..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Mayýs 2021
Faiz 23  
Bayram Kaya
Paradan önce altýn gümüþ vs. ile takas yapýlýyordu. Kýymetli madenden önce de çiziklerle, mal kadar taþ, im gibi eþleþicilerle köleci takaslar yapýlýyordu.


:EAA:
Kolektif baþlayan takas içinde üretilen her bir emeðe karþýlýk; bir baþka þekilde kullanýmý ve tüketimi yapýlacak olan baþka bir emek karþýlýðý ya da karþýlýklarý vardý.

Paradan önce altýn gümüþ vs. ile takas yapýlýyordu. Kýymetli madenden önce de çiziklerle, mal kadar taþ, im gibi eþleþicilerle köleci takaslar yapýlýyordu.

Para bulununca paranýn sayýsal (niceliksel) özelliði üzerinde takas kolaylaþtý. Yaðcýnýn. Yað satýn alacak kumaþçý kiþiyi aramasýna gerek kalmayacaktý. Konuyu derinleþtirmeyeceðim.

Burada kolektif takas ile sömürerek kâr yapan, ticari kazanç elde eden köleci takasýn arasýndaki farký vurgulayýp yeniden faize döneceðim.

Kolektif takasýn ÝTTÝFAKI içinde üreten her bir grubun kendi kullaným ve tüketimleri dýþýnda karþý gruplar için kullaným ve tüketimi yapacak üretim gücü mal takaslarý vardý. Mala karþý mal üretiyordu.

Deðiþ tokuþ yapmak için ihtiyaçtan fazla üretilen mal, grubun üretim gücüydü. Takasýn yapýlmasýný grubun üretim gücü ortaya koyuyordu. Önce grubun üretim gücü MAL ortaya konuyor. Sonra da grup emek gücü bu mal farklý kullaným ve tüketim olacak baþka grubun emek gücü mallarla trampaya girer.

Trampa edilen mallar grubun kendi kullanýmýna sokulup tüketilir. Yarýn yeniden ve yeniden kullaným ve tüketimler için grubun üretim gücü üzerinde deðiþ tokuþ yapmak için mal üreterek süreci çevrime sokacaktýnýz.

Takaslar mala karþý maldý. Üretilen MAL. Deðiþime sokulup tüketilen MAL. Ve ertesi gün yeniden üretilen MALDI. Köleci sistemin takasýnda satmak için mal vardý. Satmak için mal az da olabilir çok ta olabilir. Hiç te olmayabilir. Bu durum takasý deðil, mala hücumu ve keyfi satýþý belirler.

Gruba göre olan üretim tüketim; kiþinin bulup bulamayacaðý gibi arz talep psikolojik tavýrlarýnýn kata külli tahriklerine indirgenir. Bu tür psikolojik tahriklerle o malýn trampa edilecek deðiþtirme deðeri oynak bir fiyat deðerine dönüþmekle malýn fiyatý “deðiþtirme deðerinin” altýna inmekle; malýn fiyatý deðiþtirme deðeri üzerine çýkmakla hile yapýlýr, tuzaklar kurulur.

Bir malýn fiyatý yükselip deðiþtirme deðerinden fazla fiyatla kâra dönüþüyorsa karþýlýk olmasý gereken diðer malýn “deðiþtirme deðeri” zarar ediyordur. Kâr etmeniz için diðerinin zarar etmesi gerekir.

Diðerinin zarar etmesi için ona arz-talep fiyat-rant, faiz-borç; enflasyon-deflasyon; iflas-birikim gibi kata külli dolaplar çevirmeniz gerekir. Siz doðru olacaksýnýz ki eðrilik doðruluk üzerinde kazanacak ahlaksýzlýk ahlak üzerinde kazanacak. Fiyat dalaveresi deðiþtirme deðeri üzerinde sömürme yapacak.

Böylece grubun ve ittifakýn kolektif takas güvencesi kiþinin psikolojik tavýrlarýna kadar indirgenen üretim ve deðiþtirme deðeri; fiyat aldatmasý ticarete, pazar payýna, simsarlýða, rüþvete, faize, borca, rant vs. ile dolap çevirmelerin alýþ veriþine dönüþür. Yani kör tuttuðunu yolar.

