..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Mayýs 2021
Dört Durumla Ancak Teoloji 17  
Bayram Kaya
Demek ki kollarýný açýp kanat gibi çýrpmaktan öte uçma hevesinin uçaða dönüþememesi gibi groteskti animizdi anlamalar da, eksiði tamamlayacak birikmiþ þartlarýný oluþmadan kurban sunusuna dönüþemezdi. Ýlk sel evredeki bir kurban sunusu kaygýlarý bastýran bir dinginlik olacaksa da hayati bir gerçekliði ortaya koyamamakla ilk elden su yüzüne çýkacak bir fiil deðildi.


:FCJ:
Yani ilk sel dönem içinde kurban sunusunun kiþisi bir eylem olarak (!)baþlamasý için, kiþilerde oluþacak dramla komiði birleþtiren bir kurban sunusunun baþlayabileceðini söyleyebilmek; kiþinin sunuyu kendisinden hareketle animizdi bir analoji temelinde baþlatabilir olacaðý gerçeðinin düþünülmesiyleydi.

Ancak kiþisi belirsizle olan üssel durum belirsizi de salt animizdi groteskti durumla olanaklý olup fiili olanak haline geçebilir miydi? Yani ilk sel dönem içinde teolojik bir kurban sunusunun baþlayabilmesi için animizdi groteskti durum yeterli ve gerekli koþul muydu?

Güncel þartlar içindeki köleci bilinçle, cebinde cüzdan olanaðý olmayan biri (birikmiþ parasý veya parasý olmayan biri), sadaka vermeyi düþünse bile, bu kiþinin sadaka vermeye yönelmesi fiili olarak baþlayamaz.

Demek ki kollarýný açýp kanat gibi çýrpmaktan öte uçma hevesinin uçaða dönüþememesi gibi groteskti animizdi anlamalar da, eksiði tamamlayacak birikmiþ þartlarýný oluþmadan kurban sunusuna dönüþemezdi. Ýlk sel evredeki bir kurban sunusu kaygýlarý bastýran bir dinginlik olacaksa da hayati bir gerçekliði ortaya koyamamakla ilk elden su yüzüne çýkacak bir fiil deðildi.

Doðadaki bolluðun ne garantisi vardý. Ne devamlýlýðý vardý. Oysa üreten sürecin doðadaki bolluk dönemlerine göre garantisi ve devamlýlýðý vardýr. Bolluða dayalý kurbanýn ayin teolojisi, üreten iliþki garantisi olmadýðý nedenle baþlamadan kesik kalýrdý.

Kurban sunusu içinde bulunacak bir davranýþ ancak depo enerjinin üssel davranýþý içinde belirebilecek bir eylemliydi. Ýlk sel kiþi kendi çevresinde kolektif bir depo enerji ve sosyal enerji yokluðu nedenle sunu düþünmek yerine ilk sel kiþimiz günlük olarak kendi kiþisel kaygýlarýný temin etmenin tedirginliði içinde olacaktý.

Bu tedirginlikler içinde beslenmesini yapan kiþinin bu kes de savunma süreci devreye girecekti. Kiþinin çevresindeki olasý bir bolluðu, patlayan bir yanar daða kurban sunusu yapmasý demek kiþinin sunuda pratik fayda göreceði, demekti. Oysa kiþinin böyle bir sunuda, böylesi bir fayda ve böylesi bir cevap alamayacaðý için kiþinin de analojiden fiile kurban ayinine dek bir eylem i mgesi olmayacak demekti.

Bu nedendi durumlarla sunu pek mümkün olmayacaktý. Bir av bolluðu ve doðadaki mevcut yemiþlerin bolluðu nedenle kiþinin yapacaðý kurban sunusundan rafine bir savunma stratejisine dönüþecek olan bir anlayýþý ortaya koymasý da çok zordu. Zor olan da kolektif bir inþa olmadýkça sürekli olamazdý.

Tekil kiþi tutumu ve Tekil kiþi bolluk dönemi içine rast gele bile boþ zaman eylemlisi olacak bir teolojisi kiþi üzerinde kiþiyle yalýtýlsa da sürekli deðildir. Neden mi? Böyle bir durumda kiþinin bu yalýtýmý canlý tutmasý için kiþinin fazla enerjiye ihtiyacý olacaktý. Oysa kiþi fazla enerji kaynaðýndan yoksundu.

