..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > MUSTAFA ESER




4 Aralýk 2019
Caner Taslaman  
EVRÝM AGNOSTÝZM

MUSTAFA ESER


Caner Taslaman'ýn Evrim Kitabýna Eleþtiri


:HCA:
CANER TASLAMAN



     Caner Taslaman’ýn kiþisel web sitesini ziyaret ettiðinizde renkli bir kiþilik olduðunu, çok okuyup çok yazdýðýný popülaritesinin zirvelerinde gezdiðini rahatlýkla görebilirsiniz. Caner Taslaman veya baþka bir akademisyen özel olarak ilgi alanýmda deðil.Ama iþ Ýslami manada kavram kargaþasýna sokulduðumuz þu günlerde hadisleri tartýþmaya açmasýyla ilgi odaðý oldu. Televizyonlarda girdiði deve sidiði tartýþmasýnýn taraflarý zaten yeterince konuþtuklarý için benim söyleyecek bir sözüm yok.
     Bir sitede hakkýnda Taslaman’ýn vahiy, akýl ve fýtrat temelli düþünüp konuþtuðu yazýlmýþ.Deve sidiði tartýþmasýna kadar hakkýnda müspet veya menfi bir düþüncem yoktu. Ardýndan kiþisel web sitesinden bazý kitaplarýný indirip okudum.Evrim teorisiyle ilgili görüþlerini merak ettim.Okuduðum kitaplarýndan bazý alýntýlarla Caner Taslaman hakkýndaki görüþlerimi yazmaya çalýþacaðým müsaadenizle.
Caner Taslaman hakkýnda en çok merak ettiðim konularýn baþýnda Teist olmasý geliyor.Sözlükte“ tanrý” anlamýndaki Yunanca theos kelimesinden türetilen teizm (Ýng. theism, Fr. théisme) genellikle, âlemin yaratýcý sebebi olan,varlýðý mutlak bir Tanrý inancýný savunan felsefî düþünceyi ifade eder; bu düþünceyi benimseyene teist denir.Terim Türkçe’de tanrýcýlýk,modern Arapça’da el-ilâhiyye ve et-te’lîhü’d-dînî þeklinde karþýlanmaktadýr... DÝA
     Geniþ anlamda teizm öncelikle Tanrý’nýn var olduðuna inanmak ve bu inancý bir þekilde savunmaktýr. Bu tavrýn arkasýnda, maddî dünyanýn ötesinde aþkýn bir varlýðýn mevcudiyetini ve O’nun kutsallýðýný kabul etme düþüncesi yatmaktadýr. Teistik Tanrý inancýnýn ilk adýmý olan bu yaklaþým, herhangi bir dinî veya felsefî bilgiyle karþýlaþmamýþ olan kiþiler arasýnda yaygýn olup “mutlak teizm” diye de adlandýrýlabilir.Teizmin en son aþamasý Tanrý’nýn vahiy gönderdiðine ve mûcizeler yarattýðýna inanmaktýr. Teizmin dinî boyutu olarak da görülebilecek olan bu anlayýþ monoteizmle paralellik göstermekte,Hz. Ýbrâhim’de sembolleþen tevhid inancýný sürdüren Yahudilik,Hýristiyanlýk ve Müslümanlýðýn özünü meydana getirmektedir.Aydýn Topaloðlu.
     Merak ettiðim Caner Taslaman Teizm’in hangi aþamasýndadýr.Tanrý’nýn varlýðýna inanan birisi midir? Yoksa Tanrý inancý Ýslam akidesindeki Ýmamý Maturidi’nin sistemleþtirdiði inanca sahip birisi midir?
