..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Nisan 2021
Butlan 9  
Bayram Kaya
Ahlak diðer yönüyle üreten kolektif sistemin paylaþýmýyla ve köleci sistemin bozuk, çarpýk, kibirce paylaþýmýyla ve sosyal iliþkisiyle vardý. Ýçinde olduðumuz ahlak köleci ahlak olduðu için adaletle olmak zorundadýr. Adaleti de sömürten kiþisi mülke temel olan köleci adalettir.


:FDH:
Bu durumda sistem çok miktarda aksar. Kargaþa sisteme egemen olur. Huzursuzluk, hýrsýzlýk, darplar, gasplar artar vs. Köleci sistemde sömürü bitmeyen tükenmeyen bir enerji kaynaðýna dönüþür.

Kaynaklar bozuk sistemin sürmesine harcanýr. Bura da önemli olan sömürenin selametidir. Sömürü için gerekiyorsa Roma yakýlýr.

Düzen saðlama için ortaya konan yönetim, düzensizliðin sürdürülmesi; düzensizliðin saðlanmasý için yapýlan yönetime dönüþür. Düzen sömüren için ürettirme esasýna dayandýðýnda altta kalanýn caný çýkar, Kibir artar. Sýnýflar ortaya konup ayrýþýr.

Kiþilerin birbirine göre iþ yapamaz olmasýyla, köleci sistemde iflas gibi yeni olgular ortaya çýkar. Ýflaslar ortamý, “birbirine göre eylemle olmanýn” yeni denge süreçlerine götürecek olmakla belki herkes kendi kafasýna göre kendi iþini kendisi açamaz olacaktýr. Fakat sömüren sistemin yönetimi buna izin vermez.

Kendi iþini kendi açma yalnýzlaþmasý ve soyutlamasý karþýlýklý yardýmlaþan baðýntý olamamakla sömürü yapana göre yardýmlaþan süreç olur. Sömürene göre yardýmlaþma ortaya koyan sürecin kolektif liginin verimsiz kalma olasýlýðý çok yükseltir.

Oysa kolektif alanda kök nüve olarak “bir kiþi beþ kiþiye baðlanýmla transfer enerjilerini yüklenmeliydi. Kolektif sistemin kiþilerine depo enerji garantisini vermesi; kendisini amorti etmesi; kolektif tasarýmýný yapmasý; araþtýrma geliþtirmesini yapmasý; sosyal vasfýnýn vs. karþýlanmasýnýn hepsi kolektif dengeli transferler içinde öngörülüdürler.

Kendi iþini kendi kurma prensibi “kolektif güvenceyi çökerteceðinden” kiþiler gemisinin kurtarmanýn kaptaný olmakla hoyratlaþýr. Kýrýcý, yýpratýcý davranýr. Kolektif sistem içinde 6 kiþinin zorunlu olarak 6 parça saðlamasý olmakla siz kolektif alanda 6.6=36 parça iþ saðlamasý üretmek zorundaydýnýz. Diðer enerji karþýlanmalarýný þimdilik parantez içine alýyoruz.

Bu durumda kolektif sistemin gün boyu eylemi 12/ 36 =0,3333'lük bir kolektif çarpanla ve kiþilerin kazandýðý kolektif bað enerjisiyle sistem hýzlanacaktýr. Tekil kiþi eylemi içinde hiç bir zaman kolektif çarpan hýzlanmasý gerçekleþemez. Es kaza gerçekleþen de kolektif ortamla yalýtýlamadýðýndan kaybolur. Kolektif oluþun bir özelliði de yalýtýmdýr. Bu sentezin özelliðiydi.

Tekil durumda bir kiþi günde 6 parçalý eylemleydi. Kolektif alanda bir kiþi en az 2 kiþilik sosyal durum karþýlamasýyla 2.6 =12 parçalý kolektif saðlamayla olur. Buna göre 6 kiþi 72 saatlik saðlama güvencesi yine 12 saatte transfer karþýlatmasýyla olacaktý.

