..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > MUSTAFA ESER




17 Aralýk 2019
Kelimeler Kavramlar - Ýnsan Anlatan Bir Kelimedir  
Ýnsan için en yüksek makam Abdiyet Makamýdýr

MUSTAFA ESER


Kelime-i Þahadet söylerken Peygamberimizin(sav)önce kulluðunu söyleriz.


:AJAD:
ÝNSANI ANLATAN BÝR KELÝMEDÝR


     Baþlýðý okuyan deðerli okuyucu sakýn þaþýrma.Ýnsaný bir kelime anlatýr.Aklýnýza gelen kelimeleri unutun.Ýnsaný anlatan bir kelime vardýr.O da Abd yani kul olmaktýr.Ehli Sünnet tasavvufunun zirvelerinden Ýmamý Rabbani(vefatý:1624) Mektubat kitabýnda abdiyet makamýnýn her makamdan daha üstün olduðunu yazmaktadýr.(Mektubat Tercümesi-H.H.Iþýk)
     Bu bakýmdan insanlarý Kul olanlar ve Kulluðu inkar edenler olarak iki sýnýfa ayýrmak mümkündür.
     Kulluk(abdiyet) öncelikle Peygamberlerin vasfýdýr.Allah-ü Teala(cc) Kur-aný Kerim’de peygamberlerin kulluk vasfýný öne çýkartmýþtýr.
"Kendisine âyetlerimizden bir kýsmýný gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram' dan çevresini bereketlendirdiðimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ýn þaný yücedir. Hiç þüphesiz o, hakkýyla iþitendir, hakkýyla görendir. Ýsrâ : 1) ve
     Hamd, kuluna Kitab'ý (Kur'an'ý) indiren ve onda hiçbir eðrilik yapmayan Allah'a mahsustur. Kehf :1
Nitekim,Enbiya suresi 25. ayette “Senden önce gönderdiðimiz bütün peygamberlere, "Þüphesiz, benden baþka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin" diye vahyetmiþizdir. Enbiyâ : 25 diye buyurarak kulluðun önemini bizlere bildirmiþtir.(Kelimenin kökünü teþkil eden ibâdet ve ubûdiyet mefhumunda “kulluk” ve “itaat” mânasý vardýr.dia)
     Ayný þekilde diðer peygamberlerin kulluk vasýflarý da Kur’aný Kerim’de vurgulanmýþtýr.
Hz.Ýsa için “Mesih de, Allah'a yakýn melekler de, Allah'a kul olmaktan asla çekinmezler. Kim Allah'a kulluk etmekten çekinir ve büyüklük taslarsa, bilsin ki, O, onlarýn hepsini huzuruna toplayacaktýr. Nisâ : 172” denilirken Yine Hz. Ýsa’nýn aðzýndan “Bebek þöyle konuþtu: "Þüphesiz ben Allah'ýn kuluyum. Bana kitabý (Ýncil'i) verdi ve beni bir peygamber yaptý." Meryem : 30 denilerek, Hz. Ýsa’nýn “abdullah”oluþuna dikkat çekilmektedir.
     Zuhruf Suresi 59.ayette ise Hz.Ýsa’nýn “Ýsa, sadece, kendisine nimet verdiðimiz ve Ýsrailoðullarý'na örnek kýldýðýmýz bir kuldur. Zuhruf : 59) buyurularak Hz.Ýsa(as)ýn kulluðu vurgulanmaktadýr.
     Hz.Nuh ve Hz. Lut’un hanýmlarýnýn kýssalarý anlatýlýrken, bu iki peygamber (“Allah, inkar edenlere, Nûh'un karýsý ile Lût'un karýsýný örnek gösterdi. Bu ikisi, kullarýmýzdan iki salih kiþinin nikahlarý altýnda bulunuyorlardý. Derken onlara hainlik ettiler de kocalarý, Allah'ýn azabýndan hiçbir þeyi onlardan savamadý. Onlara, "Haydi, ateþe girenlerle beraber siz de girin!" denildi. Tahrîm : 10) kulluk vasýflarýyla zikredilmektedir.
     Ayný þekilde Hz. Nuh,“Ey kendilerini Nûh ile birlikte (gemide) taþýdýðýmýz kimselerin çocuklarý! Gerçek þu ki, o çok þükreden bir kuldu. Ýsrâ : 3 ifadesiyle bizlere tanýtýlmýþtýr.
     Hz. Zekeriya,“Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anýlmasýdýr.Meryem : 2 ifadesiyle anýlýrken Hz. Süleyman “Dâvûd'a Süleyman'ý baðýþladýk. O ne güzel kuldu! Þüphesiz o, Allah'a çok yönelen bir kimse idi. Sâd : 30 þeklinde anlatýlmaktadýr.
     Sabrýyla meþhur Hz.Eyyub (as) hatýrlatýlmaktadýr.((Ey Muhammed!) Kulumuz Eyyub'u da an. Hani o,Rabbine, "Þeytan bana bir yorgunluk ve azap dokundurdu" diye seslenmiþti. Sâd : 41
