..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Mayýs 2021
Üssel Devinmeli Köleci Açýlýmlar 2  
Bayram Kaya
Ýlk sel dönem içindeki sosyal etki, gelip geçici yol arkadaþlýklarý gibi bileþip daðýlan, saðanak süreçlerle beraberdi. Birçok eylem deneyimlerin ilk yaþandýðý yerler olmakla yalýtýmý az, unutmasý daha çok olan gelip geçici hafýza gibi davranmasý daha fazlaydý.


:FFD:
Sosyal alan kolektif etkiyi baðrýnda taþýr. Kolektif etki düzensiz ve rast gele eylemleri düzenli, kontrol edilir çevrimler haline getirmiþti. Kolektif etki kolektif alanýn yol haritasýydý.

Avcý toplayýcý kolektif yapýlar öncesi ilk sel dönem içinde bulunan kiþilerin de basit yalýn eylemli yol haritasý vardý. Bu yol haritasý dýþta kiþiler arasý düzenleniþle ortaya konan yol haritasý deðildi.

Ýlk sel dönem içindeki sosyal etki, gelip geçici yol arkadaþlýklarý gibi bileþip daðýlan, saðanak süreçlerle beraberdi. Birçok eylem deneyimlerin ilk yaþandýðý yerler olmakla yalýtýmý az, unutmasý daha çok olan gelip geçici hafýza gibi davranmasý daha fazlaydý.

Ýlk sel dönemin yol haritasý içseldi ve kuþkusuz ki kaygý, sevinç duygularýyla vardý. Duygular en temel seviyede içte yaþanýrken, dýþtan da kimi sosyal iliþkiler ortaya koyuyordu.

Cinsellik biyo kimyasal bir karakter iken kiþi eylemiyle dýþta sosyal etkilere neden oluyordu. Yine doða direncine karþý büyük olucu bileþimler sosyal davranýþý körüklüyordu.

Kiþi en az dýþ dünyanýn biyo kimya ve bu biyo kimyanýn korunumu olan özne bilinciyle yalýtýlmýþ bir fiziki var oluþtu. En az dýþ dünya durumlu kiþinin biyolojisi ve özne bilinci bu nedenle hem dýþ dünya karþýlanmasýna denk geliyordu. Hem de yalýtým dýþýnda kalan dýþ dünya müdahalesine kapalý oluþtu.

Yalýtýma öznenin dýþ dünyadan yaptýðý karþýlamalarý kiþiye sevinç veren bir duyuþ ve algýnýn iz imgesiydi. Yalýtýma öznenin dýþ dünyadan kaynaklý istenmeyen baský ve basýnçlarý da kiþideki kaçýnma stratejisini doðuran kaygý veren duyuþ ve algýnýn iz imgesiydi.

Yani dýþ dünyadan izole olan ÖZNE kiþi, bu izolasyona baðlý seçicilikler nedenle; kendi istek ve kendi bilincinden baðýmsýz olan dýþ dünyadaki her tür olgu ve olaylarýn denk düþücü ve denk düþmeyen süreçlerine mecburdu.

Denk düþme ve denk düþmeme süreçleri kiþi içselinde bir giriþimdi. Her giriþim birbirine göre beliren, birbirini sönümlü kýlan, birbirini destekleyen ve çoðaltan veya birbirini azaltan imge durumlu duygu, duyuþ, uyaran izleðiydi.

Kiþi öznesine uygun denk düþen tetikleyiciler kaygý veren izleðe göre sevinci imge eden duyuþun kaynaðýydý. Kiþi öznesine göre denk düþmeyen uyarýcý izlekler kaygý vermeyi imge eden duyuþun kaynaðýydý.

Denk düþme etkiyse, sevince düþme karþýlýðý kiþiyi denk düþen olguya yaklaþtýran hormon tepkiydi. Denk düþmeme giriþmesi kaygýysa, denk düþmeyen olgu ve olaydan bizi kaçýndýran hormon kontrolü; yine bir tepkiydi.

Kiþi yalýtýmlý özne bilincine denk düþen ve denk düþmeyen olgu ve olaylar kiþi özelinde deki sevince veya kaygýya dek ruhsal karþýlanmalarý oluþan kiþi öznesinin seçme ayýklamasýydý.

Kiþinin eylemleri, kiþinin içinde doðan ikili ve zýt duygularýn açýlýp kapanan salýným hareketleriyleydi. Haz açýlmayý, elem duygusu da kapanmayý gerektiren birer eylem baþlatýcýlardý

Kiþi, içindeki kaygý-sevinç yüklü seçicilik duygusu da kiþinin dýþýnda olup bitenleri anlamasýna, kiþinin kendi dýþýndaki kiþilerle ortak empati yapmasýna neden oluyordu.

Empati de (duygudaþlýk ta) cinsellik gibi kiþileri birbirine yaklaþtýran, denk düþücü ve yakýnsatýcý sevinç duygusuydu. Empati ortak duygudaþlýk dediðimiz sosyal oluþu tetikliyordu.