Yani 6 kiþi 12 saatte 72 saatlik iþ karþýlamasý yaparlar. Ama gün boyu süreyi yani bir günü 72 saat yapamazlar. Gün boyu olan süre, sanal olarak ve üssü deðerle 72 saattir. Kolektif ortam bu anlatýma göre 6 çarpý 12 çarpanýyla belirlenir ve hýzlanýr.

Köleci inþa bu çarpanlar üzerine inþa olmakla sömürüyle vardýr. Ama bu çarpanlarýn saðlatmasýný aç kalmanýz; ölmeniz pahasýna yapmazlar. Çünkü saðlatmasý yapýlmayan ihtiyaçlarýnýzla sizleri muhtaç kýlarlar. Muhtaçlýklarýnýzý yönetirler. Kendi iþini kendi kurma da bu muhtaçlýklarý sürdüren kullanýmdýr.

Tekil kiþinin eylemli ve gün boyu hareketi bileþik zamanlý olmakla rast gele parçalý zaman boyu sürer. Oysa kolektif alan kolektif zaman transferleri nedenle bilinçli, karþýlýklý, planlý, ayrýk zamanlý ve kolektif toplamla bitiþen paydaþladýr. Sistemin özü “üreten iþlerde ortaklaþmaydý”. Çünkü üretim hareketinin kendisi bir birine göre olmanýn ortaklýk hareketi etkileþmesiyle vardý.

Birde þunu vurgulayayým. Kolektif inþa baþlamazdan önce ne sistemli ve kararlý bir iyilik vardý. Ne ahlak vardý ne ahlaksýzlýk vardý. Ne de yeniden ve yeniden üretilebilir kolektif yardýmlaþma vardý. Kolektif sistem ürettiðini yalýtýr. Kolektif kriterlere göre seçme ayýklama yapar.

Yani hiçbir üreten kolektif sistem iyi ahlak nedenle bir araya konmamýþtýr. Ahlak kolektif ortamdan önce deðildir. Ahlak bir yönüyle kolektif alanda kolektif sürece katký olacak kiþi baðlanýmla olan sosyal davranýþlardýr.

Ahlak diðer yönüyle üreten kolektif sistemin paylaþýmýyla ve köleci sistemin bozuk, çarpýk, kibirce paylaþýmýyla ve sosyal iliþkisiyle vardý. Ýçinde olduðumuz ahlak köleci ahlak olduðu için adaletle olmak zorundadýr. Adaleti de sömürten kiþisi mülke temel olan köleci adalettir.

Demek ki sistemler, sistemden önce olmayan ahlakla kurulmazlar. Sistemler, sistem içinde kolektif üreten, kolektif bölüþen ahlakla oluþup geliþirler. Köleci istem keyfine göre çalýþtýrýp daðýtmakla kiþileri muhtaçlýklarý üzerinde teslim alýcý tevekkül ettirici biatine en güzel ahlak denen köleci ahlakýyla vardý sürüp geliþiyordu.

Muhtaçlýklarýmýz hayatýn içinde geliyordu. Hayat kendisinden önceki dýþ dünyaya göre en az dýþ dünyanýn beden içinde yalýtýlmasýyla belirlenmiþti. Yalýtýlan ve korunan yasaya dek karþýlanmalarýn dýþta veya doðada saðlamasý yapýlýyordu.

Ýþte saðlamasý yapýlacak olam muhtaçlýklar, hayatýn kendisiydi. Hayatýn muhtaçlýk davranýþlarý dýþta kiþiler arasýnda kolektif alan içinde karþýlýklý iþ bölümü olan yardýmlaþma dayanýþma transferleriyle giriþip kolektif baðýntýlarla kolektif saðlamaya dönüþüyordu.

Demek ki muhtaçlýklarýmýz temel ve zorunlu ihtiyaçlarýn karþýlanmasý içinde geliyordu. Dýþta kolektif baðlanýmlarla kaliteli güvenceli ve katmerli yaþam oluyordu. Köleci mantýk sizi kolektif güvenceden yoksun kýlmakla, muhtaçlýklarýnýzý korkutup; sizleri kontrol eden bir yönetimi ortaya koyuyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.