..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Mart 2021
Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 4  
Bayram Kaya
Üssel durum çeþitliliði, yalýtýmlý ortam engelini aþmaya denk düþmeyi veya yalýtýmlý ortamýn engelini aþamamaya denk düþemeyecek olmakla, belirsizle bir olasýlýktý. Ýþte zýt yönde çeþitlilikler bir seçilim nedeniydi.


:FDD:
Türler kendi fark (potansiyel) biyolojileri içinde zaten bir çeþitlilikti. Çevre de kendi özel yalýtýmý içinde ister istemez bir düzen ve iliþkilerin bütünüydü. Orman gibi, çöl gibi, bataklýk gibi, deniz gibi, vaha gibi yanardað fay hatlarý gibi, süngersi kaya gözenekleri gibi, kaya çatlaklarý gibi vs. çevre yalýtýmlý ortamdý.

Hayat ta ister istemez kendi çeþitlilik eðimlimi ile yalýtýmlý doðal yollarýn seçmesine denk düþecek bir parça fark çeþitlilikti. Ýþlev karþýlaþma, potansiyel bir denk düþmeydi. Ve türler parçalý çeþitliliðin kimi fark belirlisiyle vardý. Ve türler çeþitliliðin doðal seçilmesine de dayalý üssel devinimlerin yeteneðiydi.

Yalýtýmlý ortam koþullarýna denk düþen devinme, çevresine uyumlu bir devinmeydi. Þimdiki uyum saðlayan bir eylemin gelecekte de çevreye uyum saðlayan bir devinme olmayacaðý da bilinmelidir.

Örneðin kutup koþullarýna uygun kalýn post seçilimi, kutuplarýn ýsýnmasýyla kalýn post ayýlar için ölümcül bir tehditti. Kiþiler kendisi dýþýnda parça birikimlere sahip kolektiflerdi. Türsel biyolojiyi ve kolektif yetenek donanýmlý ve kapasitelerini yalýtan bir alan içine yansýtýp; alan içinde özne nesnel süreçler üzerinde biriktiriyorlardý. Tür içindeki birikimlerini ortam seçmesine miras ediyorlardý.

Kiþi biyolojisi kolektif becerili el ile kolektif akýlcý yeteneklerle üssü devinmelere dönüþüyordu. Kolektif alan türe dek minicik fark biyolojinin üssü devinmelerini kullanýyordu. Kiþi kendi kapasitesi dâhilinde kolektif alan yansýmalarýný kullanýyordu.

Kolektif alan kiþiden, kiþisi yetenek ve kiþisi kapasiteden büyüktü. Kiþinin tüm kolektif kapasiteyi istese de kullanamaz olmasý demek, kiþinin kolektif alanda, kolektif alana kendilikten bir týkaç; bir direnç; bir kýrpma; bir engel, bir arýza türü filtre gibi davranmasý, demekti.

Doðal alanýn yalýtýma engelleri içindeki bir primat, grup engelleri; kiþisel kullanýmlý engelleri ile kendi grup sal üssel devinmelerini sýnýrlýyor ya da üssü devinmeleri açýyor olmakla kesikli sürekli oluyorlardý.

Alan yalýtýmý, kendine özgü fiziki engellerin yüzme gibi olanak, týrmanma gibi olanaksýzlýk yalýtmasýydý. Hayat, türsel gruplar üzerinde korunan bir yasaydý. Hayat korunan yasa grup birlikteliði üzerinde üssel devinme ile tedrici bir çeþitlilikti. Yani hayat grupla, grubun türü içindeki kiþileriyle, kendilikten makro durumlu üssel durumlarla çeþitlilikti.

Üssel durum çeþitliliði, yalýtýmlý ortam engelini aþmaya denk düþmeyi veya yalýtýmlý ortamýn engelini aþamamaya denk düþemeyecek olmakla, belirsizle bir olasýlýktý. Ýþte zýt yönde çeþitlilikler bir seçilim nedeniydi.

Bataklýk bir ortamda bataklýk gazý, kükürtlü bir ortamda kükürtlü bileþikler sentezi bir biyolojik çeþitliliðe engel iken baþka bir biyolojik çeþitliliðe olanaktýr. Olanak ya da engel bu tür çeþitliliðin ortam ile seçme ayýklanmasýydý. Üssü devinimli seçilim yalýtýmý da ortamla korunan türleþmeydi.

Ortamla korunan türleþme de grubunu dallara, kollara ayýran mutasyon ya da çeþitlenmelerdi. Türler gruba göre bir çeþitlilikken türler de kendi içinde biyolojik bireyleriyle çeþitlilikti. Bu yalýtýmlý ortam engelleri içinde bazen denk düþmeler seçilirdi.

Bazen de seçili ortama denk düþmeyen sýnýrlý durumu ile kimi çeþitlilikler ölümcül deðilse, gelecekteki ortama denk düþmekle üssü devinimler seçilimi olabilirdi. Hemcinsler ve dolaysýyla insan böylesi doðal ve sosyo toplumsal süreçler sonunda gelecekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.