     Merak etme sebebime gelince kesin bilinen bir þey ki herkesin kafasýnda bir Tanrý/ Allah inancý ve imajý mevcut.Maddeyi,Evreni tanrýlaþtýranlar olduðu gibi,Hýristiyanlarýn tanrýlarýna oðul edinmeyi isnat ederken Yahudiler milli bir tanrý icat etmiþler.Ýslami olmayan ama Ýslami sayýlan bazý fýrkalarýn farklý Ýlah inançlarý olduðu,Ýbni Sebe’nin Hz.Ali’ye ilahlýk isnat ettiði,ÞÝA inancýnda bu görüþünün olduðu biliniyor.Anlatmak istediðim Ehli Sünnet’in Allah akidesi özgün bir akidedir. Ýnancýnýz bu akideye uygun mudur?Kitabýnýzda bunu tam olarak hissedemedim dersem kusura bakmayýn,anlayýþýmýn kýtlýðýna verin.Kitabýnýzda Tasarým ve Tasarýmcý’dan bahsediyor, Tasarýmcýdan kastýnýz Allah-ü Teala ise niçin doðrudan Allah-ü Tealanýn adýný zikretmiyorsunuz. Zira Tanrý kelimesi bile Allah ismiyle eþ deðer olmadýðý gibi ayný manaya gelmez.Teist kelimesi Müslüman karþýlýðý deðil malum.Tek Tanrýlý-Semavi-Monoteist din mensuplarýna verilen ortak ad. Yanlýþ anlaþýlmasýn CT’ýn inancý kendini ilgilendirir diyebilirsiniz.Televizyonlarda Ýslami tartýþmalara çýkan birisi olmasaydý doðru inancý kendisini ilgilendirirdi.Yazdýklarý ve söyledikleriyle insanlarýn kafalarýný karýþtýrabiliyorsa herkesi ilgilendirir.
     Ýslam karþýtlarýnýn Edile-i Þeriye dediðimiz dinin temellerinden Sünnet’i-Hadisi (Kitap-Sünnet-Ýcma ve Kýyas) itibarsýzlaþtýrarak Peygambersiz bir Ýslam oluþturma çabalarýnýn had safhada olduðu þu dönemde Hadisi tartýþmaya açmak bana ilginç geliyor. (Þimdilerde ölü bir Yýllar önce sünneti tartýþmaya açan bir akademisyen en sonunda Namazý ümmetin baþýna bela ettiniz’e kadar gelmiþ ve deist olduðunu ifade etmiþti.)Bilelim ki hüsnü zannýmýzý ona göre belirleyelim.
Evrim Teorisi,Felsefe ve Tanrý kitabýnýn son bölümünü okumadým.Ýlk bölümlerinden anladýðým, Caner Taslaman evrim Teorisi yandaþlarýný ve karþýtlarýný sýnýflandýrmýþ ve kendisini de Evrim Teorisi karþýsýnda Agnostik-Teist sýnýfýna koymuþ. (Agnostiklere göre Tanrý'nýn varlýðý meselesi insan aklýnýn ötesinde bir konudur.O halde böyle bir varlýk hakkýnda konuþmak veya hüküm vermek de imkânsýzdýr.Dolayýsýyla agnostikler Tanrý inancý karþýsýnda tarafsýz kalmayý tercih etmiþlerdir. Aydýn Topaloðlu-DÝA-Ateizm ve Eleþtirisi)
     Suizan etmek istemem ama kendisini niçin Müslüman olarak deðil de Teist olarak sýnýflandýrdýðýný pek anlayamadým. Evrim teorisine inana herkesin Ateist olmadýðý,Her Ateist’in Evrim Teorisini kabul etmediði fikrine katýlmamak mümkün deðil.(her Evrim Teorisi’ne inanan ateist olmadýðý gibi her ateist de Evrim Teorisi’ne inanmamýþtýr.29 Daha evvel belirtildiði gibi, her Evrim Teorisi’ne inanan ateist olmadýðý gibi her ateist de Evrim Teorisi’ne inanmamýþtýr.76)
     Burada Ama demek zorundayým:Yine CT’nin ifadesiyle (Evrim Teorisi’ne inananlar bütün canlýlarýn birbirinden türediðini söylerken,baþlangýçtaki bütün canlýlarýn atasý olan ilk canlýnýn”kendiliðinden” türediðini kabul etmek zorundadýrlar.81)
