..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > kemal düz




31 Mayýs 2020
Sarýkamýþ'tan Esarete  
tuðgeneral ziya yergök’ün anýlarý 2005

kemal düz


anýlar, bir kiþinin herhangi bir dönemde, yaþadýklarýný kaleme almasýyla oluþan eserlerde yer alýr. genelikle olaylar yaþandýktan sonra kaleme alýnýr. bu durum bazen unutulmalara, abartýlara veya yaþanýlan koþullarýn etkisiyle taraflý anlatýmlara da yol açabilir. Ancak “sarýkamýþ’tan esarete”te, bu tür yaklaþýmlar yok. yorumlarda hiçbir duygusallýk ya da gereksiz suçlama ve hakaret yok.


:ACCF:
SARIKAMIÞ’TAN ESARETE




Aný kitaplarý hep ilgimi çekmiþtir. Þevket Süreyya Aydemir’in ‘Suyu Arayan Adam’ kitabý unutamadýðým aný kitaplarýndan belkide ilkidir. ‘Sarýkamýþ’tan Esarete’ yi, ilk okuyuþumda beni, Suyu Arayan Adam’ ýn anlattýðý yýllara götürmüþtü. Adeta o kitabýn tamamlayýcýsý gibi gelmiþti bana. Kendi yaþantýmda da, 1993-95 yýllarý arasýnda Hakkari, 1989-91 yýllarý arasýnda görev yaptýðým Kýbrýs’ta ki hudut birliðindeki yýllarýma götürdü. On yýl sonraki okuyuþumda ise çok daha farklý insani yolculuklara çýkardý: Hürriyet, esaret, hayat, açlýk, yüzleþme, yönetim, varlýk gibi kavramlara. “Sarýkamýþ’tan Esarete (1914-1920”, Tuðgeneral Ziya Yergök’ün Anýlarý 2005 yýlýnda Sami Önal tarafýndan basýma hazýrlanmýþ ve ilk baskýsý yayýnlanmýþ. Yeni baskýsý 2019 Aralýk ayýnda (9. baský) Tarihçi Kitabevi Yayýnlarý’ndan çýktý: Prof. Dr. Güngör Sönmez’in sunuþuyla hazýrlanmýþ ve yeni belgeler ve bilgilerle geniþletilmiþ. Araþtýrmalarda önemli kaynaklardan da biri de anýlardýr. Anýlar, bir kiþinin herhangi bir dönemde, yaþadýklarýný kaleme almasýyla oluþan eserlerde yer alýr. Genelikle olaylar yaþandýktan sonra kaleme alýnýr. Bu durum bazen unutulmalara, abartýlara veya yaþanýlan koþullarýn etkisiyle taraflý anlatýmlara da yol açabilir. Ancak “Sarýkamýþ’tan Esarete”te, bu tür yaklaþýmlar yok. Yorumlarda hiçbir duygsallýk ya da gereksiz suçlama ve hakaret yok. Sarýkamýþ önlerinde olan olaylar duygusallýða kapýlmadan, kiþisel bir paye çýkarmadan, dahasý kendi hatalarýný bile gözardý etmeden ortaya konulmuþ. 1914-1918 yýllarý arasýnda meydana gelen I. Dünya Savaþý, tarihin gördüðü en kanlý yýkýcý savaþlarýndan biridir. Milyonlarca insan ölmüþtür. On binlerce insan, kayýplara karýþmýþ veya esir düþmüþtür. Dört bir cephede savaþan Osmanlý Devleti, Ruslara karþý Kafkas Cephesi’nde en önemli muharabelerden birini gerçekleþtirmiþtir. 1916 yýlýnda Ruslara karþý Sarýkamýþ’ta, sonra da diðer baþka yerlerde çeþitli maðlubiyetler yaþandýðý gibi, pek çok þehitler verilmiþtir. Kayýplar ve esirler arasýndan . kurtulup geri dönebilenlerden okuma yazma bilenler esarette kaldýklarý zamanlarý, olaylarý ve yaþadýklarýný kaleme almýþlardýr. O zamanlar okur yazarlýðýn oldukça az olduðu düþünüldüðünde bu anýlarýn ne kadar önemli olduðu da anlaþýlýr. Bu hatýratlardan biri de, en önemlilerden biri de Tuðgeneral Ziya Yergök’ün kaleme aldýðý eseridir. Mehmet Ziya Bey(Yergök), Köprüköy ve Sarýkamýþ Meydan Muharebesi’ne 83. Alay Komutaný (9. Kolordu, 28. Tümen) olarak katýlmýþtýr. 336 sayfadan oluþan kitap sadece bir aný kitabý deðil, ders alýnmasý gereken çok önemli bir yaþam kitabýdýr. Esir kampý Türkistan’ý, Kýrgýzistan, Özbekistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan’da yaþadýklarýný gördüklerini ayrýntýlý olarak anlatýr. 21 Aðustos 1920’de esaretten kurtulup yurda dönmüþtür. Tuðgeneral Ziya Bey’in anýlarýný yayýna hazýrlamasý ve basýlmasýna katkýlarýndan çabasýndan dolayý 22. Dönem Adana Milletvekili Sayýn Ziya Yergök’e teþekkür eder saygýlarýmýzý sunarýz
Her sayfasý, her bölümü, anlatýlan her olay, her kiþi o yýllara götürüyor. Ýþte kitaptan bir bölüm:
Felaket Baþlangýcý

