..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Kültür Çatýþmalarý > kemal düz




7 Mart 2021
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar  
balkon'dan düþen l

kemal düz


fatin hazinedar’ýn “balkon’dan düþen l’ kitabý günlerce elimden düþmedi. okudukça okudum. çok rahat okunan, yormayan, akýcý üslubu ile okuyucuyu etkileyen bir kitap. ben, okurken hem keyif aldým, hem de çok þey öðrenmenin mutluluðunu yaþadým. bu kitap bir defa okunup da býrakýlacak kitap deðil. bir baþucu kitabý.


:ABGE:
HARFLERÝN ÝZÝNDE BÝR YAZAR: FATÝN HAZÝNEDAR

Fatin Hazinedar’ýn “Balkon’dan Düþen L’ kitabý günlerce elimden düþmedi. Okudukça okudum. Çok rahat okunan, yormayan, akýcý üslubu ile okuyucuyu etkileyen bir kitap. Ben, okurken hem keyif aldým, hem de çok þey öðrenmenin mutluluðunu yaþadým. Bu kitap bir defa okunup da býrakýlacak kitap deðil. Bir baþucu kitabý. Böyle güzel bir kitap nasýl yazýlýr diye merak ettim. Biz Fatin Bey ile , ayýný gününü de belirlemiþtik, Ýskenderun ve Antakya’da gelip imza günü düzenleyecektik; olmadý. Pandemi planlarýmýzý alt üst etti. Ýleri ki aylarda, normal yaþama geçtiðimizde Ýskenderun ve Antakya’da yazar okur buluþmasýný gerçekleþtireceðiz ve kitabý okurlara ulaþtýracaðýz. Fatin Bey, tam da Ýskenderun’un kuzeyinde bulunan Fatsa’yý, Bolaman’ý, Karadeniz’i kitabýný anlatacak...
‘Aþk-ý Salacak’ ve doðduðu yere bir güzelleme kitabý olan ‘Küçük Bir Ada’nýn Not Defterinden Bolaman’dan sonra bu kez de ‘Balkondan Düþen L’ ile okurun karþýsýna çýkan, Fatin Hazinedar’ ile kitaplarýný konuþtuk. Fatin Hazinedar’ý dinlerken, gözlerimin önüne Ýskenderun geldi: Angus gemisi ve çevreye yayýlan kokular...
“Ben Karadeniz’in kýyýsýnda gözlerini denize açan çocuklardan biriyim. Çocukluk yýllarým denizin kýyýsýnda geçti. Kýyý çocuklarý deniz ve kumla oynar. Ben hem onlarla hem de harfler ile oynamaya baþladým. Bildiðim harfler ve harflerle ilgili olaylar hayatýmda hep oldular. Arkadaþlarýmýn bazýlarý kumda çakýl taþlarýndan evler yapmaya baþladýlar, derken büyüyüp müteahhit oldular. Ben harflerden düþ kayýklarý inþa etmeyi seçtim.
.Hayatým adýmýn çok sýk rastlanan bir ad olmamasý Fatih diye yanlýþ söylenmesinden dolayý adýmýn son harfinin “H” deðil “N” harfi olduðunu söyleme mücadelesiyle geçti. Harfler hayatýmýzýn her anýnda kan gruplarýndan tutun da vitamin adlarýna ya da sorunun cevap þýklarýna kadar hep varlar.
1988’in Nisan ayýnýn bir sabahýnda doðruca deniz kýyýsýna gittim. Elimi yüzümü denizle yýkadým. Günlük sayým iþlemimi yaptým. Kýyýnýn ilerisine baktýðýmda, onlarca karabatak ölüleri ile doluydu. Kimsenin bu olayla ilgili bir bilgisi yoktu. Ertesi gün ise bu sefer kýyýya onlarca varil vurmuþtu. Varillerin üzerinde “R” harfi vardý. Kimse bu varillere de akýl ve sýr erdirememiþti. Jandarma soruþturmayý varillerin üzerindeki “R” harfi üzerinden yürütmeye baþladý. Bu olay günlerce gündemde kaldý. Neydi iþin aslý? Bir Ýtalyan gemisi Romanya limanýndan kalkýp bizim sulara girdikten sonra taþýdýðý varillerin hepsini Karadeniz’e atmýþtý. Variller zehirliydi. Ýçinde Toksik Atýklar vardý. Varillerden sýzan bu zehirlerde karabataklarý öldürmüþtü. “R” ise atýk anlamýna gelen Ýtalyanca ’da Rifiuti sözcüðünü simgeliyordu. Yani bu hayatýma takýlan harf olaylarýndan bir tanesi... Nasýl Harflere takýlmam..
Bu kitap bir imece kitabý: Kimler yoktu ki bu imece çalýþmasýnda? Rýfat Ilgaz Cide’den kum ve çakýllarý buldu, Sabahattin Ali kamyonuyla, Van Gogh trenle taþýdýlar çimentoyu kumu çakýlý. Ahmet Haþim yemek getirdi zeytinyaðlý dolmalarý çok sevdik. Sevgi duvarýný Can Yücel yaptý. Tüm marangozluk iþleri Ahmet Zeki Kocamemi’de idi. Ýç duvarlarý Cezanne, dýþ duvarlarý Bedri Rahmi Eyüboðlu boyadý. Ýmece dedik ama iþten zaman zaman kaytaranlar da oldu! Kimler mi Nazým Hikmet, Orhan veli ve arkadaþý dalgacý Mahmut. Kýsacasý bu kitabý arkadaþlarýmla hep beraber el ve dil birliðiyle inþa ettik.


