..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Seyfullah ÇALIÞKAN




10 Mayýs 2017
Gelincikler Aðlar mý?  
Seyfullah ÇALIÞKAN
Katýrcýlarýn Osman’la gitti. Sabah ezaný hala kulaklarýmda... Avlu kapýsýnda son kez gördüm. Ýki karartý olup gittiler. Akþama genç bir kýsraða koþulmuþ Konya Yaylýsý ile dönecekti. Minibüs Gediz’e uçtu diyorlar. Kayýp diyorlar. Yalan söylüyorlar. Ýyi yüzerdi Yusuf’um. Ateþ yakar beni ama su boðmaz, derdi. Ýkisinin de ne ölüsü, ne dirisi. Gediz denilen bu su nereye gider? Hiç yorulmaz mý? Hiç mi duraklamaz, soluklanmaz mý?


:AGAF:
GELÝNCÝKLER AÐLAR MI?
Baþýný kapýdan içeri uzattý. Dikkatli gözlerle etrafa bakýndý. Sonra bakýþlarýný üzerime çevirdi. Kendisi için çok önemli bir þeyi arýyor gibiydi. Önce adýmý sordu. Ardýndan Katýrcýlarýn Osman’ý tanýyýp tanýmadýðýmý…“Tanýrým, üstelik çok eskiden beri tanýrým,” Birkaç ay önce kaza geçirip ölmüþtü. Ve ölüsü de bulamadýlar fakirin. Üç yetim býraktý geride. Duvar diplerinde aðlaþýp dururlar. Kadýn aðzýnýn içinde mýrýldanmayý býrakýp konuþsa ne istediðini anlayacaktým. Belki de bir yardýmým dokunurdu. Geliþinin kendince çok önemli bir nedeni olmalýydý. Caný, mecali yoktu. Buyurun size bir çay söyleyeyim. Biraz soluklanýn, dedim. Geri çekildi. Tamam, içeri girme, kapý önünde otur, dedim. Aldýrmadý. Gözlerinin ýþýðý azalmýþtý. Dudaklarý kuru, benzi sapsarýydý. Ayaklarý yorgun, bedeni tükenmiþti. Hasta olmalý diye düþündüm. Ne kapýdan dýþarý çýktý, ne de içeri girdi. Aramýzda kendince güvenli bulduðu bir mesafe býraktý. Bazen içeri bakýyordu, bazen sokaða. Bana kalýrsa o hiçbir yere tam olarak bakmýyordu. Baþýnýn ve gözlerinin hareketi kurulu bir oyuncak gibi sürekli tekrarlanýp duruyordu.
Kararsýzlýðý yüzünden, ellerinin titremesinden, bakýþlarýndan anlaþýlýyordu. Dudaklarýndan duaya benzer bir fýsýltý dökülüyordu. Söylediklerine iyice kulak kesilmeyi denedim. Bir þeyler söylüyordu ama anlamak mümkün deðildi. Çok yenilmiþ, çok sürüklenmiþ, çok hýrpalanmýþ ama bir þekilde ayakta kalmýþ insanlara beziyordu. Daha önce de böyle acýlara batýp çýkmýþ her þeye raðmen yaþama diþ ile týrnak ile tutunan insanlarla karþýlaþmýþtým. Hiç kimse bunlarý anlayamaz. Ne doktorlar ne de hocalar. Onlar artýk baþka dünyanýn insaný olmuþlardýr. Bu insanlarý bir tek gözlerinden tanýrsýnýz. Sabit bakýþlarý kalýn beton perdeleri, çelik duvarlarý bile delip geçer. Bizim çok uzaðýmýzda bir yere bakarlar. Bakýþlarýnda uzun kýþlardan kalma keskin bir ayaz vardýr. Gözlerine dikkatli bakýnca üþürsünüz.
Aradýðý ben deðildim. Ýçinde bulunduðum mekânla da zerre kadar ilgisi yoktu. Ama buraya kadar geldiðine göre mutlaka bir þey arýyordu. Kollarýndaki ve boynundaki býçak izleri baþka bir hikâyeyi anlatýyordu. Bedeninde kim bilir baþka ne yaralar vardý. Tenimiz yaralarý dýþardan kapatýr. Ama içerdekiler kanamaya devam eder. Bunu öðrenecek kadar yaþadým. Ben meczuplarýn dillerinden anlamam. Onlarla konuþmayý da beceremem. Onlara herkese davrandýðým gibi davranýrým. Ne abartmayý severim, ne yüzlerine acýma hissiyle bakmayý. Ne onda ne de bende birbirimize uzun uzun bakacak cesaret zaten yoktu. Þairin “Gözleri bir çýðlýk, bir yaralý haykýrýþ. Gözleri bu gece çok uzaktan geçen bir gemi,” dediði böyle bir þey olmalýydý.(*) O aradýðýný belki hiç bulamayacak. Olsun, bu sonucu deðiþtirmez. Adým gibi biliyorum. Sýrtýný ýsýtacaðýný umduðu o eski battaniyeyi, kuytu ve huzurlu limaný aramaya devam edecek.
Kapýnýn önüne oturdu. Bir þeyler mýrýldanýyor ve boþ gözlerle sokaða bakýyordu. Bir çay gönderdim. Biraz ekmek, peynir ve zeytin... Çay soðudu, torbayý açýp içinde ne olduðun bile bakmadý. Giysileri temiz, ayakkabýlarý saðlamdý. Ýlk bakýþta insanýn gözüne iliþen herhangi bir aykýrýlýk yoktu. Sürekli bir kedi gibi mýrýldanmasý ve parmaklarýnýn sürekli çenesinde dolaþýp durmasý kesilse onu evinin kapýsýnda oturup soluklanmayý seçmiþ birisi sanýrdýnýz. Poyuna, posuna, kaþýna, gözüne bakýlacak olsa güzel bir kadýn demesek haksýzlýk olur. Ýnternetteki arkadaþlýk sayfalarýna fotoðrafýný koysan yüzlerce talibi çýkar. Çünkü hiç bir fotoðraf onu ve kafasýnýn içinde dolaþtýrdýðý halüsinasyonlarý gösteremez.