Dahasý ayin kiþisi bir ritüel eylemi deðil, kolektif davranýþlý; kolektif birim zaman içinde olacak kolektif depo enerjili bir eylemlikti. Kurban eylemi kolektif bir alan içinde kiþiye yansýmakla ancak kiþi davranýþlý tekrarlara dönüþebilecek bir seremonidir. Oysa ilk sel dönem böylesi bir kolektif birim zamandan ve böylesi bir kolektif yansýma verecek süreçlerden yoksun olunan zamanlardý.

Yani ilk sel dönemler sosyal þartlarýn kýsýtlý olduðu dönemlerdi. Bu sosyal þartlardan ötürü de sosyal þartlar kiþinin kurban ayinine meydan vermeyecek olduðu zamanlardý. Kiþinin dýþta biriktireceði ve biriken fazla enerjiden harcama yapacaðý süreçler deðildi.

Kiþinin kendi üzerinde tuttuðu veya kiþinin kendi içinde tuttuðu depo enerjiyi, fazla harcamamak için kiþi kurban gibi teolojik eylemlerine karþý unutma içinde olur. Kiþinin bu gibi durumda bu tür gereksiz ve yararsýz bir enerji harcamasý yapacak olan hafýza bilgilerini silmesi beklenir. Kiþinin tehdit oluþan, haz ve elem duygusunu oluþan hafýza bilgilerini ve hafýza eylemlerini diri tutup hayatta kalmak için kiþinin bu gibi tutumlara fazla enerjiden harcama yapmasý beklenir.

Ayin dýþtaki kolektif hafýzadan kaynaklý olmakla kiþi üzerine yüklenen geri beslenici tutum ve eylemler dizisiydi. Kolektif alan içinde kolektif alanýn kiþi üzerine dýþtan geri beslenim yapacak olan bir hafýzasý vardýr. Oysa kiþinin kendi eylemleri dýþýnda kiþimize dýþtan yansýyacak sosyal bir geri beslenici kolektif hafýza beslenmesi olmadýðý için kiþi eylemi içinde kurban sunusu da olmayacaktý.

Kiþi kendi içinde kendisine bir kapasiteyse de kiþi kendisi dýþýnda kendisine kapasite deðildi. Kiþi hayat sal önemde olan kimi hafýza bilincini diri tutmak için, dýþtan etkili bir depo enerjiyi kendi dýþýnda bir kapasiteyi ve kendi dýþýnda bir depo hafýzayý oluþturamamakla bu tür sunu eylemi de sürekli olamazdý.

Kolektif bir geri beslenici kaynaklarýn yoksunluðu içinde olan tekil kiþimiz, hastalýk, sakatlýk gibi türlü kiþisi nedenlere enerji harcayacaktýr. Bu nedenle ve kiþimiz bu gibi hayati olanlar için enerji tasarrufu yapacak olmasý nedenle kiþi öznel beliren teolojiyi unutur. Tekil kiþinin miras verimi düþüktür. Yani kurban sunusu gibi kiþisi yalýtýmlarýn kendisinden sonraya doðru korunamamasý daha yüksektir.

Oysa dýþtaki kolektif hafýza içinde durum böyle deðildir. Kolektif hafýza içinde kiþi kendi enformasyon yalýtmasýyla ölse bile, kiþi kendi yalýtýmlý enformasyonlarýný unutsa bile; kiþinin dýþýndaki kolektif kapasite nedenle kolektif hafýza kiþinin unuttuðunu hatýrlayan, kiþinin ölümüyle ölmeyen bir kolektif süreklilik, kiþisi kapasitenin kiþi mirasýna dönüþemez.

Kolektif ortam desteði ve kolektif ortam olanaðý gerektirmeyen tahrikler analojini imsel teolojiyle olasýydý. Ancak yine de ortamda metafiziði ve teolojiyi destekleyen ve teolojiyi sürdürecek bir ortamýn kolektif yaþam karþýlýðý olmasý gerekirdi. Ýlk sel hayat içinde pek çok teolojin anlamlarý sürekli kýlýp ta hayata geçirecek bir kolektif etki olmadýðýndan ötürü ilk sel dönemde teoloji metafizik te olmayacaktý.

Üstelik kolektif gücün destek gücünden yoksun olan böylesi bir teolojik metafizikti sanal çýkarýmlarla yapýlacak fiili uygulamalar da ilk sel atalarýn hiç bir iþine yaramayacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.