Fiyatý düþen maldaki deðiþtirme deðeri farký, fiyatý yükselen mala yüklenmiþ olmakla takdir edilen irade sahneye konur. Ön ittifaklar sýrsýnda kâr, kazanç ticaret gibi anlayýþlarla takas karþýlamasý hiç yoktu bilinmiyordu akla hayale gelir bir þey de deðildi.

Üreten bir grubun, karþý gruplar için ürettiði MALIN üzerinde, “deðiþtirme deðeri” gibi inþaca yapýcý, olumlu üssü açýlýmlarý varken; ticaret, kâr, kazanç, faiz, borç, enflasyon gibi sömürüye müsait üssü açýlýmlarý da vardý.

Ýþte kiþi benci yarar üssü durum içindeki olumsuz belirmeleri de görüp al gülüm ver gülüm tarzý tuzaklarý, yalaný; mülkün sahibi El ‘in iradesi budur diye zaman içinde peyde pey sahneye koymaya baþladý.

Ýlk takas, üreten grubun, üretim gücü fazlasýný veren ürünler üzerinde; grubun canýný ve grup ölülerinin mezar da çýkarýlýp yenmesini önlemeleri karþýlýðýnda ortaya konmuþtu. Grubun üretim gücü fazlasý üzerinde ortaya çýkan takasýn deðiþtirme deðeri; yansýttýðý bu olanakla grubun hem ölüsünü, hem canýný kurtarmaya yetmiþti.

Ýleride ittifak yapma sürecine de dönüþecek olan ilk takasýn deðiþme deðeri bu gibi alakasýz bir alakayla baþlamýþtý.

Yamyamlar karþýsýnda grubun canýný kurtarýp ölülerinin yenmesini önleyen ilk üreten iliþki; üreten gruplarýn farklý tüketimlerine ve farklý kullanýmlarýna uygun olacak üreten güçlerini, ittifak içinde takas ettirmeye doðru evirmiþti.

Takasýn arkasýnda ve önünde, ilerisinde ve gerisinde üreten grubun (sektörün) emek gücü vardýr. Ýttifak içinde takas; gruplarýn farklý kullaným ve farklý tüketimleri birbirine karþýlýk yapacak bir emek güçlerinin deðiþtirme deðeri nedenle vardý.

Yani ittifak içinde hiç kimse yað satýcýsý ve kundura satýcýsý aramýyordu. Ýttifakýn üreticisi ayný zamanda ittifakýn zorunlu tüketiciydi. Ýttifakýn tüketicisi de ayný zamanda ittifakýn zorunlu üreticisiydi. Bir emek gücü baþka bir kullaným emek gücüne karþý ne daha azý, ne daha fazlasý iþlerge bir emek gücü deðiþimi oluyorsa, bu standart bir nominal deðerdi.

Para da böylesi bir nominal deðerle ittifakýn üreten gücünü arkasýna aldýðýnda, hiçbir sakýnca yoktu. Bu durumda para ittifakýn üretim gücü kadardý. Bu durumda para ittifakýn deðiþtirme deðeri üretim gücünden ne fazlaydý (enflasyon). Ne de ittifakýn üretim gücün deðiþtirme deðerinden daha azdý (deflasyon).

Böylece para, arkasýndaki üreten ittifakýn deðiþtirme deðeri kadar bir üretim gücüydü. Paranýn üretim gücü kadar bir deðiþtirme deðeri karþýlýðýnýn olmasý, paranýn nominal bir deðerinin olmasýydý.

Parada sanal bir nominal üretim gücünün olmasý; ayni mal takaslarý yerine, üreten ittifakýn üretim gücü olan parayý deðiþtirme deðeri olarak dolaþýma sokar. Para nominal bir üretim gücünden ne fazla ne de az deðerlere dönüþmez olduðu durumla tedavüle sokulursa kolektif deðiþtirme deðeri saðlanýr.

Bu kuralý günümüz devletleri nezdindeki merkez bankasý politikalarýyla paraya böylesine bir denetme iþi yaptýrýldýðý sürece parada hiçbir azalma eksilme oynaklýðý olmaz. Yani enflasyon, deflasyon (para kýsýtlamasý durgunluk) tuzaklarýyla elinizdeki emek gücünün çalýnmasý ortaya konmazdý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.