..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Aysel AKSÜMER




21 Kasým 2021
Hayal Fidanlarý  
Pozitif düþünce

Aysel AKSÜMER


Ýyilik iyiliði çeker.


:IEH:
"Dünyanýn içinde baþka güzellikte bir dünya yaratmak pozitif insanlara mahsustur" desem çok mu iddialý olur? Varsýn olsun. Ýyilik iyilliði çeker, kötülük de kötülüðü. Deðiþime sadece bu konuda kapalýyým. Güzel taraftan bakan bir mizacým var iþte inadýna. Karamsarlar ayrý bir kýta gibidir fikren üþür fiilen de üþütürler beni.

Hem yalan hem de gerçek tanýmlamasýný içinde barýndýran Dünya; hayata bakýþ tarzýmýza, hedeflerimize, hayallerimize göre yaþanýlýr veya yaþanýlmaz bir yer haline gelebilir.

Evrenden alacaðýmýz haz; ruh ve beden penceremizden ne þekilde baktýðýmýza göre kimlik kazanýr. Yüreðinin perdelerini sýmsýký kapatanlar güneþin doðuþu ve batýþýndaki olaðanüstü güzelliði hep ýskalarlar. Penceresini sonuna kadar açmayanlar ise henüz hiç kirlenmemiþ havayý solumaktan, topraðýn kokusundan, þakýyan kuþlarýn sesine eþlik etmekten mahrum kalýrlar. Doðanýn benzersiz renklerinden duyu organlarýmýzýn da beslenebileceðinin farkýndalýðýndan uzak yaþarlar.

Renkler dedikten sonra derin bir iç geçirip hayatýmýzýn renksiz taraflarýný düþünüyor, biraz buruklaþýyorum. Keþke yaþasaydý dediðimiz, yokluðuna bir türlü alýþamadýklarýmýzýn hüznü var içimizde.

Doðal afetler, savaþlar, kazalar, þiddet maðduru insan ve hayvanlar, geçim/zor insanlarla geçinme sýkýntýlarý, trafik, iþ stresi gibi uzayýp giden listeye üzerimize karabasan gibi çöken ve enkazý hala kalkmayan pandemi vakasý da eklendi. Eski Türk filmlerinde fidye amaçlý kaçýrýlan, aðzý bantlý kurtarýlmayý bekleyen oyuncular gibiyiz. Yarý özgür maske mahkumlarý olarak hayatýmýza devam ediyoruz. Bizler eskiyi özleyerek büyüdük pandemi dönemi çocuklarý için bunu söylemek daha da zor. Sokak oyunlarýndan, okullarýndan, aile büyüklerinden uzunca bir süre uzak kaldýlar. Yetiþkinlerin özlediði kaybolan yýllara çocuklar da dahil oldu maalesef.

Kulaklarýmýz öne çekilmekten, burnumuz bastýrýlmaktan usandý. Sesimizi bile maske altýndan tam servis edemiyoruz yarýsý dökülüyor aktarýrken karþý tarafa. Yarým yamalak her þey. Sadece gözler yetmiyor iletiþim için ifadelerimiz arada kayboldu.

Geleceðe dönük ortak kaygýlarýmýz var bunu inkar edemeyiz. Bu zor zamanlarý ailece deðil Dünyaca birlikte geçiriyoruz. Psikolojimizi bozmadan, umutlarýmýzý taze, yaþama sevincimizi yüksek, tutunacak dallarýmýzý saðlam seçerek gülümsemeyi eksik etmeden yeni güne hayal fidanlarý ekelim olmaz mý?

Hayat pahalý olabilir fakat ruh ve beden saðlýðýmýz da ucuz deðil. Ne yapabiliriz, sorusunun cevabý yaratacaðýmýz Dünyanýn bizzat içinde. Önce kendi saðlýðýmýza dikkat edeceðiz. Baðýþýklýk sistemimizi dirençli tutmaya özen göstereceðiz. Edebiyat, müzik, resim, tiyatro adýný siz koyun ve zaman ayýrýn kültür-sanat terapisine.

Kendimizi ve sevdiklerimizi; bir kitap, bir buket çiçek veya bir demet balonla mutlu edelim. Gecikmiþ mutluluklar tam vaktinde gelsin yerine. "Hayat sana güzel", derlerse desinler. "Allah çirkin þansý versin" sözündeki çirkinden de özür dilemeli. Çünkü; çirkin insan yoktur negatif düþünce vardýr. Gördüðümüz yerde pozitife çevirelim. Geri dönüþüm her ne þekilde olursa olsun güzel, yaþamak da.. Yeter ki yarýnlardan umudumuzu kesmeyelim.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fýrça Günlüðüm
Mutluluk Düþüncede Baþlar
Ýç Dünyamýz
Ýlk Yaþ Günü
Gülmek
Herkesin Bir Öyküsü Vardýr
Su Gibi
Çöken Neydi?
Her Doðan Gün Yeniden Doðuþtur

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Ýçi
Yaralý Ben Ama Kan Yok
Sýradýþý Tarzlar
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Karþý Geliyorum
Boþluklarda Ben
Gece Hayatý
Yýldýzlarýmýz
Ýnsan Profili
Buyur Buradan Yaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.