..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




1 Ekim 2020
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz  
Salih Zeki Çavdaroðlu
100 Yýllýk Yanlýþýmýz: BATILILAÞMA


:AJJG:
Bu topraklar üzerinde yaþayan milletin, baþlangýcý neredeyse 19. yüzyýlýn baþlarýna dayanan bir mecburî “ Batýlýlaþma” belâsý ile dertte olduðu gerçeðini dinliyor, okuyor ve yaþýyoruz.
Batýlýlaþma her ne kadar Lâle Devri (1718-1730) denilen 12 senelik dönemde kýlýk kýyafet ve hayat tarzý bakýmýndan yapýlan deðiþikliklerle ateþlenmiþse de, III. Selim ve özellikle II. Mahmud’ un daha ziyade askerî bakýmdan Avrupanýn örnek alýnmasýyla iyiden iyiye benimsenir.
Ancak Sultan Abdülmecid’in padiþahlýðý dönemine gelindiðinde önce Ýngiltere’ nin Ýstanbul Büyükelçisi Rading, daha sonra Strafford Canning , hem padiþahý, hem sadrazam ve diðer vezirleri tam anlamýyla kumpasýna almýþtýr. Onlarýn teþviki ve zorlamasýyla , 1839’ da “Gülhane Hatt-ý Hümâyunu” olarak adlandýrýlan, daha sonra literatüre “Tanzimat” ismiyle geçecek olan ferman yürürlüðe konacaktýr.
Bu ferman ile Osmanlý tam anlamýyla zýmnen kültür ve medeniyetinden utandýðýný ve çökme noktasýna gelen devletinin ancak Batý’ ya benzemekle ve onu taklitle kurtulabileceðine inanýr.
Oysa Tanzimat döneminde Avusturya Baþbakaný ve Türk dostu olan olan Prens Metternich, Ýstanbul’daki büyükelçi vasýtasý ile Saray’ a gönderdiði bir mektupta :
“Bizi taklit ederseniz Osmanlý yýkýlýr” görüþünü ifade ediyor ve mektubun sonunda “Garp (Batý), esasýnda Hýristiyanlýktýr. Türk kalýnýz ve Kur’an’a itaat ediniz…”diyerek Batý’ yý taklitten kaçýnmamýzý tavsiye ediyordu. Oysa içimizdeki Garpperestler, Prens Metternich kadar gerçekleri göremiyordular.
Tanzimat ve sonrasýndaki meþrutiyet yýllarýnda da bu ikazlar ve yaþananlar Osmanlý’ yý yönetenleri, Avrupalýlaþma inatlarýndan asla geriye döndürmedi. Batýlýlaþma hususundaki bütün hedefleri, Birinci Dünya Savaþý ile yok oldu gitti.
Osmanlý’ nýn yýkýlýþý ile kurulan Cumhuriyet Hükümeti ise Tanzimattan bu yana düþünce ve proje safhasýndaki bütün “batýlýlaþma” hedeflerini, bir dizi “ inkilâp” adý altýnda hayata geçirmeye baþlayacaktýr. Hatta bu hedefler o kadar radikal hâle gelecektir ki; Milletin tamamýnýn dinlerinin Ýslâmiyetten, Hýristiyanlýða dönüþtürülmesi, Büyük Millet Meclisi’ ndeki oturumlarda açýk açýk konuþulacak ve tartýþýlacaktýr.
Sonuçta 27 senelik “tek parti” rejiminde, Ýslâmî hükümlerin reformize edilerek amacýndan saptýrýldýðýný ve ibadetlerin ve buna iliþkin ritüellerin Türkçeleþtirildiðini görüyoruz.
Ancak 1950’ de yapýlan seçimleri ile demokrasiye geçildikten sonra, inkýlaplar eliyle ibadetler ve ezanýn dilinde yapýlan bütün yapýlan deðiþikler, eski haline getirilecektir.
Her ne kadar 1950’ den 2000’ li yýllarýn baþýna kadar, gelenek ve Ýslâmî anlayýþlardaki tek partili rejimdeki devlet’ in müdahaleleri düzeltmeler oldukça yavaþ bir devam ettiyse de, 2002’ den sonra yeni iktidarýn izlediði politikalar sayesinde 1920’ lerden o güne kadar yapýlan yanlýþlarýn önemli bir kýsmý kamuoyunu tatmin edecek þekilde düzeltilerek aslýna rücû ettirilmeye baþlacak ve oldukçe baþarý kazanýlacaktýr.
Bu durum, özellikle son 5 yýldýr, içerideki statükocu kitleyi oldukça rahatsýz ettiði gibi onlarýn arkasýndaki güç olan baþta ABD ve diðer emperyalist Avrupa devletlerini de tedirgin etmiþ olduðu inkar edilemez bir gerçektir.
Özellikle 15 Temmuz sonrasý baþlayan Türkiye aleyhtarlýklarý, özellikle son Akdeniz ve Karadeniz’ deki sondaj çalýþmalarýmýz ile âdeta cinnet safhasýna gelmiþtir.
Bunu göz önüne alarak, tam yüz senedir sanki havanda su dövercesine tutturduðumuz “ batýlýlaþma” ütopyasýndan milletçe vazgeçerek; Devletin izlemeye baþladýðý, “tam baðýmsýz” siyaseti desteklemeli ve yolumuza bütün Türk ve Ýslâm Dünyasýný yanýmýza alarak devam etmliyiz.


Salih Zeki Çavdaroðlu
1 Ekim 2020


https://ferahnak.wordpress.com/2020/10/01/turkiye-nin-onune-konmus-batililasma-hedefinin-ne-kadar-yanlis-bir-hedef-oldugunu-artik-anlamamiz-gerektigi-gunlerdeyiz/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ülke Olarak Yýllardýr Sosyal Þizofrenlerimizle Uðraþýyoruz…
Ýstanbul' da Baþka Mekân Kalmadýmýydý?
Mevlid Ne Kadar Kantat Ya da Oratoryo Olur?
Face Book" Taki Anlamsýz Paylaþým Tartýþmalarý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Cinuçen Tanrýkorur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.