikli bir yazý yazsam baþým aðrýr. Genel olarak siyasi bir makaleyi ne okumayý ne de yazmayý sevmiyorum.


:DJE:
Ne zaman siyasi içerikli bir yazý yazsam baþým aðrýr. Genel olarak siyasi bir makaleyi ne okumayý ne de yazmayý sevmiyorum. Bunun iki nedeni var. Birincisi siyasi yazý yazdýðýmda arkadaþlarýn çoðu gönül koyuyor. Ýkincisi bu alanda yazmak için kendimi yeterli görmüyorum. Peki niye görmüyorum? Çünkü siyaset “iki ucu b.klu deðnek.”tir. Yani hangi ucunu tutarsan tut elin pisliðe mutlaka bulaþýyor. Benim nazarýmda siyasi hangi parti olursa olsun kim halkýna ve ülkesine hizmet edip, muasýr medeniyetler seviyesine çýkarmak için ter döküyorsa desteklemeyi kendime þiar edindim.


Bu makalemi de ülkenin geleceði için bir tehdit olarak gördüðüm ana muhalefet partisi CHP’nin durumuna, tutumuna, tarihine ayýrmak istiyorum.

Buyurun…

***

Evet, bilindiði gibi Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi kurulduðu günden beri merkez partisiydi ve her zaman da merkez de sivil ve asker bürokrasisinin bir temsilcisi olarak kalmýþtý. Böyle olmasýna raðmen elbette halktan da oy almýþtýr almasýna ama hiçbir zaman halkçý bir parti olamamýþtýr. Partiyi zamanýnda, sivil ve asker bürokrasinin partisi olmaktan, halkýn partisi olmaya dönüþtürme iþini ilk rahmetli Bülent Ecevit denemeye kalkmýþtý. “Halkçý Ecevit” sloganýyla girdiði 1973 seçimlerinde parti o güne kadar aldýðý en yüksek oyu almýþ olmasýna raðmen, yine de tek baþýna iktidar olamamýþtý. CHP’nin Ecevit sonrasýnda da deyiþ yerindeyse, “aslýna rücu” etmesi, daha somut bir biçimde söyleyecek olursam, yeniden “memur partisi” olmasý, Baykal’ýn genel baþkanlýðýnda olmuþtu. Rahmetli Baykal, CHP’yi, aslýna en uygun biçimde temsil eden tek genel baþkandý. Zira CHP’nin özü ve en sahih kimliði ile birebir örtüþen genel baþkan görüntüsünü verebilen tek lider oydu. Bu nedenle, Baykal’ýn, bir kaset komplosuyla tasfiyesi, CHP’de sadece Kemal Kýlýçdaroðlu’nun iþine yaradý…

Bugün partinin geldiði noktaya bakýldýðýnda insanýn gerçekten içi acýyor… Ama ben ümitsiz deðilim. Hatta nasýl ki Ecevit sonrasýnda parti aslýna rücu ettiyse, Kýlýçdaroðlu partinin baþýndan X’tir olup gittiðinde CHP yine aslýna rücu edecek ve bu memleket için az da olsa dert çekebilecektir diye düþünüyorum. Bu noktada gelecekte Baykal’ýn kýzý Aslý Baykal’ý CHP’nin baþýnda görebileceðimizi söyleyebilirim. Aslý Baykal týpký babasý gibi, CHP’nin halkýn deðil, memurun partisi olduðuna iliþkin en sahih kimliði en doðru biçimde temsil edebilecek kabiliyette bir siyasetçidir. Elbette Muharrem Ýnce de öyle biri. Ancak o partiyle ipleri tamamen koparttýðý için þimdilik pek mümkün görünmüyor. Fakat yaklaþan baþkanlýk seçimlerinde alacaðý oy oranýn yüksek çýkmasý þartlarý deðiþtirebilir…

Evet, bir baþka ihtimal daha var ki o da Kýlýçdaroðlu’nun partiyi “aslýna rücu” ettirmesidir. Peki Kýlýçdaroðlu ABD, Ýngiltere ve Almanya’nýn gazýyla böyle bir rolü üstlenebilir mi? Aslýnda mümkün. Nasýl mümkün? Þayet Kemal Bey, Sosyal Sigortalar Kurumunu yönettiði gibi partiyi de yönetirse bence mümkün. Kemal Bey CHP’yi bir PKK veya FETÖ partisi yapmaktansa memur partisi yapmayý baþarýrsa þuan ki oy oranýndan daha fazla arttýrarak CHP’yi ülkede yine söz sahibi parti haline pekala getirebilir…