Fýrka yürüyüþü çok üzüntü vericiydi. Asker tek kolda, bir metreden fazla karlar içinde düþe kalka ilerliyorlardý. Hava eksi 15-20 derece, askerin sýrt çantalarýnýn aðýrlýðý 30-35 kg.dý. Aðýr yükün altýnda zahmet çeken askerler ter içinde kalýyorlar, dinlenmek için yol kenarlarýna oturuyorlardý.
Asýl felaket bu zaman baþlýyordu. Aklý baþýndan gitmiþ, canýndan bezmiþ, bitkin bu insanlar, tüfekleri bacaklarýnýn arasýnda yere çömeliyorlar, öylece donup kalýyor, mübalaða olmasýn ama bu görüntüleriyle korkuluk taþlarýný andýrýyorlardý.
Yol boyunca bu þekilde donmuþ yüzlerce ere rastladýk. Tabur ve bölük komutanlarýnýn dikkatlerini çekerek, bölük arkasýndan giderlerken her zamankinden daha dikkatli ve azimli olmalarýný tembih ettim. Bu yürüyüþ sýrasýnda yük ve binek hayvanlarý da devriliyor, hayvanlar yükleriyle karlara gömülüyor, bunlarý kaldýrýp yüklerini yeniden yüklemek çok zor oluyordu. Bu iþleri eldivensiz yapmak mümkün deðildi. Eldiveni olmayan, ayakkabýlarý saðlam olmayan, çoraplarý yýrtýk olan askerde hayýr kalmýyordu. Yürüyüþ kolunun sonuna katýldýðýmýz için cephane taþýyan yük hayvanlarýnýn ve onlarý idare edenlerin (mekkareci) çektikleri dayanýlmaz zahmeti gözlerimde gördüm. Napolyon ordusunun 1814’te Moskova seferindeki felaketi aklýma geldi. Ayný akýbete uðramamýz için dua ettim. Yük hayvanlarýný kullananlara bizim askerler emrim üzerine yardým ettiler. Yardým yüzündemn çok geri kalacaðýmýzý düþünerek herkes gibi biz de bunlarý kendi hallerine terk ederek yolumuza devam etmek zorunda kaldýk. Çünkü bu iþlerin arkasý gelmiyor. Birini yükletiyorsun. Onu ötede bir baþkasýnýn yuvarlandýðý görülüyor. Kimse kimseye yardým etmiyor. Çünkü herkes yorgun, herkes bitkin görünüyor, herkes nefsini kurtarmaya çalýþýyordu.
Gittiðimiz yoldan dün gece 29 ve 17’nci Tümen‘ler geçmþ olduðu için donan askerlerin çoðu da bu fýrkalara mensuptu. Bu çok zahmetli yürüyüþle ikindiye yakýn bir zamanda Sarýkamýþ’ýn doðu sýrtlarýna vardýk.(sf:120)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sarýkamýþ'tan Esarete
Atatürk ve Hatay
Ýssos Savaþý: Yeni Bir Kent Yaratmak

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi
Hatay'ýn Kurtuluþ Mücadelesinde Türk Ordusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.