..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > serdar adem iþler




7 Mayýs 2018
Ötenazi Hakký Verilmeli  
serdar adem iþler
Ötenazi hakkýný tanýmamakta ýsrar etmek yaþamak istemeyen, yaþam alaný tanýnmayan insana tüketim ekonomisini beslesin diye sözde inançlar adýna iþkence etmektir.


:ICA:

     Tüm dünya uygarlýklarý bu konuyu yeni baþtan ele almalýdýr.
Bu kadar meselenin arasýnda bu da nereden çýktý denebilir? Doðrusu ötenazi meselesi yani ötenaziye izin verilmesi meselesi insanlýðýn ilk çaðlarýndan itibaren insan hafýzasýnýn bir yerinde sürekli gündemini korumuþ olmalýdýr. Ama çoðu zaman bölgesel ve küresel inançlarla töreler, sözde etik deðerler ile bunlara dayanan ulusal yasalar bu olaya pek sýcak bakmadýðý için açýkça ve uzun zaman dile getirilememiþti.
Yirmi birinci yüzyýlda, uzay çaðý teknolojisi döneminde yaþamakta olduðumuza göre bazý açmaz ve kuruntularý aþmamýz gerekir. Bu iþ lafla olmaz. Yapay zekanýn, klonlamanýn, nükleer ve nano teknolojilerin keþfedildiði uzaya açýlma arifesindeki insan medeniyeti için çoðu temelsiz inançlarýn ve tüketim üzerine konuþlanmýþ vahþi sermayenin dayatmalarýna dayanarak en demokratik haklardan biri olmasý gereken ötenazi hakkýndan insanlarý mahrum býrakmanýn bir anlamý olmadýðýný düþünüyorum.
Artýk kendi kendisini yönetmek aciz hale gelen bir insanýn baþta kendisi olmak üzere çevresine yük olmasý ve onlarýn da silsile halinde iþlerinden ve üretimden ayrý kalmalarýna sebep olmanýn neresi insana uygun ki ölmeyi istemek uygun olmasýn? Bu noktadaki inançlarýn makul ve mantýklý olduðunu düþünemiyordum. Dünyanýn deðiþik bölgelerinde hakim olan ve sadece inanýrlarý tarafýndan doðru sanýlan inanç sistemlerinin Tanrýlarý neden bir insanýn yýllarca aç, sefil ve özürlü olarak iþkence çekmesine razý olsun? Tanrý hiçbir kulunun eziyet görmesine ve iþkence çekmesine razý olamaz? O zaman Tanrý adýna insanlarý yýllarca iþkence ve eziyete mahkum etmeyelim.
Ayný þekilde anlamýndan koparýlmýþ ve dejenere edilmiþ bir demokrasi ve insan haklarý anlayýþýyla hayattan ümidini kesen insanlarý zorla hayatta tutarak onlara bedenen ve ruhen eziyet ve iþkence etmekten vazgeçilmelidir. Ýnsana insanca yaþam þartlarý saðlamadan, yine ona toplumun imkanlarýndan eþit þekilde faydalanmasýna fýrsat vermeden sözde insaný savunuyormuþ gibi ötenaziye karþý çýkmak doðru ve vicdani hatta ahlaki bir davranýþ olamaz. En azýndan ben böyle bir demokrasi ve insan hakký kavramýný tanýmýyor ve kabul etmiyorum. Bu sabit fikrim hiçbir zaman ve þartta asla ve kat’a deðiþmeyecek. Meselenin taraflarýna duyurulur.
Sadece belli bir yaþýn üzerindekilere deðil gençlere de ötenazi hakký tanýnmalýdýr. Mülakat sýnavlarý yüzünden kariyer basamaklarýnda týrmanamayan, yurt dýþýnda görev alamayan, akademik kadrolara atanamayan hatta merkez teþkilatlarda asla görev alamayan ve bu yüzden hayata küsen, dünyadan umudunu kesen bir insanýn ötenazi istemesinden daha doðal, makul ve insani bir istek olamaz. Ayný þekilde bu isteðin reddedilmesi hayata küsen ve dünyadan umudunu kesen insaný içinde kývrandýðý eziyet ve iþkenceye müebbet mahkum etmekten baþka bir anlam taþýmaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reza Aþký Sarraf Sevgisi
Zamlardan Hoþlanýyorum
Sel Zararý Devletin Sorunu Deðil
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Mülakat Sýnavlarýnýn Yarattýðý Çöküntü
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?
Ýsrail Tekke ve Zaviyelere Güveniyor
Þeytan Olmasa Ne Yapardýk
Hazreti Ömer Aday Olsa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.