     Yazýnýn baþýnda da belirttiðimiz gibi insaný anlatan bir kelimedir.Ýnsanlýk tarihi boyunca yapýlan tüm mücadele Kul olanlar ile Kulluðunu inkar edenler arasýnda geçmiþtir.Ýlk imtihan Hz. Adem’in iki oðlu ile baþlamýþtýr.Habil kulluðunun þuurunda olarak en güzel hayvanýný zekat olarak hazýrlarken Kabil en kötü mahsulünü zekat vermiþtir.Zekatýn güzeli kabul edilmiþ,çirkini reddedilmiþtir.
     Gelelim kullarýn vasýflarýna:
     Kul þakir’dir(Þükredendir)Cinler Süleyman için dilediði biçimde kaleler, heykeller, havuz gibi çanaklar ve sabit kazanlar yapýyorlardý. Ey Davûd ailesi þükredin! Kullarýmdan þükredenler pek azdýr. Sebe' : 13
     Kul Allah-ü Tela’nýn emirlerine itaat eder.Bu sayede doðruyu bulur.
“Þüphesiz Ýbrahim, Allah'a itaat eden, hakka yönelen bir önder idi. Allah'a ortak koþanlardan deðildi. Nahl : 120
Onun nimetlerine þükreden bir önderdi.Allah onu seçmiþ ve doðru yola iletmiþti.Nahl :121      Allah sizi, analarýnýzýn karnýndan siz hiçbir þey bilmez durumda iken çýkardý. Þükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi. Nahl : 78
     Kainatý kullarý için kullarýný da kendisine kulluk etmek için yaratan Allah-ü Teala dünyayý imtihan olarak yaratmýþtýr.Ýmtihaný kaybedenler cezalarýný çekeceklerdir.
Ýnsân Sûresi (1 – 5)nde bu durum þu þekilde anlatýlýr.
     Ýnsan (henüz) anýlýr bir þey deðilken (yaratýlmamýþken) üzerinden uzunca bir zaman geçti. (1)
     Þüphesiz biz insaný, karýþým halindeki az bir sudan (meniden) yarattýk ve onu imtihan edeceðiz. Bu sebeple onu iþitir ve görür kýldýk. (2)
     Þüphesiz biz onu (ömür boyu yürüyeceði) yola koyduk. O bu yolu ya þükrederek ya da nankörlük ederek kateder. (3)
     Þüphesiz biz, kâfirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateþ hazýrladýk. (4)
     Ýyiler ise, katkýsý kâfur olan içecekler dolu bir kadehten içerler. (5)
     Kul kulluk vazifelerini ifa etmek ve þükürle mükelleftir.Kulun ne ibadeti ne þükrü Allah-ü Teala(cc)nýn þanýný,azametini yükseltmez.Kulun yaptýðý kendinedir.
     "Kitaptan bilgisi olan biri, "Ben onu, gözünü kapayýp açmadan önce sana getiririm" dedi. Süleyman tahtý yanýnda yerleþmiþ halde görünce þöyle dedi: "Bu, þükür mü, yoksa nankörlük mü edeceðim diye beni denemek için, Rabbimin bana bir lütfudur. Kim þükrederse ancak kendisi için þükretmiþ olur.Kim de nankörlük ederse (bilsin ki) Rabbim her bakýmdan sýnýrsýz zengindir, cömerttir." Neml : 40”
     Andolsun, biz Lokmân'a "Allah'a þükret" diye hikmet verdik. Kim þükrederse ancak kendisi için þükretmiþ olur. Kim de nankörlük ederse, bilsin ki Allah her bakýmdan sýnýrsýz zengindir, övülmeye lâyýktýr.Lokmân : 12
     Son olarak yazýmý Ýman eden,Kulluðunun þuurunda olan ve buna göre yaþayan Mü’minlerin durumlarýný anlatan Peygamberimizin(asm) hadisi þerifleriyle bitirmek istiyorum.
     "Müminin durumu hayret vericidir. Her hali kendisi için hayýrlýdýr.Müminden baþkasý için böyle bir þey yoktur. Sevindirici bir durumda olduðu zaman, þükreder. Bu, onun için hayýrlý olur.Sýkýntýlý bir durumda olduðu zaman, sabreder. Bu da onun için hayýrlý olur" (Muhammed b. Allan, Delilu'l-Falihn, Mýsýr 1971, I, 146 vd.).

06/03/2018



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zafer Toprak Söyleþisi - Tarih
Kelimeler Kavramlar - Akýl Cehalet

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Felsefesi - Ýslamýn Felsefesi - Müslümanýn Felsefesi
Selefiler - Reformcular
Kelimeler Kavramlar - Reform - Ýslamda Reform
Kelimeler - Kavramlar - Oryantalistler
Amatör Yazarýn Çilesi
Yaratýcý - Yaratma
Kelimeler Kavramlar - Kelam Ýlmi
Elfaz - I Küfr
Kelimeler - Kavramlar - Ýbni Teymiyye
Kelimeler Kavramlar - Mümin - Müslüman - Veli

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.