****

CHP kurulduðu günden beri yani Atatürk’ün ve Ýnönü’nün genel baþkanlýklarý sýrasýnda da böyle çatýþmalarý ve hizipleri yaþamýþtýr. Atatürk Cumhurbaþkanýyken, partide bir de biliyorsunuz Ýsmet Paþa hizbi vardý. Beri taraftan Þükrü Kaya ve Tevfik Rüþtü Aras hizbi, Atatürk’ün ölümünden önce, Ýnönü’yü radikal bir biçimde tasfiye giriþimi, Þükrü Kaya ve Tevfik Rüþtü Aras hizbinden gelmesi, CHP içindeki bu hizipleþmenin en açýk ve acýklý göstergeleri arasýndaydý…

CHP’nin 1950 sonrasý muhalefet yýllarýný, arþivlerden etraflýca araþtýrmýþ bir gazeteci olarak 1957’den itibaren baktýðýmýzda Kasým Gülek’in “Gülekçi”ler’ veya (Kravatsýzlar) diye anýlan hizbi ile CHP’nin memur “‘lord”larý hizbi arasýndaki mücadele, beklendiði gibi, Kasým Gülek’in CHP genel sekreterliðinden uzaklaþtýrýlmasý ile sonuçlanmýþtý.. Yani beklendiði gibi diyorum ki sözüm boþuna deðil: Zira Gülek ve onun “‘kravatsýzlar”‘ hizbi, adýndan da anlaþýlacaðý üzere, partinin “halkçý” kanadýný temsil ediyordu. 1959 yýlýnda Gülek gitmiþ, yerine partinin en kravatlý adamý, “lord” Ýsmail Rüþtü Aksal getirilmiþti. Unutmamak gerekiyor: Aksal da, týpký Kýlýçdaroðlu gibi Maliye bürokrasisinden gelmekteydi.

Rahmetli Deniz Baykal’ýn gidiþinin (ya da gönderiliþinin), Kasým Gülek’in gidiþi (ya da gönderiliþi) arasýndaki benzerlikler de kimsenin dikkatini çekmedi. Gülek için hazýrlanan komplolarý, mesela bir hostesle olan iliþkisini veya “Albay Fens Mektubu”nu hatýrlayanlarýnýz olacaktýr. CHP’li memurlar, partiyi halkçý bir çizgiye çekmek isteyenleri tasfiye etmekte fevkalade yeteneklidirler!

Peki bugün CHP’de hizipçilik durur mu? Durmadý. Durmayacakta… En yakýn tarihte de biliyorsunuz CHP’nin “master mind”ý Önder Sav, öte yandan Gürsel Tekin’in hizbi hala hafýzalarýmýzda dipdiri duruyor. Yine Bolu Belediye Baþkaný Özcan’ýn durumu da böyle. Evet, CHP, Parti Meclisi listelerinde birbirlerinin ve öteki “hizbin” adamlarýnýn üstünü çizerek, en altlardan listeye girebilen iki hizip baþý olarak CHP hizip tarihinde yerlerini aldýlar… Muharrem Ýnce’nin baþýný yiyerek onu merkez sola çeken giriþimleri de bu þekilde okuyabiliriz…

Bakalým, CHP’de daha ne hizipler göreceðiz. Hüsmen Aga’nýn dediði gibi: “A be, bu Gülek’in, Baykal’ýn tasfiyesinde de büüleydi, a be kim çikariye bu iddialarý büüle?” diyecek kiþileri görebilecek miyiz?

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Chp’nin Psikopatolojisi
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Sorumluluða Davet
Siyasetin Kilidini Açmak
Chp: Eski Hamam, Eski Tas, Eski Nalýn, Eski Tarz…
Huzuru Batýda Aramayýn!
Aynaya Bakmak
Solun Din Kardeþliði Rahibelerle
Cumhuriyet ve Laiklik Atanmýþlarý Tartýþmak Deðildir!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neyimizi Kaybettik
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Seviye
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
Arzu Yeterli Deðil
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine
Aldatmanýn Cezasý Nasýl Kesilir?
Katilleri Tanýyoruz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.