..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Aralýk 2021
Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 12  
Bayram Kaya
Molekül yapýnýn baðlanýmý çekirdek baðlanýmý olan atomik yapýlar gibi füzyon ya da kaynaþan baðlanýmý deðildi. Moleküler baðlaným çok daha kolay durumlarýn yapbozuyla kuantum düzlemli elektron transferiydi. Ya da elektron paylaþýmýylaydý. Veya Van der Waals kuvvetler baðlanýmýyla olmakla, bambaþka bir kapasite ve yeti sel (yapabilirlikle) özellikt


:EJE:
Bileþimli yapýlar içinde hücreler öbeði ayrý ayrý iþlev ve görevlerle doku ve organlardý. Beyindeki kapasitesini oluþan yeti sel hücreler iþlev durumdan öte "imgeler dizgesini" oluþan karmaþma að gözü iletiþimle adeta "algoritma" temelliydi.

Kuramsal olarak birleþen yapýlarýyla hücreler her bir imge sel dizgelere dek hem ayný iþi gören, hem de ayrý bir iþi gören hücre kümeleri veya hücre öbekleri þeklinde bilgi, belli bir iþlem merkezine gelip iþlenip komutlara dönüþüyordu.

Molekül yapýnýn baðlanýmý çekirdek baðlanýmý olan atomik yapýlar gibi füzyon ya da kaynaþan baðlanýmý deðildi. Moleküler baðlaným çok daha kolay durumlarýn yapbozuyla kuantum düzlemli elektron transferiydi. Ya da elektron paylaþýmýylaydý. Veya Van der Waals kuvvetler baðlanýmýyla olmakla, bambaþka bir kapasite ve yeti sel (yapabilirlikle) özellikti.

Moleküler yapý kimyasal olarak kesilip biçilebiliyordu. Kimyasal olarak özel durumlara göre biçim alýp özel durumla iþlevli yapý inþa haline gelebilmekle kendisini tekrarlayabilen bir yeti yetenekle kapasiteydiler.

Merkezin kararlarýna göre bileþimle, bileþimin çözülmesiyle yeni belirme yeni bir olanak durumdu. Her olanak durum da diðer durumlarýna kapanan bir kýsýtlanmayla (baskýlanmayla) farklý tür giriþme olan bir yalýtým içeriðiydi.

Yalýtým alan geriye doðru özümleme süreçleriyle ve iþlev durumlarýyla iliþki baðlarý bozuldukça mekanikti (fizikseldi). Yalýtýma alan ileri doðru að gözü giriþimleriyle zihinsel ve ruhsal özne olarak daha spesifik ve karmaþýktý.

Hayat beden ile kendisine anlam bulurken; toplumsal doku içinde þimdi beden hayat için avatar kalýba dönüþmüþtü. Dýþtan da sosyo toplumsa öznel zekâ ile daha bir öznel durum olup biyolojik yapý hayatý taþýyan avatar kalýba dönüþen görünümleydi.

Þimdi hayat biyolojik temelli geri baðlanýmla olan yapýdan çok sosyo toplumsal temelli teknolojilerle dýþtan inþacý bir sürüþle kesikli sürekliliðe dönüþüyordu.

Teknoloji belirli olan ve ihtiyacý duyulan organ eksikliðini tamamlýyordu. Biyoloji robotik tasarýmlý algoritmalarla elektriksel imge dizgelerine dönüþtürülmekle hayat yeniden bu kes de sosyo toplum eliyle kuruluyordu.

Giriþme; yansýmalarlaydý. Dokunumlaydý. Ýç içe geçiþlerleydi vs. Yine giriþme deriþim seldi. Görünürdü. Görünmezdi. Ve de görümlerleydi. Bu nedenle ortamdaki deðiþmeler görünür-görünmez yanlarýyla ölçme deðerlendirme olarak ortaya konur.

