..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sevgi ve Nefret > Osman AKTAÞ




23 Þubat 2022
Suçlu Kim  
Osman AKTAÞ
Bütün dinlerde olduðu gibi, bilimsel düþüncelerde de bir çocuk günahsýz doðar. Yaþadýðý aile, çevre ve toplumsal koþullar çocuðu þekillendirerek ya suçlu yapar, ya yardýmsever yapar. Filozoflar, sosyologlar ve psikologlar illaki bu konu üzerine çeþitli fikirler üretmiþlerdir, ama konuya iliþkin ben de bir kaç söz söylemek istiyorum.


:EEJ:
Bütün dinlerde olduðu gibi, bilimsel düþüncelerde de bir çocuk günahsýz doðar. Yaþadýðý aile, çevre ve toplumsal koþullar çocuðu þekillendirerek ya suçlu yapar, ya yardýmsever yapar.

Filozoflar, sosyologlar ve psikologlar illaki bu konu üzerine çeþitli fikirler üretmiþlerdir, ama konuya iliþkin ben de bir kaç söz söylemek istiyorum.

Ben þu gelinine tecavüz eden ve ondan doðan kendi kýzýna da tekrar tecavüz edip öldüren yaþlý yaratýðýn tutumunu deðerlendirmek istiyorum. Bir an bu yaratýðýn yeni doðmuþ bir bebek olduðunu varsayalým. Yüzüne baktýðýnýzda, ne kadar masum, ne kadar çaresiz, ne kadar çevresindekilere muhtaç ve ne kadar da sevimli olduðunu göreceksiniz. Ýnsan bir bebeði öperken bile "Acaba incinir mi?" diye içinden geçirip, mümkün olduðu kadar hassas olmak için çaba gösteriyor. gel gör ki, zalimlik her yerde ve herkese karþý türlü þekillerde boy gösteriyor.

Bebek önce çocuk oluyor. Ýþte hayatýndaki travmalar da bu dönemde baþlýyor. Belki de gördüðü ilk þiddet de bu dönemde... Kendisine uygulanan þiddetin karþýsýndaki kiþilere uygulanmasý gerektiði duygusu da ilk defa bu dönemde oluþuyor zihninde. Çocuk kendisine uygulanan þiddeti ilk annesinden mi, babasýndan mý gördü? Babasý annesine karþý þiddet uyguluyor muydu? Babasý annesine þiddet uyguluyorsa, annesi de babasýna güç yetiremediði için çocuða mý þiddet uyguluyordu? Baba hem anneye hem çocuða mý þiddet uyguluyordu? Anne babadan hiç þiddet görmüyor, ama kendi ailesinden gördüðü þiddetin hýncýný çocuðundan mý çýkarýyordu? Ne çok cevapsýz soru ve bu sorularýn altýnda bir çocuðu þiddet eðilimine sevk ettirecek yanýtlar bulunuyor.

Çocuk cinselliði tanýyacak kadar büyüyor. Sorular da çocukla birlikte çoðalýyor. Baba anneyle cinsel iliþkiye girerken þiddete mi baþvuruyor? Kadýný önce dövüp sonra onunla birlikte olma yoluyla kendi kendisin erkek olma egosunu mu tatmin ediyordu? Kadýnýn zevk almadýðý bir iliþkiden erkeðin zevk aldýðý düþüncesinde deðilim. Eðer bu tür bir iliþkiden zevk alan bir erkek varsa, bu insan sýfatýný kesinlikle taþýmayan ve yalnýzca canlý bir organizmadan baþka bir þey deðildir.

Çocuk büyürken ailesi ve yakýn çevresini oluþturan kiþilerle olan iliþkileri kendi karakterini de þekillendirmeye baþlýyor. Eskiler bu yüzden "Sýçandan doðan daðarcýk keser" ya da "Katraný kaynata kaynata olmaz ki þeker, cinsi bozuk olan cinsine çeker" demiþler.