Aslýnda kitaptaki çoðu hikâye bilinen hikâyeler. Okur yazýya baþladýðýnda “ben bu hikâyeyi biliyorum” diye aklýndan geçirdiði anda arkadan gelen satýrlar ona “Dur okur, bu hikâyenin de bir hikâyesi ya da bu hikâye baþka hikâyelere de eli deðiyor” diye uyarýyor. Ben eski ayý kýrpýp kýrpýp yýldýzlar yapýyorum. Bu nedenle yýldýzýn binbir türü ile kitapta karþýlaþýyorsunuz. Pegasus takýmyýldýzýndan sabah yýldýzýna, Yýldýzeli’nden Yýldýz daðýna ve de sinema yýldýzlarýna rastlýyorsunuz. Bir nevi yýldýz yaðmuru da diyebilir. Diðer sorunun yanýtýna gelince Sokrates’in bir sözü var; “Asla tesadüflerin tesadüfü olmaz” ama bu kitabý okuduðunuzda çokça tesadüflere tesadüf ve de bu tesadüflere tebessüm edeceksiniz.
Benim gibi Fatsa’nýn Bolaman’ýnda çocukluðu geçmiþ bir yazar için aðustos ayý fýndýk zamaný demektir. Küçüklüðümde geceleri fýndýk harmanýnda çimenlere yatýp gökyüzündeki yýldýzlarý seyre dalardým ki Karadeniz kýyýlarýnda çok az rastlanýr böyle havalara. Hayaller kurardým. Sonra eve gidip uyurdum. Sabahýnda çöpçüler bizim evin önünden yýldýzlarý süpürürlerdi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kültür çatýþmalarý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun Caddeleri
Gurbette Aybastýlý Olmak
Yunus Sütunundan Ýssos Harabelerine Büyük Ýskender'le Seyahat
Ellezli Dersi Cýngýrt Kayasý Deniz Tepesi ve Hýdýrellez
Bekbele Yayla Þenlikleri
Kore Þehitleri Anýtý
Encümen-i Daniþ
Hacýahmetli Köyü: Körfezde Bir Güzel
Þükrü Kanadlý Kýþlasý
Yitik Kent Myriandos

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi
Hatay'ýn Kurtuluþ Mücadelesinde Türk Ordusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.