     CT Evrim Teorisine inan herkesin Ateist olmadýðý iddia ediyor ama Dawinizm ve Evrim Teorisinin ayný anlamda kullanýldýðýný da belirtmeden geçemiyor.Günümüzde Evrim Teorisi ve Darwinizm ifadeleri genelde Yeni-Darwinizm ile özdeþleþmiþtir ve bu ifadelerin biri diðerinin yerine kullanýlmaktadýr.172 (Deyim þu sýralarda daha çok Darwin eleþtirmenlerince, evrimsel biyolojiyi destekleyenlerin inancýný tanýmlamak üzere kullanýlmaktadýr. Nitekim internette yapýlacak bir arama deyimin gerek ülkemizde gerek dýþarýda daha çok bu yönde kullanýldýðýný kanýtlayacaktýr. Bu kullanýþ tarzý ateizm ile bir çaðrýþýmý içeriyor. “Yaratýlýþçý”lar da deyimi ekseriya küçümseyici bir tarzda kullanýrlar. Evrimi bir doktrin veya inanç olarak görmek, “yaratýlýþ”ýn okullarda öðretilmesi için dinsel güdülü politik tartýþmalarý kuvvetlendiriyor. Nitekim, dünyada benzeri görülmemiþ þekilde, ülkemizde yaratýlýþçýlýk eðitim müfredatýna alýnabilmiþtir. https:/ /evrimteorisionline.com /2011/03/26/darwinizmin-tanimi/)
     Oysa Richard Dawkins,‘Evrim Teorisi’ne inanan-ateist’sýnýf içinde yer almaktadýr ve kitaplarýnýn birçok yerinde ateizmin ancak Evrim Teorisi sayesinde rasyonel olabildiðini
savunmaktadýr.Dawkins,Hume’un ve Darwin’den önceki ateistlerin ‘görünüþteki tasarýmý’
izah edemediklerini,evrenin tasarýmlanmýþ olduðuna karþý ciddi bir alternatif sunamadýklarýný  söylemekte ve “Darwin’in,Türlerin Kökeni’nin yayýmlandýðý 1859 yýlýndan önce herhangi bir tarihte bir Tanrý-tanýmazýn var olabileceðini hayal bile edemiyorum” þeklindeki iddialý yaklaþýmýný savunmaktadýr.285
     Burada þunu sormak isterim yaradýlýþý tesadüfe baðlamak tesadüfü tanrýlaþtýrmak deðil midir?Bu durumdaki kiþi Ateist deðil midir? Yani tesadüfi yaradýlýþa inanan biri nasýl teist olabilir?Bu ciddi bir kafa karýþýklýðýný göstergesi deðil midir?CT bu kafa karýþýklýðýný kitabýnda açýkça zikrediyor.Eðer böyle bir sýnýfýn varlýðýný kabul etmeseydim, ‘Evrim Teorisi’ni reddeden teist’ veya ‘evrimci teist’ kategorilerinden birini seçmek zorunda olduðum gibi yanlýþ bir hisse kapýlabilirdim;301 Ben, kendi pozisyonumu ‘teolojik agnostisizm’ (din bilimsel bilinemezcilik) olarak tanýmlýyorum.Tanrý’nýn varlýðý konusunda agnostik kalmýyorum,303
     Yukarýda alýntýladýðým ifadelerden C.Taslaman’ýn kafa karýþýklýðýný anlattýðýmý düþünüyorum.Öyle anlaþýlýyor ki C.T felsefi olarak Ateizm-Tesadüf temeli üzerine þekillendirilmiþ Evrim Teorisini Teizm ile uzlaþtýrmaya çalýþmýþ bir görüntü vermektedir. Olabilir insanlarýn düþüncelerine saygý göstermek zorundayýz.Benim itirazým bunu Müslüman-eðer Müslüman ise-birisinin yapmasý.Ýkinci itirazým ise benim bildiðim imanda tarafsýzlýk olmaz.Kiþi ya inanýrsýnýz ya da inanmazsýnýz.