Çocuk daha da büyüyerek delikanlý oluyor. delikanlý olurken bu tür bir ailede yetiþen biri olarak muhtemelen kavga etmesi de öðütleniyordur. Hatta kavgada yenik düþerse ceza olarak evde de dayak yeme ihtimali olabilir.

Ýlk kez bir kýzdan hoþlandýðýný söylediðinde çevresindekiler belki de çok sevindiler. Bir kýzý aþaðýladýysa eðer, bunun onun en doðal hakký olduðu söylendi belki kendisine. Kendisi bir kýz tarafýndan azarlandýysa, kýz gibi niye üzüldüðü, dik durmasý, bunlarýn üzerine gitmesi gerektiði söylendi kendisine. Bütün alçaklýk ve namussuzluklar öðretildi, ama insanlýk öðretilmedi. Çünkü bu alçak ve namussuzluklarý öðretenler arasýnda insanlýðý bilen yoktu.

Gün geldi bir kýz bulup evlendirdiler. Bu delikanlý öðrendiði bütün ahlaksýzlýklarý kendi hanýmý üstünde denedi. Kadýn belki de yýldý. Kendisine sahip çýkmayan bir aileye mensup olduðu için, bu zayýf yaradýlýþlý korkak adamýn egolarýna teslim olmaktan baþka bir hayatýn olabileceðini düþünemeyecek kadar çaresizdi.

Zorla girilen iliþki ve olan çocuklar... Ayný namussuzluk ve ahlaksýzlýkla yetiþtirilen çocuklar... Onlarýn evlenmesi... Eve gelen gelin... Ýliþkide farklýlýk düþüncesi ya da ruhsal bozuklukla oðlu askerdeyken gelinine zorla tecavüz ediyor bu garip yaratýk. Kendisi ne hissetti, gelin ne hissetti acaba? Adamýn gelininin ne hissettiðini zerre umursadýðýný sanmýyorum. Gelin bu tecavüz sonucu gebe kalýyor ve bir kýz çocuðu dünyaya getiriyor. Daha sonra bu kýz çocuðuna da tacizde bulunduðu, arkasýndan gelininden olan Müslüme adlý kýz çocuðunun dünyaya gelmesi, bu çocuðun üç yaþýna ulaþmasý ve bu yaratýðýn bu çocuða da tecavüz edip öldürmesi akla ziyan bir davranýþ, ama gerçek.

Ben, bu tecavüzlerin bu kadarla sýnýrlý olmadýðýný, kim bilir daha kaç kadýnýn, kýzýn ve çocuðun bu adam tarafýndan ziyan edilerek olaylarýn örtbas edildiði kanaatindeyim. Bu tür alçaklara ciddi müeyyideler uygulanmadýðý taktirde bu olaylar baþkalarýna da sadece cesaret verecektir diye düþünüyorum.

Toplumda bu olay medyaya yansýdýðý için haberdar olduðumuz bir insanlýk trajedisi. Bizim bilmediðimiz kim bilir daha nice Müslümeler her yaþta heba olup gidiyor.

Ben bu olayda taraf mýyým? Evet, ben bu olayda tarafým. Kadýn ya da erkek olsun evlenecek çiftlerin akli dengelerinin yerinde olmasý, herhangi bir ruhsal bozukluklarýnýn olmamasý ve çocuk yetiþtirmeye muktedir olmalarý koþuluyla evlenmelerine izin verilmeli, bu koþullarý taþýmayanlarýn evlenmelerine kesinlikle izin verilmemelidir.

Ýþte görülüyor ki, bir melekten bir þeytan çýkabiliyor. Saf, masum ve herkesin gözbebeði nerede, kendi çocuðuna tecavüz edip öldüren yaratýk nerede?

Umut ediyorum ki, iktidar, iktidar kavramýna yakýþaný yapar ve bu alçaklýklara kalýcý çözümler üretir.

23 Þubat 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve nefret kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþ Üretim Atölyesi Gerçeði
Ýnsan Olma Fýrsatý
Eylüllenmek

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.