..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > Osman AKTAÞ




17 Aðustos 2017
Maðdurluk Bilançosu - 3  
Çok Maðdur Ýngiltere

Osman AKTAÞ


Ýngilizler, uzun bir süre Ýrlanda’yla uðraþmýþlar. Bir türlü bu insanlara yaptýklarý güzellikleri kabullendirememiþler. Sonra fak etmiþler ki, bu insanlarýn hepsi cadý ve hepsi sihirle uðraþýyor. O halde yapýlmasý gereken de, bu sihirle uðraþan canlýlarýn elebaþlarýný yok edip, sihir ve sihirbazlýðý ortadan kaldýrmak… Bu çaba insanlýk tarihi için büyük bir hizmet olacaktýr.


:AJEI:
Ýngilizler, uzun bir süre Ýrlanda’yla uðraþmýþlar. Bir türlü bu insanlara yaptýklarý güzellikleri kabullendirememiþler. Sonra fak etmiþler ki, bu insanlarýn hepsi cadý ve hepsi sihirle uðraþýyor. O halde yapýlmasý gereken de, bu sihirle uðraþan canlýlarýn elebaþlarýný yok edip, sihir ve sihirbazlýðý ortadan kaldýrmak… Bu çaba insanlýk tarihi için büyük bir hizmet olacaktýr.

Önce kendi halkýný eðiten bu insanlýk hizmetkârý ulus (ya da her ne boksa) Ýrlanda da iyi bir temizlik yaptýktan sonra artýk dünyaya açýlýp, bu güzel duygu ve düþüncelerini herkese yayýp faydalanmalarýný saðlamaya karar vermiþler.

Söylentilere göre Hindistan’dan ipekli kumaþ getirip halkýný daha güzel ve modern giydirmeyi hedefleyen bu güzide insanlar, yazýk ki, Hindistan yerine Amerika denilen bir yer bulmuþlar. Burada yaþayan halkýn kendi dinlerin benzeyen bir dinleri olmadýðý için bu insanlara teblið yapýp, kendi dinlerine çekmeye çalýþmýþlar. Hepsinin kendi cennetlerine gitmelerini istiyorlarmýþ. Bu güzide insanlara Ýspanyollar, Fransýzlar, Portekizliler gibi önce denizci ülkeler yardým etmiþler. Yerlilerin bir kýsmý bu tebliði kabul etmiþ, etmeyenler arasýnda ise, bir ölüm salgýný baþlamýþ.

Yerlileri hizaya getiren bu insanlar arasýnda toprak paylaþýmýyla ilgili sorunlar yaþanmaya baþlamýþ. Yerli halka yardýma gönderilen Ýngilizler önce kendi ülkelerine ihanet etmiþler. Amerika diye bir devlet kurarak, kraliyet ailesine mensup olanlarý yok etmiþler. Sonra bununla yetinmeyip, birleþik devlet kurmaya karar vermiþler ve birlikte geldikleri Ýspanyol ve Portekizlilerle bu devleti oluþtururken, kabul etmeyenlerle savaþ vermeye baþlamýþlar. Bu arada Avrupa’dan da çeþitli amaçlarla göç devam ediyormuþ. Hollandalýlar, Avusturyalýlar, Macarlar ve dahi diðer ülkelerden gidenler…

Amerika Birleþik Devletleri’yle Meksika kurulmuþ sonunda. Güzel þeyler kolay elde edilmiyormuþ; kuzey güney savaþlarý bir hayli zaman almýþ ve çok insan ölmüþ.

Amerika kýtasýndaki umudu kýrýlan Ýngilizler baþka koloniler kurmak için mekân aramaya baþlamýþlar.

Ýngiliz tarihçi Stuart Laycock "All the Countries We've Ever Invaded: And the Few Never Got Round To" (Ýþgal Ettiðimiz Tüm Ülkeler: Ve Hiçbir Zaman Ayak Basamadýklarýmýz)” adlý kitabýndaki iddiasýna göre Ýngilizler yalnýzca 22 ülkeye ayak basýp, yardým edememiþlerdir. Bu ülkeler; Andora, Belarus, Bolivya, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Guatemala, Fildiþi Sahili, Kýrgýzistan, Liechtenstein, Lüksemburg, Mali, Marshall Adalarý, Monako, Moðolistan, Paraguay, Ýsveç, Tacikistan, Özbekistan, Vatikan ve Sao Tome Adalarý.

Kendi bulunduklarý yerin kuþ uçuþu 9623 kilometre uzaðýndaki Hong Kong’a yardým götürmeleri, yine kuþ uçuþu 7495 kilometre uzaðýndaki Hindistan’a yardým götürmeleri. Ve oralarda yaþadýklarý maðduriyetler…

Bu samimi ve insanlýk örneði devlet maðduriyet yaþayacaðýný bile bile hizmet götürmek için gösterdiði çaba ile gönüllere taht kurmuþtur(!)

21 Aðustos 17
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günortasýndaki Karanlýk
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Hrant Dink'i Anarken
Maðdurluk Bilançosu - 2
Eylüllenmek
Oy Madýmak
30 Aðustos Zafer Bayramý
Bir Ülke Ki, Hýrlý Hýrsýz Karýþmýþ
Maðdurluk Bilançosu - 10

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.