..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




18 Mart 2018
Bu Dünyadan Bir Sadri Alýþýk Geçti  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Sadri Alýþýk, hatýralarýyla yaþayan adamdýr. Geçmiþine baðlýdýr, dostlarýna düþkündür. 'Eski þarap, eski dost' diyen bir felsefe benimsemiþtir. Sadri Alýþýk genellikle, deðiþen toplumsal deðerler içinde güzelliðe tutkun, umutlu, yaþama sevinciyle dolu, dürüstlüðü ve doðruluðu özleyen insan tipini oynadý.


:AJIB:

Onu bir 18 Mart günü kaybettik. Kime sorsanýz onun için "Adam gibi adamdý" der. Yediden yetmiþe herkesin hayran olduðu, sevdiði usta sanatçý Sadri Alýþýk 5 Mart 1925 yýlýnda Ýstanbul’da doðdu. Asýl adý Sadrettin olmasýna raðmen, annesi Saffet haným ve babasý Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çaðýrýrlardý. Babasý Kaptan olduðundan haftada bir-iki kez eve gelebiliyordu. Bu yüzden ailenin sorumluluðu ve idaresi anne Saffet Haným’da idi. Sadri Alýþýk sekiz yaþýndayken kýz kardeþi Nevin dünyaya geldi.
Sadri Alýþýk’ýn içindeki oyunculuk aþký küçük yaþlarda kendini göstermeye baþlamýþtý.. Arkadaþlarý bilye oynayýp, uçurtma uçururken, O piyesler hazýrlayýp mahalle arkadaþlarýna oyunlarýný sunardý.. Altý-yedi yaþlarýndayken bir sünnet gecesinde Naþid Özcan Tiyatrosu’nu izledi. O günden sonra tiyatroya olan tutkusu baþladý. Paþabahçe 39. Ýlkokulunda üçüncü sýnýftayken ”ÝSTÝKAL PÝYESÝ” adlý oyunda “Adalý Halil” rolünü aldý ki bu baþroldü.
Ýlkokulu bitirdikten sonra ailesi Caðaloðlu’na taþýndýlar. Orta okul ikinci sýnýfta tiyatro aþký tekrar baþladý. Ancak okulda tiyatro yoktu. Liseye Ýstanbul Erkek Lisesin’de baþladý. Lisenin yanýsýra Caðaloðlu Halk Evi’nde tiyatroya gidiyordu. Liseyi býrakýp devam mecburiyeti olmadýðýndan Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne kayýt oldu.
Yavaþ yavaþ, sahne, resim, tiyatro derken sinemaya adým attý ve ilk filmi Günahsýzlar’ý 1945 yýlýnda çevirdi. Þöhret basamaklarýný hýzla çýkan Sadri Alýþýk 1959 yýlýnda çevirdiði Yalnýzlar Rýhtýmý adlý filmde otuz sekiz yýllýk hayat arkadaþý Çolpan Ýlhan ile tanýþtý. Evlendikten bir kaç sene sonra oðlu Kerem dünyaya geldi. Sinema yaþantýsýnýn yaný sýra, sahne showlarýnda da çok baþarýlý oldu.

Ýçkiyi çok seven Sadri Alýþýk, en iyi dostu Ayhan Iþýk’ýn ölümünden sonra kendini iyice içkiye verdi. Karaciðer yetmezliðinden tedavi olmak için Amerika’ya gitti, orada yaþayan Türk doktoru Münci Kalayoðlu tarafýndan ameliyat edildi ve saðlýðýna kavuþtu. Bundan sonraki sanat yaþamýný çoðunlukla televizyonda devam ettirdi.
Sadri Alýþýk, hatýralarýyla yaþayan adamdýr. Geçmiþine baðlýdýr, dostlarýna düþkündür. 'Eski þarap, eski dost' diyen bir felsefe benimsemiþtir.
Sadri Alýþýk genellikle, deðiþen toplumsal deðerler içinde güzelliðe tutkun, umutlu, yaþama sevinciyle dolu, dürüstlüðü ve doðruluðu özleyen insan tipini oynadý.

Sinemanýn yanýsýra þiir ve resimle de uðraþan Alýþýk, beþ yüzün üzerinde filmde rol aldý. En son rolü ise Yengeç Sepeti adlý dizide baba rolüydü.
Sadri Alýþýk'ý 18 Mart 1995 yýlýnda kaybettik.


**


Sanatçýnýn çok tutulan bazý filmleri:

Avare – 1964
Þaka ile Karýþýk (Ofsayt Osman) – 1965
Turist Ömer – 1965
Sana Layýk Deðilim – 1965
Ah Güzel Ýstanbul – 1966
Efkarlýyým Abiler – 1966
Hindistan Cevizi – 1967
Serseri – 1967
Efkarlý Sosyete – 1968
Muhabbet Kuþu – 1969
Menekþe Gözler – 1969
Kaldýrým Çiçeði – 1969
Ah Müjgan – 1970


1994 yýlýnda son filmi olan Yavuz Özkan’ýn yönettiði Yengeç Sepeti filminde oynar ve Altýn Portakal En Ýyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýn ve Erkek Üzerine Ne Demiþler?
Ýkinci Selim'in Rüyasý ve Selimiye Camii
Nuray Hafiftaþ'ý Kaybettik
Kemal Tahir'i Kýrk Beþ Sene Önce Kaybettik
Arnold Palmer'in Baþarý Hakkýndaki Sözleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.