..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 20  
Bayram Kaya
Makro dünyayý tetikleyip ateþleyen de mikro dünyadýr. Ancak makro dünyada eser müyesser iliþkisi kurulursa da bu söylem de görecedir. Kolektif inþa kiþinin deðil kolektif gücün eseridir. Kolektif güç kiþide yoktur. Þu halde kiþi deðil kolektif güç inþacýdýr. Ýnþacýsý olmadýðýnýz ve sizin dýþýnýzda olan kuvvetten ötürü siz de inþanýn sahibi deðilsiniz.


:EIA:
Ya mülkten yoksun olmakla, mülk sahibinin mülkü içinde mülk sahibi için (mülk sahibinin huzur hakký için) çalýþanlarýn yarýn yeniden çalýþmalarý için harcadýklarý ve harcanan zorunlu ve temel enerjiyi yerine koma saðlamasý ne olacaktý?

Huzur hakkýný alan mülk sahibi, sömürüye muhatap çalýþanlara acýyýp, merhamet edecekti. Mülk sahibi olmanýn Lütfu þahanesinden (katýndan) yapacaðý himmetle merhametini gösterecekti. Çalýþanlarýn alýn teri kurumadan ücretlerini vermeleri gerektiði tarzýnda dallanma ve çatallanma yapan söylemler içinde kölelere de "bir pay takdir" edecekti.

Ýþte kölelerin kendilerini yarýn yeniden ve yeniden çalýþmaya hazýr edip, harcadýklarý emek gücü enerjilerini yerine koymalarý için mülk sahibinin ihsanýna gark oluyorlardý! Ortamýn köleci iliþkiler üzerinde yarýlan dallanýp çatallanan alan açma iþi; mülk sahibinin lütfu keremi ve devletlinin merhametle baðýþlamasýna dönüþen bir rýzk illüzyonu olmuþtu.

El bu tür gözbaðcý söylemlerinin altýný "her þeyi bir ölçüye göre tekdir ettik" dediði yorumlatmalarla doldurtuyordu. Oysa kolektif sistemlerin hayati olan zorunlu karþýlanmalar üzerinde iþbirliði dayanýþma ortaya koyan doðada saðlanmasý ve üreten süreçlerle saðlama paydaþlýðý da bir ölçüye göreydi. Ama bu durum El söylemi gibi afaki olmayýp somut nesnel verilere göreydi.

Þu bilgiyi de hatýrlatmadan geçemeyeceðim. Mikro üssü durumla olan dünya bir olasýlýklar dünyasýydý. Siz mikro dünya içinde bir ölçme ve bir kuantum çöktürmesi yapacak belirleme yapmadýðýnýz sürece hiç bir þey; yer, konum olarak; nasýl ve nice olarak; belli olmayan bir belirsiz durumlar içindeydi.

Yani gerekircilik dediðimiz neden sonuç iliþkisi mikro dünya ölçekli olay ve olgular on üssü -33 sýfýrlý bir sayýsal deðerle cm ‘nin desilyon da biri kadar bir kuantum uzaklýk ve kuantum boyutta pek iþlevsel gibi durmuyordular. Oysa makro dünya gerekirci tandanslýydý. Yani makro dünya içinde genellikle sonuç nedenden önce olamazdý.

Fakat insan eylemli izlenimlerin (imge ve imajlarýn), anlak dünyasý (zihin dünyasý) içinde yansýma ve çaðrýþým yapmasýndan kaynaklý durumlarla sonuç olan plân veya tasým gibi imajdan düþünceler nedenle; insanýn eylemli uygulamalar içinde sonuç nedenden önce düzenlenip öngörülüp, sonuç olan bir durum neden gibi davranabilmektedir.

Yani kolektif güç, kolektif birikim ve kolektif bir yaptýrýmdan doðan depo enerji gibi izlenimler öngörülürler. Bu tür sonuç öngörüler neden gibi ortaya konur. Depo enerji gibi öngörülen sonuç sistemin amacý olarak ortaya konur.

Sistemler depo enerji gibi sonuç olan durumda amaç gözetilerek bu sonuç sistemin baþýna konur. Sistemin baþýna konan sonuç, sistem içinde neden gibi davranmakla sistem buna göre düzenlenir. Sonucun sisteme amaç kýlýnmasýyla ortam içinde yeni bir neden sel eylem alaný açýlmýþtý.

Bu yeni eylem alaný içinde bir sonuç olan öngörülü düþünce, neden gibi davranmaktadýr. Öznel düzenlenmeli sistem içinde öngörülen sonuçlar nedenden önce olup, neden gibi davranýyordu. Buna biz planlama, tasarým yapma, tasým vs. ortaya koyma diyorduk.

Kolektif sistem içinde deðiþtirilebilir "iþleyim gücü" sistemin öngörülüsüdür. Ýþleyim gücü sistem içinde neden gibi davranýr. Oysa kolektif sistemler ne iþleyim gücü nedenle, ne de iþlerge kuvvet nedenle ortaya konmuþtu.

Ýþte köleci mana anlayýþý olan El düþüncesi de belli bir kolektif güç çevrimi oluþtuktan sonra ancak El mana anlayýþlý sonuç illüzyonlarýn ortaya konmasý nedenle baþa konan sonuç tasýmlar neden gibi davranýp amaçlý düþünce olabilmektedir.

Kiþilerin avcý toplayýcý eylemle beslenme yapma iþi köleci sisteme gelmeden önce çoktan öngörüye dönüþmüþtü. Yani El hayatýn enerji saðlama nedenli beslenme yapmasýný artýk öngörüyordu. El kiþilerin beslenme yapacaðý zorunlu nedenle olan eylemlerini, köleci sistemin baþýna rýzk daðýtma söylemi olarak ele alýyordu. Rýzký doðmazdan önce takdir ettik diyordu.

