..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




20 Ekim 2022
Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 71  
Bayram Kaya
Yeryüzü size deðil, "yasalara" boyun eðiyordu! Siz de öyle. Saniyede 11,3 km hýza çýkmadan yani yer çekimi yasalarýný uyan kuralý aþmadan yeryüzünü terk edemiyordunuz.


:BHB:
Böylece mülkten yoksun olan kiþinin kaybolan iradesi içinde her yönle El 'e çýkan yeni kaderci yollar yapýlmýþtý. Hem de her tarafla El 'e çýkan yeni yol içindeki insanýn eline bir iradeyi cüzi türü bir ruh baðlýlýðý verilmekle El ‘e çýkacak yeni yollar da bulunacaktý.

Böylece insanýn üretim gücünden ileri gelen iradesi bilerek, deprem gibi doðal güçlere indirgenip eþitlenmekle; insan iradesine yani üreten gücüne de yabancýlaþtýrýlmýþtý.

Hâlbuki ki insan da az çok ayý gibi, maymun gibi vücut yetisiyle ziraat ve maden iþletmeye uygun geliþmeci bir vücudun benzeri anatomik yapýsýylaydý.

Ýnsan diðer mahlûkatla benzeþen anatomik yapýsý içine, totem alanlý bir kolektif iletime faktörünü katmadan; kolektif bir gücü katmadan; kolektif kapasiteyi katmadan; kolektif hafýzayý katmadan; kolektif aklý ve kolektif bilinci katmadan; ne insan olabilirdi. Ne üretim yapabilirdi. Ne de yaptýðý üretimi kalýcý olurdu. Ne de üreten iliþkileri ziraat ve madenciliðe götürebilirdi.

Görmezden gelinen ve üzerine oyunlar oynanýp ta gizlenen gerçekler hep kolektifi oluþumlardý. Kolektif olan her þey gizlenen, görülmezden gelinendi. Her þey kolektif kapasite sahipliði üzerine oynanýyordu. Uzaya bile bu kolektif kapasiteyle gidiyorken, “uzaya El 'in dilemesiyle çýktýðýmýz, özellikle vurgulanacaktý”.

El toplumun geliþme kapasitesine göre “yeri göðü insanýn emrine verdim” diyecekti. Hangi insanýn? Bir kere uzaya çýkan Ali, Ayþe gibi tekil insan deðildi. Ýnsanlýktý. Veya “kolektif kapasiteli insandý”.

Ýkinci olaraktan da uzaya çýkacak olmakla yeryüzü hizmetine verilen insanlar Neandertaller mi? Homo habilis mi? Homo erectus mu? Homo sapiensler mi? Veya hemcinsler gibi birçok insanýmsý tür olan hominoidler mi? Yoksa “üretir kapasiteye sahip kolektif insan mý?”

Yeryüzü size deðil, "yasalara" boyun eðiyordu! Siz de öyle. Saniyede 11,3 km hýza çýkmadan yani yer çekimi yasalarýný uyan kuralý aþmadan yeryüzünü terk edemiyordunuz.

Kuraklýkta, çevredeki hastalýk telefinde bulamadýðýnýz rýzklar nedenle sizi kýran yeryüzü gibi uzay da hiç bir nimetini size rýzk diye sunmuyordu.

Uzaya çýkmakla kalmýyordunuz. Ve hiç bir þey size uygun deðildi ve sizin için ortaya konmamýþtý. Uzaydaki ýþýnlardan, ölümcül soðuklardan, basýnçsýz ortamdan, meteor ve partiküllerden vs. kendinizi korumakla uzayýn yasalarýna uymak zorundaydýnýz.

Bu yasal olgular nedenle de sömürü vardý. Sömürü yasa deðildi. Yasayý bencilliðinize göre modüle etmekti. Enerji toplanabilir, çýkarýlabilir ve biriktirilebilirdi.

Emek te bir enerjiydi. Emek te enerji yasalarý gibi iþ olarak, ürün olarak, bilgi, araç gereç teknolojileri iþ yeri gibi vs. biriktirilebilir. Toplanabilir ve birbirinden çýkarýlabilirdi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.