     Katýrcýlarýn Osman’la gitti. Sabah ezaný hala kulaklarýmda... Avlu kapýsýnda son kez gördüm. Ýki karartý olup gittiler. Akþama genç bir kýsraða koþulmuþ Konya Yaylýsý ile dönecekti. Minibüs Gediz’e uçtu diyorlar. Kayýp diyorlar. Yalan söylüyorlar. Ýyi yüzerdi Yusuf’um. Ateþ yakar beni ama su boðmaz, derdi. Ýkisinin de ne ölüsü, ne dirisi. Gediz denilen bu su nereye gider? Hiç yorulmaz mý? Hiç mi duraklamaz, soluklanmaz mý? Katýrcýlarýn Osman’ý bilir misin? O geldiyse Yusuf’umda gelir.
Kýsraðý da, arabasý da geri dursun. Yusuf’um çýkýp gelsin, yeter. Köprü kenarlarý kemerli korkulukmuþ. Minibüs suya uçmuþ. Kuþ mu bu? Uçamaz ki. Yusuf’umu biri mi alýp sakladý? Yaralý mý, kendini bilmez halde mi? Boðulmaz benim Yusuf’um. Kar suyu olsa da yüzer geçer. Hepiniz yalancýsýnýz. Yusuf’umu verin bana. Gediz denilen su nereye akar gider? Hiç dur durak bilmez mi? Hiç mi yorulmaz?
Kapý ile sokak arasýnda bir kaç saattir bekliyor? Akþama kadar duracak mýydý? Peki,
akþam olunca ne yapacaðým? Onu kapý önünde býrakýp asma kilidi halkaya takýp gidecek miyim? Gidebilir miyim? Gidilebilir mi? Bereket hava güzel? Örneðin þimdi birden yaðmur baþlayýverse ne yaparýz? Aklýný yitirenler gözlerini daha mý az kýrpýyor? Ah bir de ne dediðini anlayabilsem. Bir yaralý parmaða faydam dokunur belki de. Ah be kadýn, am be güzel kardeþim. Ne yersin, ne içersin, ne susarsýn, ne söylersin. Elimi kolumu baðlamak için mi geldin sen? Çaresiz koymak için mi? Vicdan azabý gibi bir þeysin inan. Aklýmdan geçenlerin bir kaçaný söylesem, çekip gideceksin. Gidersen kendimi kötü hissederim. Seni kovalamýþým gibi suçlulukla kalakalýrým. Bereket ki akþama daha çok var. Bekleyelim bakalým sen sað ben selamet. Yiyeceðini bilsem kebaplar ýsmarlarým. Kara gazozlar, sarý gazozlar, sýcak içecekler hatta. Biz de herkes gibi kahve içsek örneðin. Tamam, birbirimizden uzakta... Sonra da fincanlarýmýzý kapatýp azýcýk yalan söylesek. Aðýz dolusu deðil ama neþemiz biraz yerine gelse. Sana bakýnca anladým ki kuþlar aðlarmýþ. Gelincikler de…
Yusuf’um hep bu dükkâna gelirmiþ. Yerlerde ayaklarýnýn izi, duvarlara gülüþünün sesi sinmiþtir belki. Belki kokusu saklýdýr þu ilerideki karanlýk köþede. Ölmedi benim Yusuf’um. O suda boðulmaz. Çýkýp bir yerlerde kalmýþtýr. Salmazlar ki beni. Býraksalar Gediz boyundan denize kadar giderim. Ölmemiþtir Yusuf’um ölemez. O beni býrakýp gitmez ki. Mutlaka çaresiz kalmýþtýr bir tenhada. Bir çukura düþmüþtür belki. Baygýn, yarý canda bir baða çýkmýþtýr. Kendine gelmemiþtir daha…

*Yazar ve müzisyen Zülfü Livaneli’nin Gözlerin þarkýsýnýn sözlerinden alýnmýþtýr.
Mayýs 2017
Bursa Seyfullah



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 2 (Son)
Yaðmur, Kar, Deðermen Çöreði ve Orçun Abi
Selver
Raký Þiþesinden Ejderha Olduk –ýý -
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 1
Gökçeada 3
Öyküler Sokaklara Yaðar
Deli Sülo

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tabanca
Saman Altýndan Aþk Yürürse
Raký Þiþesine Ejderha Olduk
Gökçeada 3
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým
Nataþa, Mavra ve Raký
Güvercinli Yazý - 1
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak
Emekleye Emekleye Emekli
Acemi Çapkýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baþka Türlü Bir Þey [Deneme]
Canan [Deneme]
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr [Deneme]
Zaman Sen Yalansýn [Deneme]
Nisan"ýn Þuçu [Deneme]
Bahar, Badem, Çocuk [Deneme]
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar [Deneme]
Mevsim Türlüsü 2 [Deneme]
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi [Deneme]
Delikanlýyý Bozan Yazýlar [Deneme]


Seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.