Her bir durum, her bir iliþkilenme ve her bir baðýntý yalýtýmdýr. Açýklamadýr. Amadýr. Dýþ dünya daima kiþiden öncedir. Ve dýþ dünya kiþinin bilgi ve bilincinden, istek ve iradesinden baðýmsýzdýr.

Ama bir kez hayatý oluþan hücre düzenli seçme ayýklamanýn yalýtýmý ortaya konduðu zaman; "hücre yalýtmasýnýn içindeki sýnýrlý bir dýþ dünya bilinci; daima kiþiden önce, kiþinin içinde olmuþ oluyordu".

Kiþinin içinde, kiþiden önce; çok sýnýrlý bir dýþ dünya bilinci vardýr. Bu sýnýrlý dýþ dünya bilgisi de kiþilerin bilinci olmakla; korunan, sakýnýlan "bencil oluþun yasasýydý".

Cinsellik bizden önce olan; bölünme, çoðalma, kendisini tekrar eden kopya eylemle; bencil oluþa bir dýþ dünya bilinci olmakla bizden önce içimizdeydi.

Cinsellik içimizde olanýn dýþýmýzda sosyal iliþki üzerine parçalanýp; sosyal iliþki ile temasý üzerinde tamamlanmakla; bölünme ve çoðalmasýna devam edip; sosyal tamamlayýcýlýk üzerinde zenginleþen içerikle cinsellik olmuþtu.

Yani ilk hücre ile birlikte içimizde bizden önce (özneden önce) bizim içimizde bir dýþ dünya bilinci vardý. Bunu niye söylüyordum? Cinselliði açýklamak için söylüyordum.

Evren: bütünsel oluþun simetri kýrýlmasýyla genleþip patlayan gerilmeyleydi. Patlayýp genleþen bütünsel oluþ, patlamakla; patlama bütünsel oluþtaki simetri durumu þok dalgalarýyla parçalarý üzerine baský basýnç yansýmasýyla imge düþürdü.

Ýmge durum sürece belirsizle olan bir izlekti. Parçalý, bölüklü imgelerle parçalý bölük olan kendisini tekrar eden simetriden imge kopyalarýyla sýnýrlý sonlu çeþitlikte birçok belirsizle üssü durumlara davranýþtý.

Parça durumlarýn parçalý bölüklü ve bölünücü kopya izlekler olmasý, bir dýþ dünya eylemiydi. Parçalý bölüklü oluþ boyut sal durum imgeli giriþmesiyle yýrtýlacaktý.

Belirsizle üssel durum içinde, alan hacim gerilmeli zýtlýklar da vardý. Yüzey gerilimi olan alan kare olarak büyürken, içe derinlik olan hacim, küp olarak büyüyordu.

1 birim alan yüzey ile 1 birim hacim eþleþmesi olan tekrar kopyalarla hacim yüzey bileþimi büyüdükleri zaman alan kare olarak 1x2= 2 birim olurken; iç hacim küp olarak artýp 1x3=3 birim büyüyecektir.

Matematik olarak ve görünüþ olarak 1 e 1 eþleþme olan alan hacim örtüþmeli durum, büyüyünce 2 birim yüzeye ve 3 birim hacme dönüþür. Böyle olunca 2 kat büyüyen yüzey genliði, 3 kat büyüyen hacim genleþmesiyle örtüþemez.

Yüzey genleþmesi, hacim genleþmesini kaplayamamakla yüzey genliði yýrtýlýr. Ýçteki kopya parçalar 1 e bir kopya durumlarla dýþa saçýlýr. Üç boyutlu giriþme içinde her yüzey alan gerilmeli fizik, atom sal bir iç hacmin kimyasýyla birlikte vardýr.

Fizik ve kimya da farklý üssel durumlu genleþme katsayýlarý nedenle birbiriyle çeliþirler. Çeliþme yasalarýna ve çeliþme detaylarýna girecek deðilim.

Demek ki ister pasif ve düzensiz durumla olsunlar; ister etkin ve düzenli durumlarla olsunlar parçalanma, bölünme, parçalarla çoðalma, büyüme, eksiðine tamamlanarak büyüme süreçleri; dýþ dünya da hücre içine alýnan parça süreçler olmakla, bizim içimizde olan, bizden önceki dýþ dünya iliþkileridirler.

Bizden önce olmakla bir dýþ dünya bilgisi dediðimiz "bölünme, çoðalma" eylemli yalýtým içimizde bilinçti. Yalýtýmýn bilinci yine yalýtýmlar sýnýrlý sonlu korunan bilinçle öznemizdi. Kýsacasý bölünme çoðalma içimize alýnan bir dýþ dünya kuralýydý.

Dýþ dünyadan yalýtýmla beden içine aktarýlýp korunan "bölünme, kopyalanma bilgisi" bu kes de içte parçalanan kimyasal fizik sel bir iç düzenin gamet denen tersi durumlarlaydýlar. Þunu yine unutmayalým. Ne dýþ dünya bize göreydi. Ne de dýþ dünya bizim içindi.

