..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Alp Þahin




6 Mart 2019
31 Mart Secimleri  
Alp Þahin
Onumuzde 31 Mart yerel secimleri var. Kisaca; memleketin tablosuna bir bakalim. Ulkede milli fabrikalarin cogu satilmis. Borc ve kredisiz don almak zor. Halk; domates, salata kuyruguna giriyor. Belediye secimleri gercekten bu kadar onemli mi?


:III:
Yanlis hatirlayabilirim ama 2002’ydi basa geldikleri zaman… Uzerinden 17 sene gecmis bak… Saglam bir yapilasma icerisinde kurulduklari gibi iktidar oldular. Problem vardi. Liderleri olarak atanacak kisi hukum yemis ve bu yuzden o zamanin yasalarina gore secilemiyordu. Yasadir, insan urunudur, degistirilir denildi. Siirt’teki secimler tekrar yapilmali, orada sike var denildi. Kimse bir sey diyemedi. Partinin lideri “jet” hiziyla baska birinin yerine aday oldu ve secildi. Yasasin demograsi! Evet g ile.

Sagda solda Ataturkcuyuz diye gecinen partiden bu secime karsi cit cikmadi. Danistay, Sayistay, Yargitay ne ararsan onlardan da ses cikmadi. Oyle ya goklerden biraz da okyanus otesinden gelen bir karar vardi, saygi duyulmaliydi.

Zaman gecti. Acilimlar oldu. Turbanli bacilarimiz ozgurluklerine kavustu. Mezun olduktan sonra onlari bekleyen sayisiz is imkanina kavusmalari icin onlerindeki en buyuk engel kalkti. Okudular… Okudular. O kadar. Okudular iste. Is daha sonra…

Katsayi problemi kalkti. Ne kadar ilim Cin’de de olsa gidip aliniz diyen bir peygamberin takipcisi de olsak, imam hatipli dostlarimiz artik fen ve matematik gibi dunyevi seylere gonul veren arkadaslar karsisinda ezilmeyecek, bu sayede onlari da gecebileceklerdi. Arka planda mehteri verelim lutfen… Tesekkurler.

Ergenekon patlak verdi. Ataturkcu ogrenci, subay, general, orgeneral kim varsa catir catir hain damgasi vuruldu. Kimi ben hain degilim diye kafasina sikti. Ordunun en onemli ve en kritik yerlerine okyanus otesinden arkadaslar yerlestirildi. Daha sonra “pardon” denildi. Daha sonra okyanus otesindekileri de aldilar. Bu sure zarfinda tum olan bitene Cumhuriyetci parti boyle olmaz, eh pes falan diyordu. Allah razi olsun. Bayagi savas verdiler. Onlar olmasa bugunlere gelemezdik buna emin olun.

Onca secim geldi, onca secim gitti. Teror patlak verdi, Israil ile papaz olundu, Gezi diye uc bes capulcu diye tabir edilenler camide bira icti, bira icmediler diyen imam surgun yedi, Reina’da katliam oldu. Oldu da oldu. Hicbirini hatirlamiyoruz degil mi? Guzel.

Memlekette milyonlarca vatansever, okumus etmis, vatan evladi yokmus gibi Ekmeleddin abimizi cumhurbaskani cati adayi gosterdiler. Milliyetci parti o zaman Birinci Dunya Savasi oncesi Italya’si gibi. Daha sonra iste bakiyor bu kafayla olmaz deyip itilaf devletlerinin yanina geciyor. Hakli, herkes hakli.

Fazla uzatmayalim. Sistem degisti. Yeni sisteme aday gosterilmesi gerekliydi. Cumhuriyetci gecinen parti beklenmedik bir hamle yapti. Muharrem Ince gibi kafasi calisan bir abimizi baskan adayi ilan etti. Yine kimse anlamadan etmeden Suriyeli din kardeslerimizin de oylariyla secimler erkenden tamamlandi ve secilmis kisi her zaman oldugu gibi yine secildi. Muharrem Baskan ise secim aksami partisinin lideri tarafindan yalniz birakildi, karizmasi ve guvenilirligi sarsildi. Zaten inceden parti baskani tarafindan da rakip de goruluyordu. Boylesi daha iyi oldu. Mazallah partide degisiklik falan olur, insanlar tekrar partiye guvenirdi. Hic gerek yok boyle hayallere…

Simdi onumuzde 31 Mart yerel secimleri var. Kisaca; memleketin tablosuna bir bakalim. Ulkede milli fabrikalarin cogu satilmis. Borc ve kredisiz don almak zor. Halk; domates, salata kuyruguna giriyor. Patlican yok. Gerci patlican da yemesinler, olmezler… Neyse… Issizlik her gecen gun artiyor, medya tek tarafli, tweet atiyorsun, icerdesin. Tum bunlara ragmen, sanki 17 seneden beri yenilen benmisim gibi, Cumhuriyetci partinin Istanbul belediye baskan adayi diyor ki anket sonuclari yuzumden belli… Yahu sonuclar nur yuzunden belli olsa ne olur, olmasa ne olur. Sistem degismis, ekonomi bitmis, meclisin yetkisi sinirlandirilmis. Hala partin ve sen belediye baskanligi icin can atiyorsun. Fakat emin ol. O cok deger verdiginiz ve sanki Turkiye ekonomisini yerinden oynatacak sanilan belediyeyi bile aldirmayacaklar. Dedi dersin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Liderlik
Bir Baþka Reis
Neden Muharrem Ýnce?
Cumhuriyet Kadýndýr
Emrah Serbes'e...
Ahmet Necdet Sezer
Yazýk
Olmadý Be Ümit Özdað
Akp Kurtarýlmadan Türkiye Kurtarýlmaz
Zaman

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail ve Hamas
Ýnsanýmsý Yaþam Formlarý
Ýþine Gelirse
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Vargas ve Fazlasý
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Yedi Düvel

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.