..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Ekim 2022
Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 73  
Bayram Kaya
Kolektif alan; kolektif etki ile yardýmlaþýcý inþa kalýbýný kotarýr bir alan-hacim yönlendiricisidir. Kolektif alan kolektif baðlaþýmlý düzenlemeler üzerinde ve kolektif baðlaþým içinde enerjiye akýþ yaptýrýcý bir etkidir.


:BGH:
Açlýk yönelimine baðlý olgusal akýþlar daima dýþta doðanýn ve baþka tür hayatlarýn þu veya bu nedence engelleriyle kesiþirler. Yani açlýðýn olgusal eylemle kýldýðý kiþinin tutumlarý dýþtan frenlenir. Böylece fren sürtünmesi nedenle oluþan enerji dönüþümleri nedeniyle özne enerjisi içinde kayýplar yaþandýðý gibi özne enerjisine güç katýlmasý da olur.

Yeryüzü bize boyun eðmediðinden olacak ki açlýk yönelimi dýþtan frenlenir. Fren enerjisi ýsý gibi enerji kaybýna neden olacaðý gibi yan yana birlikte baðýl hareket etme gibi dönüþen bir bað enerjisi ortaya koyan yönelim enerjisine de dönüþecektir.

Sizden çevresel etkiler üzerine bindiriþler olduðu gibi, çevresel etkilerden de sizin açlýk eylemleriniz üzerine bindiriþler olur. Böylece çevresel etkiler açlýk yöneliminizi daha bir biçimlerler. Çevresel biçimlenmeyi ortaya koyan etkiler içinde hemcinslerin de bir kolektif etki paylarý vardýr.

Çevreden eklemli enerjiler ortak özellikler yöntemine tabi olacak bir seçme ayýklamaya dönüþürler. Ortak özelliðe baðlý seçme ayýklama durumlarý türlü biçimde ortaya çýkar. Maden filizleri gibi, tuz ya da su yataklarý gibi ortak özellik bileþim ya da kümeleri vardýr.
Bir arada küme ya da bileþim olmanýn öznel ve fizik kimya gibi nesnel yasalarý vardýr.

Çevrenin kýt kaynaklarý nedenle bir arada küme olan tilkiler, yine bu ortak özellik nedenle birbirinde kavgalý þekilde ayrýlýrlar. Yine fizik kimya yasalarý nedenle +nýn, + yý itmesi gibi birbirini iten türden birçok çekme itmenin, seçme ayýklama standartlarý oluþur. Kolektif bileþim nasýl bir ortak özellikler seleksiyonudur?

Groteski mana anlamalý ortak özellikler seçilisi içinde sýklýðý tekrar edilen duygudaþlýk yinelemeleri öznelerin ortak tepkisel cevaplarýna dönüþürler. Küçümsenip “madde mananýn” önüne geçiyor denen türdeki söylemlerden bir olan “açlýk-mide” ikilemi içinde nereden nerelere geliyoruz.

Oysaki açlýk ta mana da birbirine dönüþlüdür. Somut, soyuta; soyut ta somuta dönüþür. Somut bir masa biçim ve iþleviyle; nesne özellikleriyle sizde masa algýlý bir mana anlayýþýna dönüþüp, soyutlaþýr.

Masa algýsýný veren mana kafanýzda üçayaklý masa, dört ayaklý, camdan, demirden balçýktan, yuvarlak, köþeli masa; laboratuvar masasý gibi içince amaçlarla oluþan mana düþüncesi de müdür masasý olarak uygulamaya konmasýyla da, soyut olan somutlaþmýþ olur.

Açlýk eylemiyle kesiþen fren etkili engeller, ortamýn kaotikleri olsalar da bu kaotik enerjiler içinde kolektif hareket gibi soyut etkinin, kolektif eylem alanlý bileþim sel somut güzelliði de ortaya çýkar.

Kolektif alan yardýmlaþan inþa kalýbý nedenle bir alan-hacim yönlendiricisidir. Kolektif alan, kolektif baðlaþým düzenli, kolektif polar bað içindeki enerjiye akýþ yaptýrýcý bir etkidir.

Kolektif sistemin içinde görevdeþlik dediðimiz sinerji etkisinin, kolektif birim zamandan kaynaklý bir elektrik sel geçiþ akýsý vardýr. Görevdeþ akýnýn da sisteme manyetik alan yansýmasý vardýr. Manyetik alan taþýyýcýsý mana kiþiler üzerinde elektriksel etkilerle (yansýma etkilerle) kiþilerdeki kolektif özne bilincini oluþur.

Hayat için, mananýn önüne geçiyor diye önemsemediðimiz açlýktan ötesi yoktur. Dahasý açlýðýn dýþtan sebep olduðu kolektif düzenletil kurallarý da yepyeni bir mana anlayýþýdýr. Açlýk organizma için bir mana iken, bu kez açlýk etkisi dýþta, açlýðýn yönelimleri olan saldýrma, karnýný tutma gibi somut olur.

Açlýðýn mana önüne geçmesini býrakýn, aksine açlýðýn dýþta yaptýrdýðý düzenleþimler, yepyeni bir mana anlayýþýna sebep olurlar. Ve mana açlýkla, açlýk manayla eþ anlý olarak vardýr.

Yani hayatýn düzeni insana göre "içince" bir mantýkla deðildi. Meyve bizim için bitmediði gibi, yeryüzü de bize boyun eðmiyordu. Bu algýlarýn nedeni bunlarýn köleci bir anlatým dili olmalarýydý. Ve bu söylemlerin köleci düzene hizmet etmeleriydi.

Yeryüzü insana deðil yasalara boyun eðiyordu. Kolektif akýl bu yasalarýn bilincine varýp; bu yasalar üzerinde kýsmi bir kontrolü eline geçirir. Kolektif güç ele geçen kýsýmla bizim için olmayan yeryüzünün kýsmi bir egemeni oluyordu. Egemence algýmýz da yanlýþ bir biçimde yeryüzünü “bizim için kýlýyordu”.

Ýçince anlayýþ algýsý enerji akýþý yapan çekim (açlýk) alanýna tabiiydi. Açlýk gibi çekim alanýna tabiilik te zorunlu çekim alaný baðýntýsýydý (manaydý). Çekim alanýndaki mana baðýntý, zorunlu bir içinceci öznel baðlamlar yüklemesiydi. Ýþte bu baðlamlar zorunlu bir yansýmanýn köleci algýlý anlatým biçimleriydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.