..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




8 Aðustos 2021
Bir Bakaný Yolcu Ederken  
Osman AKTAÞ
Milli Eðitim Bakaný deðiþti. Sayýn Selçuk iyi bir hatipti. Çok da güzel saptamalar yapýyordu ve hâlâ bu performansýný koruduðunu da düþünüyorum. Ancak yaptýðý saptamalar doðrultusunda bakanlýðý süresince deðiþtirdiði tek þey ders kitaplarý oldu.


:EDG:
Milli Eðitim Bakaný deðiþti. Sayýn Selçuk iyi bir hatipti. Çok da güzel saptamalar yapýyordu ve hâlâ bu performansýný koruduðunu da düþünüyorum. Ancak yaptýðý saptamalar doðrultusunda bakanlýðý süresince deðiþtirdiði tek þey ders kitaplarý oldu. Ne var ki, onlar da yazým yanlýþlarý ve daha da vahimi bilgi yanlýþlarýyla dolu. Özür dilerim bir de Dil ve Anlatým dersiyle Türk Edebiyatý dersini birleþtirerek eskiye bir dönüþ yaptý.

Sayýn Bakanýn deðiþiklik yaptýrdýðý ders kitaplarýndan, sadece on ikinci sýnýf Türk Dili ve Edebiyatý ders kitabýnda, branþým gereði yaptýðým incelemede gördüm ki, yýðýnla hata var. Ben sadece birine deðineyim; Türkiye tarihinde modernizm akýmýnda Türkiye'de verilmiþ tek bir eser yoktur. Post modern akýmda verilmiþ eserler var. Oysa kitapta her iki akýmda da eserler verildiði ve bunlarýn hangi akýma ait olduklarýný belirtmeden geçilen bir yýðýn isim yer alýyor ki, bu isimlerin bir kýsmý da post modern akým temsilcileri deðil, sürrealist akýmýn temsilcileridir. Ayrýca yine post modern temsilcileri arasýnda yer alan isimlerin bir kýsmý ise, egzistansiyalizm akýmýnýn temsilcileri, hatta bu akýmýn kurucularýdýr. Bu hatalar konusunda diðer branþlardan arkadaþlar da mustaripler.

Eðitim konusu üzerine daha önce de yýðýnla yazý yazdýðým için bir daha tekrar etmek de istemiyorum. Zira "Çok çiðnenen sakýz çabuk çürür" derler.

Ben sayýn bakanýn son yaptýðý saptamanýn kusursuzluðuna deðinmek istiyorum; "Kâbe'nin anahtarýný liyakatli olduðu için gayr-i müslime veren bir medeniyet, kenar mahalle okulunun anahtarýný layýk olana veremiyor, o hale geldik" diyor Sayýn Bakan. Ben de soruyorum. Bu kadar yerinde ve kusursuz saptamalar yapan birinin konuyu bu kadar geç algýlamasý ne kadar gerçekçi olabilir?

"Ölenin ve gidenin arkasýndan konuþmak doðru" deðil derler; bu eskilerin deyiþiyle gýybet, yenilerin deyiþiyle magazin olur. Bence her ikisi de ayýp, ancak ülke geleceði ve feda edilen bizim çocuklarýmýzsa, konu bu kuralýn dýþýnda tutulmalýdýr elbet.

