..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > ömer akþahan




26 Þubat 2003
Yaþ mý, Kariyer mi?  
Kariyer sýnýrýný 45'e çekenlere...

ömer akþahan


Amerikalý Helen Thomas adlý gazeteci, bir basýn kuruluþunun Beyaz Saray basýn temsilciliðini sýký durun, tam 1961 yýlýndan bu yana baþarýyla sürdürüyor ve yine tamý tamýna 83 yaþýnda !..


:BJIC:
Ömer Akþahan

Bir haber okursunuz, gülersiniz, bazen de düþünür ve kaleme sarýlma gereði duyarsýnýz. Konu bolluðu çekilmeyen güzel ülkemde her gün yaz yaz bitmeyecek sorunlardan biri - kimilerine göre önemsenmese de – bir kiþinin ne zaman hayattan elini eteðini çekeceði meselesi..

26.Þubat.2003 tarihli Vatan gazetesinde okuduðum haber konuya açýklýk kazandýrabilecek türden haberdi, bana göre: Amerikalý Helen Thomas adlý gazeteci, bir basýn kuruluþunun Beyaz Saray basýn temsilciliðini sýký durun, tam 1961 yýlýndan bu yana baþarýyla sürdürüyor ve yine tamý tamýna 83 yaþýnda...
Bu inanýlmaz insanýn görevi Beyaz Saray’da gerek Amerikan Baþkaný’nýn bizzat ya da onun adýna basýn toplantýsý yapanlarýn basýn toplantýlarýný izlemek ve sorular sormak. Bir basýn kültü olan bayan Thomas'a her basýn toplantýsýnda ilk ve son soru sorma hakký da tanýnmýþ. Onun her sorusu da basýna haber konusu olacak düzeyde !

Ýkinci bir örneði ülkemden vermek isterim: Ýstanbul’da çok tanýnmýþ bir eðitim kurumu önümüzdeki öðretim yýlýnda görevlendirmeyi düþündüðü öðretmen ve müdür yardýmcýlarý için yaþ sýnýrý getirmiþ; 1958 doðumlulardan aþaðý olan kiþilerin müracaatýný kabul etmediðini ilan etmiþ. Ayrýca baþvurularýný internetten yapanlara öncelik tanýnacaðýný bildirmiþ. Hadi dedim, konuyu bir de internet üzerinden bakayým; gerçekten yaþ kombosu 1958’den sonrasýný kabul etmeyecek þekilde yazýlmýþ. Kendime vazgeç bu sevdadan dedim.

Bu ilaný veren kurumun yönetim kurulu üyelerinin fotoðraflarýna baktýðýmda, her birinin yaþ ortalamasýnýn iyimser bir tahminle 55 olduðunu anlýyorum. Siz acaba bu okula gerçekten öðretmen ve yönetici mi alýyorsunuz, yoksa bir aþaðý bir yukarý koþturacak sporcu mu alacaksýnýz acaba? diye de sormak gerekmez mi?

Bugün Almanya’da erkek öðretmenin 65, bayan öðretmeninse 63 yaþta emekli olmasý zorunlu iken ve bu sýnýrý emeklilik sisteminin týkanmasý nedeniyle daha üst sýnýra çekmeye çalýþýrlarken, eðitim gibi çok sorunlu, çetrefil, uzmanlýk ve deneyim isteyen bir meslek dalýnda 45 yaþta insanýn kariyerini sýfýrlamasýný, hadi bilgisayar deyimiyle resetlemesini istemek ne denli akla ve mantýða sýðar bilmiyorum.

Olaya bir baþka boyuttan bakarsak; örneðin ben, 1957 doðumluyum ve bu okulda çalýþmak istiyorum. Çok parlak bir kariyerim var, ama sýrf bu yaþ sýnýrlamasý yüzünden baþvuru yapamayacaðým. Aklýma þu da takýlmadý deðil: Acaba bu ilaný veren insan kaynaklarý sorumlusunun yaþý ne kadardýr? Belli olmaz, o da 46’lýk olabilir !