Ýslam akaidini(Allah inancýný) Kur’aný Kerim belirlemiþtir.Allah-ü Teala’ya yaratýlmýþlara mahsus acziyet vb þekilde vasýflar isnad edilemez.Küfürdür.Anlatmak istediðim kiþi Müslüman ise Allah-ü Tealanýn yaratýcý vasfýyla,kudretiyle çeliþen bir þekilde imanýný belirleyemez. Biyolojik Evrim Teorisine karþý Teist Agnostik olmanýn, Tanrýnýn varlýðý konusunda agnostik kalmamanýn mantýðýný da anlayamadým doðrusu.Bu ifadelerin manasý þu mudur? Tanrý var ama insanýn evrimleþmesi konusundaki durumunu bilmiyorum(haþa) Eðer kiþi biyolojik evrim teorisini Tanrý inancýndan baðýmsýz yapabilir dersek bu kiþiyi hangi mantýkla teist sýnýfýna sokacaðýz.CT baþka bir kitabýnda Evrim Teoricilerin tavrýný þöyle açýklamaktadýr:Örneðin Sir Arthur Eddington hislerini açýk bir dille þöyle ortaya koyuyordu: “ Evrenin baþlangýcý olduðu fikrini felsefi açýdan iðrenç buluyorum...”(Big Ban ve Tanrý-31) Malum Big Bang Teorisi Evrenin bir baþlangýcýnýn olduðu yani bir YARATICI’sýnýn olduðunu ispatlamýþ durumda. Ama Allaha inanmamak için tesadüfü tanrýlaþtýran insanlardan bahsediyoruz. https:// evrimagaci.org/ilk-insan-hic-var-olmadi-7374https://evrimagaci.org/evrimi-anlamak-ilk-insan-asla-var-olmadi-5498
     CT akademisyen olmasý hasebiyle iki yüz yýldýr hararetli þekilde tartýþýlan Evrim Teorisini tez konusu yapmasýndan doðal bir þey olamaz elbette ki.Kitabýnýn pek çok yerinde ve Big Bang kitabýnda da açýkça yaratýlýþý savunuyor.Tesadüfü reddediyor.Televizyon programlarýndan Hadis karþýtý olduðunu,sosyoloji eðitimi aldýðý için Hadis Metodolojisini bilmediðini,öðrendik,Evrim konusunda Teist agnostik ama Tanrýnýn varlýðý konusunda agnostik kalmadýðýný ifade ediyor kendisi.Bütün bunlardan sonra CT’nin Müslüman olup olmadýðý konusu gerçekten Agnostik bir konu benim için!!! C Taslaman’daki kafa karýþýklýðýný ifade etmek için kitabýndaki bir kaç ifadeyi eklemem gerek:Elbette tesadüfçü, ateist bir Evrim Teorisi yaklaþýmý Kutsal Metinler’e terstir. Fakat Tanrý’nýn canlýlarý yaratýrken ‘evrim’i araçsal sebep olarak kullanmadýðýný veya kullandýðýný söylememizi zorunlu kýlan Kutsal Metinler’de bir ifade olmadýðýný düþünüyorum.352
     ‘Materyalizm’ sadece maddenin var olduðunu, madde dýþýnda hiçbir varlýðýn (cevherin) bulunmadýðýný savunur;‘ateizm’ ise Tanrý’nýn var olmadýðýný savunan bir görüþtür.Günümüz ateistlerinin büyük çoðunluðunun materyalist olduðu ve bu iki ifadenin adeta birbirine özdeþ anlamda kullanýldýklarý söylenebilir391
     Evrim Teorisi’nin bu tartýþmada önem kazanma sebebi,natüralizmin,yani ateizmin hizmetçisi yapýlmaya çalýþýlmasýndan kaynaklanmaktadýr.397 bir türün diðer bir türden oluþumunu (evrimini), Tanrýsal yaratýþa aykýrý görmek için de bir sebep yoktur.345
12/11/2018



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Evrim Teorisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.