Ama bizler de yalýtýma olan dýþ dünyaya kadarla vardýk. Ve özel baðýntýlý yalýtým giriþmesi dýþ dünya ile dýþ dünyadan yalýtýma bir "giriþme ayrýlýkla" olmamýz karþýn yine dýþ dünya baðýmlýsý olmakla genel yasalara ayrý bir þey deðildik.

Bu nedenle kýsmen de olsa dýþ dünyadandýk. Dýþ dünyadan olan kadardan biraz fazla özne bilinç ve sosyo toplumsa özellikler ile doðanýn kendi üzerine kendi etkimesi olan bir inþa dönüþtük.

Dýþ dünyadan yapýlan yalýtým kadar giriþme süreçlerle dýþ dünya bize göre bir egosantrik durum içerir. Evreni salt bizim için düþünüp evrene salt bizim gözümüzle bakarsak hiç bir þey anlayamayýz. Kolektif alan asla kiþilerde olmayan kolektif akýl ile hem bize göre; hem de evrene göre, evrene bakýþ tarzýmýzý ele veren bilimsellikti.

Evrene dek üssel belirsizle, belirli olan devinmeleri bilmeden köleci üssel durumlu devinmeleri anlayamazdýk. Atomlar dünyasý kuantum düzenli üssel belirsizle olan durumlarýn daha fazlasý bir belirsizle belirmeydi.

Kuantum dünya fizik dýþýnda kimya içermez. Dalgalý parçacýklý kuantum dünya, biyolojiyi içermez. Sosyo toplumsa öznelliði ve bilimselliði içermez.

Tüm bunlar büyükler dünyasýnýn kuantum dünyaya göre fazlalýk farký olan fizik kimya biyoloji ve sosyo toplumsa bileþimli özellikler farkýný verir.

Temelde bir kuantum dünya ile kuantum dünya üzerine kuantum dünya bileþimi sekans hareketlerden oluþan hadronik baryonik atomlu, makro dünya özellikli süreçlerin bileþim giriþmeleriyle vardýk. Atom kuantum dünya ile kuantum dünya dýþýnda ama kuantum dünyaya da yüzü dönüklüktü.

Ne tümden kuantum dünya belirsizi üssel durumlara ayrýydýk. Ne de atomlu dünyaya dek biyo kimyasal oluþumun, biyo kimyasý dýþýnda; ama biyo kimyaya da dönük yüzüyle sosyo toplumsa bileþimlere dek özelliklerle kuantum dünyanýn kendisiydik.

Parçalý bölüklü sekansla olmak baþlangýcýn bir atalet (eylemsizlik yasasýydý. Parçalý bölüklü sekans durum yalýtmasý kendi içindeki fraktal durumlarýyla, kendisini kopyalayan diðer birçok çeþit durumlar yanýnda; hermafrodit (erdiþi) yapýya da büründü.

Eðer söylemce doðruysak hermafrodit yapý içimizdeki hem erkek hem diþi durumla hem tavuk hem horoz duruma açýk olmakla dýþa atýlan yumurta görünüme iki sek durumdu. Diþi erkek gametle oluþan potansiyel durum eksiði tamamlayacak olmakla araya, ara süreçler alan giriþme ve geliþmeler üssel durumuydu.

Ve bu ikimsek durum önce yalýtým içinde domates hücresi gibi eksiðiyle bileþime açýk bir yapý inþasýna dönüþtü. Daha sonra balýklarda olduðu gibi yumurta gameti de sperm gameti de eksiðini dýþta tamamlayacak þekilde dýþa atýldý.

Ya da dýþa atýlan gamet insan gibi çoðu omurgalýlarda sosyal iliþkiyle içte bileþen cinselliðin gamet bileþimlerine dönüþtü. Aslýnda tavuk yumurtasý da dýþa atýlan gameti dýþtan bir sosyal iliþkiyle yalýtým içinde birleþtirecek olan eksiði tamamlamaydý.

Tavuk yumurtasý döllenen geliþimin bir kýsmýný "ýsý gibi dýþ vesile nedenle dýþta tamamlayan cenin pozisyonuydu". Gametler eksiðini dýþta tamamlayýcý durumla dýþa atýldý. Kimi durumla da sosyal iliþkili cinsel bileþim giriþmesi içine atýldý. Dýþa atýlan düzenleme, dýþta beliren tersi durumla kopya kiþiler arasýnda tamamlanan sosyal iliþkiyle cinselliðe de dönüþmüþtü.

Yani içimizdeki dýþ dünyanýn bölünme ve çoðalma üs seli olan durum bilgisi; bu kes de içte olanýn dýþa doðru çiçeklenme bilgisiydi (içte olan dýþ dünya bilincinin, bu kes de içten dýþa doðru; dýþa doðru gamet bölünmesi üzerinde sosyal oluþa doðru açýlmanýn devinmesiydi).



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.