Milyonlarca iþsizin sokaklarda, kahve köþelerinde zaman tükettiði ve büyük bir umutsuzluk bataðýna sürüklendiði bu ülkede, emekli olmayý baþarmýþ bir insan elbette kendini þanslý saymalýdýr. Ancak yine bu ülke, yetiþmiþ, kendini mesleðinde kabul ettirmiþ, kariyer sahibi insanlarý da bir kalemde “Efendim bir çok genç iþsiz, baþýboþ dolaþýyor.” gerekçesiyle de silip atmamalýdýr. Özellikle eðitim sektörünün günümüzde geldiði durum acaba yetkilileri kara kara düþündürmüyor mu? Bu konuda kaleme aldýðým ve bu sitede yayýmlanan “Eðitim Ama Nasýl?”, “Öðrenci Odaklý Eðitim” baþlýklý yazýlarýmýn yaný sýra, son olarak Çaðdaþ Eðitim Dergisinin Þubat 2003 sayýsýndaki Hüseyin Hüsnü Tekýþýk öðretmenimizin “Öðretmen Yetiþtiren Okullarýmýz” yazýsýnýn da mutlaka okunmasýný salýk veriyorum.

Acýmasýz bir kýþ koca ülkeyi teslim almýþ, okullar tatil edilmiþ, benim sevgili gazete muhabirim þöyle baþlýk atýyor gazeteye:”Çocuklar tatil sevinci yaþýyor!” Yani çocuk okulda mutlu deðil, tatil olursa ancak yüzü gülebiliyor. Onun için deðil mi, okullarýn kapanacaðý son haftaya girildiðinde tüm okullarda tatil alarmý yaþanýr, öðrenciler kitap ve defterlerini sokaklarda yakarlar ya da yýrtarlar.. Okulun kapýlarý, pencereleri kýrýlýr, sokakta öðretmen dövülür !

Ýþte eðitimde geldiðimiz nokta..Öte yandan YÖK’ün eseri eðitim fakültelerinde öðretmen yetiþtiremediklerini açýk yüreklilikle itiraf edebilen profesör olmayý baþarmýþ insanlar...

Son söz: Bu ülkede Tanzimat’tan beri devam eden kavramlar ve deðerler karmaþasý, 21. y.y.da da süreceðe benziyor. Ve biz, bu karmaþa ve kaosun hangi dilimine kadar yaþayabiliriz kestiremiyorum.
Bir eðitimci ve yazar olarak, sizlere pembe bir tablo çizmem olanaksýz. Ama ben de her gün sokaklarda mutsuz insanlar görmekten býktým, usandým. Yönetim erkini elinde tutanlar, eðitime yatýrým yapanlar, lütfen geleceðimizle ucuz çýkarlar uðruna oynamayýn, oynamak isteyenlere de izin vermeyin.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok utandým! Gerçekten!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
27 Þubat 2003
Merhaba Sayýn Akþahan; Yazýnýzý okuyunca 48 yaþýnda ve üç yýllýk bir emekli olarak çok utandým.Oysa o kadar enerji doluyum ki! Çalýþmaya baþlasam, bir kez daha emekli olcak kadar çalýþma þevkim ve gücüm var. tv\'de, yabancýlarýn saçlarý aðardýðý halde hâlâ çalýþtýklarýný görünce kendimi çok kötü hissediyorum.....Ama yaþým yüzünden bazý yarýþmalara bile katýlamýyorum.Benim ülkem, beni ve yaþýtlarýmý "iþe yaramaz" olarak deðerlendiriyor."Otur oturduðun yerde!" diyor.Yoksa neden yaþ sýnýrý koysun bazý durumlarda? Bu konu üzerinde uzun uzun düþüneceðim.Kimbilir, mesleðimin dýþýnda(öðretmenlik) olmak þartýyla, bir iþe girebilirim.Tabi yaþým engel olmazsa.Oysa yaþ nedir ki!O yalnýzca bir sayý.Ha 25 olmuþ, ha 48, ne farkeder? Sevgiler. Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Terör ve Hayal

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.