El mana anlayýþýyla açýlan dallanma çatallanma olan alan içinde sonuç olan rýzk verme anlayýþý öngörülü bir düþünceydi. Bu öngörülebilirlik ihsanda bulunmanýn amaçlý öngörüsüydü. Sadaka vermenin amaçlý öngörüsüydü. Tasarým yapmanýn, plan yapmanýn vs. öngörülü sonuçlarý El söylemiyle birbirine geri etkimeli bir çevrim sel neden gibi davranma oluyordular.

Örneðin; köleci sistem içinde keyfi bir mülk daðýtýmý inanmasý vardý. Sanki sistemler, hatta insanlar keyfi daðýtýlmýþ bir rýzk peþinde olmanýn gerçekleþmesi için vardýlar! Keyfi mülk daðýtýmý sonunda kimilerine mülkten pay verilmemesi YOKSULLUÐU bu gerçekleþmenin nedeni olmakla söyleniyor.

Öyle ki bu abartýnýn dýþa vurumu içinde El: "habibim sen olmasaydýn dünyayý yaratmazdým" demesiyle evrenin yaratýlmadaki nedeni, güya söylenir. Bu nedenle Ýbrahim halilullah’tý. Musa Seyfullah’tý. Bir de habibullah olmalýydý. Bu kes yoksulluk neden, sadaka vermek, zekât vermek bir sonuç gibi ortaya çýkýyordu.

Oysa ne yoksulluk, ne sadaka ne zekât sisteem için inþaca neden deðildi. Kolektif paylaþýmý keyfi paylaþýma dönüþmenin dallanma çatallanmasýydý. Gözlere çekilen perde ile (illüzyon ile) sadaka, yoksulluk nedenle var deniyordu. Yoksulluk kolektif inþa temelinde öngörülen bir durum olmayýp, öznel nedenlerle köleci sistem çevrimi içine konmuþ öznelliktir.

Ya da kendisi köleci iliþki tarzý içinde bir sonuç olan "yoksulluk"; bu kes neden gibi davranýp sadaka, zekât planlamalý baþka tür sonuçlarý ortaya koyuyordu. Gökteki yaðmur bulutlarý yaðýþa neden oluyorsa yaðýþ için yaðmur bulutu, nedendi.

Doðada bir yerde neden gibi davranan bir durum (yaðmur bulutlarýnýn varlýðý), baþka bir yerde yaðmýþ olarak, yani sonuç olarak vardýr. Kolektif etkilerle açýlmýþ bir alan içinde neden sonuçla ayný andaydý.

Nedenle sonucun ayný anda olduðu düzenli sistemlerde planlama, tasarým yapýlýr. Çevre saðlýðýný korumak gibi, aþý olmak gibi kolektif yaptýrýmlý sonuçlar, hastalýk gibi bir nedenden önce ortaya konabilir. Üretim, nüfusa göre planlanabilir. Yani planlama üretim yapma nedeninin baþýna alýnabilir.

Ýþte El 'in merhameti de köleci sistem içinde keyfi daðýtýmla ortaya çýkan yoksulluk gibi sonuçtan önce ortaya konmakla söylenmiþ bir algý ve illüzyondur. Kolektif bir yapý içinde kolektif öznel düþünce ile neden ve sonuçlar ortaya konur.

Organik sistemli bilinç alanlar dýþýnda sonuç nedenden önce deðildir. Çünkü büyükler dünyasýnýn kendi kendisine inþasý içinde, sonuç nedenden önce gelmez. Yani doðada saðlama olan ilk kolektif inþa içinde kolektif iliþkinin bir sonucu olan üretim iliþki ilk inþa içinde yoktur. Saðlasan olan ilk inþa içinde üreten iliþkiyi planlamak, tasarlamak yoktur.

Ama siz kolektif alan içinde kiþileri bir kez "üreten iliþki" ile donattýðýnýzda artýk kolektif kapasiteli kiþiler, kolektif süreç iþinde "mülkün sahibine inanan mantýkla ya kolektif süreç içinde ayrýlýrlar.

Ya da kolektif süreci özelleþtirmekle kolektif süreci dönüþtürürler. Kolektif kapasiteyle donanan kiþiler bu kapasiteyle Ön ittifak içinde ayrýlýrlar.

Özelleþtirmeyi öne alan böyle bir sistem mülk sahibinin mülkünde çalýþan kölelerle üreten köleci iliþkiyi öne alýrlar. Kolektif kapasiteyle donanan kiþiler bir tasarý, bir tasým, bir plan ile köleci bir inþayý rahatlýkla kurabilirler.

Köleci inþa, kolektif birikimli geçmiþiyle ve özelleþtirdiði kolektif mirasýylaydý. Köleci tasarým mülksüzlerin, mülkü verilen kiþisi mülk üzerinde çalýþmasýný planlar. Mülk sahibine teslimiyetini tasarlar. El ne diyordu; "de ki ben teslim olanlarýn ilkiyim".

Gerçek hayat içinde neden sonuç iliþkisinin izlenimleri kolektif öznede plan, tasarým ve tasýma dönüþmüþtü. Burada neden olarak görülen yaðmur bulutlarý, açýk bir hava eþliðinde þurada yaðmýþ olan bir yaðmur olmakla sonuçtur. Yaðmýþ olan bir yaðmur sonunda su buharlaþýr. Buharlaþan su, yaðmur bulutlarýnýn nedeni olmakla neden sonuç çevrimine dönüþür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.