Tarihsel geliþime çok hâkim olduðum söylenemez, ancak 1940 sonrasýnda liyakat unsurunun devre dýþý býrakýldýðýný biliyoruz. Ancak 1950-1960 arasý sivil iktidarýn liyakat gibi bir derdinin olmadýðýný ve kurum yöneticisi olarak atananlarýn biat kültürü doðrultusunda yapýldýðýný biliyoruz. Bunu 1960 sonrasý darbeciler aynen sürdürdüler, ancak fotoðraflar deðiþti. 1970-1980 arasý karýþýklýktan dolayý sizden-bizden muhabbeti kurumlara atandý. Sað gelince solu, sol gelince saðý deðiþtirmek için çaba harcadý. 1980-1990 Özal'ýn "Benim memurun iþini bilir" komutuyla bütün kurumlarý hýrsýz ve arsýzlar zapt etti. Aralarýndaki istisnalar da ya istifa etti / ettirildi, ya da çaresizlikten sustu / susturuldu. 1990-2000 arasý gerek PKK uðraþý, gerekse kamu kurumlarýnýn satýþý ve sömürülmesi içinde geçti. Bu dönemde ormanlýk arazi içlerine þato yaptýran yöneticilerin musluklarýný ve tuvaletlerini bile altýn kaplama yaptýrdýklarý hâlâ dillerde dolaþmakta. Bu alçaklarýn ülkeyi iflasa sürüklemeleri doðrultusunda ülkenin baþýna Kemal Derviþ gibi bir bela getirildi. Her þeyi ticaret görüp, satmaya meyilli olan bu bela, eðitimi de içine alan "Toplam Kalite Yönetimi" adý altýnda sömürü düzeni tam yerleþtirdi. Toplumda birazcýk vicdan vardý, onu da bu sistem yok etti. 2000-2021 arasý malum; ülkede satýlmadýk bir þey kalmadýðý gibi, kendi toplumumuz dýþýndaki toplumlarý beslemek ve düþünmekten açlýktan ölen vatandaþlarýmýzý bir türlü fark edemedik ya da fark etmek istemedik. Eðitimi hak getire... Her bakan, her yýl kendi yaptýklarýný beðenmeyerek deðiþikliðe uðrattý. Deðiþen bakanlarsa, kendilerinden önce yapýlanlarýn tamamýný çöpe attý ve faturasýný da iþini iyi yapmadýðýný söyledikleri öðretmenlere çýkararak, toplumun gözünde olabildiðince itibarsýzlaþtýrdýlar. Kimi bakan öpüp baþka bakana yollarken, kimisi de her 24 Kasým'da isteksiz de olsa gözlerimizi öpmekten aþýndýrýp, ertesi günü tanýmazlýktan geldiler. Hatta yýldan yýla yüzde altý zam verdiklerinde öðretmenin sevinmesini beklediler.

Nereden nereye... Sayýn bakan Selçuk öðretmenin kayýp itibarýný kazandýracaðýný, 3600 ek gösterge vereceðini, sýnýf geçme yönetmeliklerini düzenleyeceðini ve daha neler neler vaat etti, ama bir baktýk ki, sayýn bakanýn özel okullarý var ve çýkardýðý yönetmelikler özel okullarý desteklemekte.

Atanan yöneticilerin öðretmenlerden beklentisi; 40 dakika öðrenciyi içeride tutun, siz konuþun onlar dinlesin, süreyi doldurun. Bunun yanýnda da çoktan seçmeli sorular çözün. Anlaþýlýp anlaþýlmamasý da önemli deðil.

Ben bugün bakýyorum da, devlet okullarý öyle bir hale geldi ki, neredeyse hiçbir yöneticinin çocuðu devlet okulunda deðil. O zaman bunca okul, bunca öðretmen, bunca idareci, az çok memur ve hizmetliye ne gerek var. Bir özel okullar genel müdürlüðü iki üç þube müdürü birkaç denetmen yeterli. Derdiniz ne durmadan imam hatip açýyorsunuz? Kaçýnýzýn çocuðu imam hatipte?

Acýsý çok olanýn sesi de gür çýkar. Ben de kulaklarý týkalý olduðunu bildiðim bu kiþilere yine de haykýrýyorum ki, gözleri açýk olan varsa belki, dudak okuma yoluyla istem dýþý söylediklerimi fark ederler.

Ben ayrýca bu alkýþlayanlarý da alkýþlýyorum; onlar, nedenini sorgulamadan alkýþladýklarý her konuþmada bir yatýrým beklentisi içindeler. Ben bir beklenti içinde olmadan ve sorgulamadan yapýlan alkýþýn ne olduðunu göstermek için alkýþlýyorum.

8 Aðustos 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.