Dünya çok büyük kütle durum içinde hem bir izolasyon, hem bir kapasite ve hem de potansiyel durumdu. Ortaya koyduðu deðiþmelerle yeti seldi. Çok deðiþken bir yeti sel bindiriþlerle, içsel potansiyel durumunu artýrýp kendini deðiþtiriyordu.

Dünya içsel magma dinamiðine baðlý giriþmeyle; fiziksel karýþým, kimyasal bileþimleriyle ve kuvvetler etkileþimleriyleydi. Dünyanýn kapasitesi iklim gibi; hayat gibi; kimyasal bileþimli jeolojik hareketlerle içkindi.

Dünyaya ait kapasiteni içerenlerin her biri ayrý ayrý birbirine baðlý senkron hareketleriyle öbek, gruplarýydý. Dünya yeraltý ve yerüstü, atmosfer gibi öbekleþen yeteneðin deðiþip dönüþmesiyleydi.

Yeraltý, yer üstü ve atmosfer kendi içinde örneðin yeryüzü, deniz. Çöl, orman gibi özel baðýntýlý çevreye giriþ çýkýþ yapan bir yalýtýma durumlarlaydý. Türlü türlü jeoloji, türlü türlü hayat ve türlü türlü iklim koþulu vs. ce çeþitliliðin baský basýncý içindeki dünya; karmaþýk giriþmelerle kesikli sürekli kendi yaratýcýlýðýný ortaya koyuyordu.

Unutmayýn ki ne dünya ne evren bu yaratýcý akýþ içinde; salt hayatý ve hayat türlerini, iklimi vs. oluþmayý veya oluþmamayý önüne almak ya da önüne almamak gibi belirli bir amaçla hareket etmezler. Evren ve dünya her bir evresi ile her bir evre belirsizle bir aþama, bir potansiyel durum ve kapasite durumlarýn akýþ yetisidir.

Evren dünyaya göre havsala almaz denli bir kapasiteni potansiyel durumlar belirsiziyle yetiydi (yapabilirlikti). Dünya kendi özel baðýntýlý izolasyon kapasitesi içindeydi. Belli durumla belli zaman içinde hem belirli hem belirsizle olan bir kapasite içinde; belli iklim, belli jeoloji, belirli kimyasalýyla, belirli atmosferiyle belli yetenek ve yaratýcý durumdu.

Dünyanýn içi dýþý; dýþ da içi belirlemekle dünya diyalektikti oluþumlar yaratýcýlýðýydý. Birbirine belirli ve giriþme olan durumlar yetenek olup; yetenek çeþitlilikle yaratýcýlýðý beraberinde sürükler. Kuvvetler etkisiyle Dünyaya dek kapasite ve içeriðin deðiþken durumla belirsiz olmasý da yeni akýþ olan giriþmelerle, yeni belirli durumun belirsizliðiyle gelecekti.

Bulutlarýn savrulan biriken durumu bulutlarý pasif ve rast gele etkiye tabii kýlarken bir nitelik sýçramasýna dönüþen bulutlar þimþeðiyle, yýldýrýmýyla, yaðýþ þekliyle, sýkýþan ýsýsýyla vs. oldukça da "etkin bir kapasite ve potansiyel durumlarýn yetisiyleydi". Yetiler toz zerreleriyle, deðiþik gaz ve su buharýyla, ýsýl deðerleriyle, elektromanyetik iyon yükleriyle vs. bileþim ve karýþýmlaydý.

Bulutlar, kapasite ve potansiyel durumun yeti sel giriþicilerleydi. Yeti sel giriþiciler su damlasý, buz kristalleri, iyon yük hareketleri þimþek-yýldýrým gibi kapasiteye baðlý potansiyel bir belirsizlerle olanak durumdur. Bu belirsizler kapasiteli potansiyel oluþumlar; eksantrik denge ve dengesizlik durumlarý ile olanaklýlar içindedirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.