..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada insandan çok aptal var. -Heinrich Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Yûþa Irmak




12 Nisan 2021
Yatakodasýnda (In The Bedroom 2001)  
Yûþa Irmak
Hiçbir sorun yokken, hayatýmýz rayýnda ilerlerken; eþimiz, çocuðumuz, arkadaþlarýmýz ve bir iþimiz varken; herþey gerçekten yolunda gidiyorken; gerçekleri konuþmayýz pek. Konuþmadýðýmýz için her þey yolundadýr belki; konuþmak için “farkýnda olmak” gerekir, konuþabilme riskini göze alacak güçteyse “farkýna varýr” insan.


:GHF:
Hiçbir sorun yokken, hayatýmýz rayýnda ilerlerken; eþimiz, çocuðumuz, arkadaþlarýmýz ve bir iþimiz varken; herþey gerçekten yolunda gidiyorken; gerçekleri konuþmayýz pek. Konuþmadýðýmýz için her þey yolundadýr belki; konuþmak için “farkýnda olmak” gerekir, konuþabilme riskini göze alacak güçteyse “farkýna varýr” insan.

Mutlu evliliðimiz o kadar mükemmel deðildir aslýnda, iþimiz idealize ettiðimiz ölçülerde iyi deðildir ya da arkadaþlarýmýzýn ancak onda biri bizi gerçekten dinleyecek, acýmýza katýlacak türden “has” arkadaþtýr, bilmeyiz. O lanetli, o trajik “acý” anýna kadar… Acý birden bire dönüþtürmez hayatý, acý sadece gösterir, bakýþý baþkalaþtýrýr; sakin sakin biriktirdiðimiz anlarýn sýkýþmýþ tehlikeli gazlarýyla potansiyel bir bomba olup çýkmýþtýr gerçekliðimiz.

Atom Egoyan’ýn The Sweet Here After’i ve Nanni Moretti’nin Oðul Odasý’ndan sonra bir baðýmsýz sinema ürünü olan In the Bedroom/Yatakodasýnda ile yine evlat acýsý düþüyor perdeye. Yaz tatili için ailesinin yanýna, Maine’e dönen Frank mimarlýk eðitimi için biraz harçlýk çýkarmak amacýyla bir ýstakoz teknesinde çalýþmaya baþlar. Frank kendisinden yaþça büyük, dul ve iki çocuklu bir anne olan Nathalie’ye ilgi duymaktadýr. Bir müzik öðretmeni olan ama asýl kariyerini Frank’e annelik yapma konusunda yapmýþ olan Ruth bu konuda pek çok endiþe taþýmaktayken, daha sakin bir kiþiliði olan doktor baba Matt Frank’in kararlarýna saygý duymaktan yanadýr. Öte yandan Nathalie’nin eski kocasý Richard eþine ve çocuklarýna yeniden dönmek istemekte ve bu yeni oluþum karþýsýnda agresif tavýrlar sergilemektedir. Frank için yaz kýsa sürecektir; Nathalie’yi, onunla evlenmeyi ve çocuklarýna babalýk yapmayý göze alabilecek, mimarlýk eðitiminden vazgeçip Maine’de kalma kararý verebilecek kadar çok seven Frank bir evlilik cinayetine kurban gidecektir. Oyunculuktan gelen ve In the Bedroom/Yatakodasýnda ile ilk yönetmenlik denemesine soyunmuþ olan Todd Field bir ailenin iç dengelerin deki savrulmayý anlatýyor. Oðullarýný kaybeden ve bir daha asla eskisi gibi olamayan Ruth ve Matt’in acýyla baþa çýkmak için geliþtirdikleri kiþisel savunma mekanizmalarýný titizlikle ele alýyor. Tek çocuklarý olan Frank’i yetiþtirirken yaþadýklarý korkular ve bunlara verdikleri tepkiler; sorumluluk ve suçluluk duygusunu algýlayýþ tarzlarý ve þimdi de çocuklarýný ölüme götüren iliþkiden birbirlerini mesul tutmalarý ile ikiye ayrýlýyor evrenleri. Güllük gülistanlýk aile fotoðraflarý, baþkalaþan bir bakýþtan giderek parçalanýyor þimdi; Ruth’un anneliði icra etme biçimindeki hatalar ne kadar önemliyse, Matt’in oðlunun iliþkisine ses çýkarmamasýndaki nedenler o kadar karanlýk…

Film anne babanýn katile uygun görülen cezaya razý olup–olamamalarý ekseninde insanýn affedebilme ve olaylarý sineye çekebilme kapasitesinin sýnýrlarýný sorguluyor. Böylesi bir kriz anýnda insan, doðasýnýn gerektirdiði þeyi mi yapar, yoksa hukukun, düzenin ve sistemin uygun gördüðü ile mi yetinir? Bizim canýmýzý çok yakan bir suç, sistem tarafýndan yeterince cezalandýrýlmýyorsa “sistemi” dinler miyiz?

Film çeþitli festivallerde aldýðý on farklý ödüle sahip. Özellikle Sissy Spacek’e pek çok ödül getiren ve en iyi kadýn oyuncu Oscar’ýna aday olmasýný saðlayan filmde diðer karakterler de Spacek’ten de sönük deðil. Hayatý idare etmek istemeyen, kiþilik ayarlarýný sakin ve huzurlu bir yaþama göre yapmýþ baba rolündeki Tom Wilkinson da, içtenliði ve müthiþ gülümsemesi ile parýldayan Marisa Tomei de oldukça iyi performanslarla çýkýyorlar iþin içinden. Todd Field kahramanlarýnýn yaþadýðý mekaný, Maine sahilini, fýrtýna öncesi o özgün sessizliðe ve renge boyamakta oldukça baþarýlý. Istakoz avcýlarýnýn “yatakodasý” adýný verdiði; diþi ve erkek ýstakozlar arasýndaki güç iliþkisini deþifre eden o özel kasanýn metaforik bir deðer yüklenmesiyle ayný zamanda “diþilerin” tehlikeli doðalarýna da gönderme yapan bir film oluyor In the Bedroom. Gerek anne Ruth’un, gerekse Frank’in iliþki kurduðu Nathalie’nin dominant karakterleri ýstakozlarýn kýskaçlarýna taþ çýkartacak cinsten.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
The Man Who Wasn’t There 2001 (Orada Olmayan Adam)
Çit Filminin Düþündürdükleri (Rabbit - Proof Fence 2003)
25. Saat Filmi
Scenes Of A Sexual Nature (Aþk Manzaralarý) Filmi Üzerine
Bize: "Bol Acýlý" Aþk Lütfen…
Amistad Filmi ve Türkiye’ye Gelen 70 Afrikalý Devlet Baþkanlarý
Big Eyes (Büyük Gözler) 2014 Filmi Üzerine
Dünyanýn Bütün Sabahlarý (Tous Les Matins Du Monde 1991) Filmi Üzerine Birkaç Kelam…

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neyimizi Kaybettik
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Seviye
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
Hizipçi Memur Partisi Chp
Arzu Yeterli Deðil
Chp’nin Psikopatolojisi
Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.