..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Ýbrahim Kilik




29 Mart 2017
Kandil ve Ýskandil Sözcükleri Akraba Mýdýr?  
Ýbrahim Kilik
Gönüllerin derununu ölçecek cihaz henüz icat edilmedi. O yüzden o durumu ifade edecek bir sözcük yok lügatlerde. O vakit bize düþen Mark Twain’in durumundan ibret almak, Merhum Ali Nihat Tarlan Hocanýn öðüdüne kulak vermek. Kandil ve iskandil sözcükleri ister akraba ister hýsým olsun bu bizim konumuz deðil.


:AAGB:

Bilindiði üzere kelimelerin gerçek ve mecaz anlamlarý dýþýnda birden çok anlamý olabilir. Bu anlamlardan sözlüðe bakmadan ancak birkaçýný bilebiliriz. Daha fazlasýný öðrenmek için sözlüðe bakmamýz icap eder. Gerçi merhum Ali Nihat Tarlan edebiyat fakültesindeki öðrencilerine “Çocuklar, lügate karþý yiðitlik olmaz. Anlamýný bildiðiniz kelimeye dahi sözlüðe bakýn.” diye öðütlermiþ.



Kaldý ki manasýný bilmediðimiz sözcüklere bakmayalým. Dünyaca ünlü hikâyeci Mark Twain, çok iyi bir sözlük okuyucusuymuþ. Daha meþhur bir hikâyeci olmadýðý zamanlarda, iþi icabý yolculuk yaptýðý posta arabalarýnda yolculuðu süresince sözlük okurmuþ. Demek ki sözlüðe sadece anlamýný bilmediðimiz kelimeler için baþvurmanýn dýþýnda onun iyi bir okuyucusu da olmak gerekiyor!



Kelimeler þair ve yazarlarýn duygu ve düþünce dünyasýnda imbiklenince rengini ve kokusunu dýþa vuran güzellikler. Þair ve yazar eli deðmeden sözlüklerin derununda derin bir uykudadýr her biri. Yazar ve þairler o perilerin gamzelerinde öpücük kondurarak uyandýrýr derin uykularýndan. Sözcükler þiirde dilber, nesirde bir nigâr olarak çýkar çoðu kez okuyucunun karþýsýna. Yazar ve þairler, týpký gül bahçesine su veren baðban gibidir. Önce duygu ve düþünceleri ile o gül bahçesine su verir, sonra rengarenk sözcükleri derer bahçeden. Þiir olur, öykü olur, roman ,deneme ve benzeri güzellikler zuhur eder.



Kandil ve iskandil sözcükleri birbirini çaðrýþtýrsa da anlamca uzak kelimeler. Hafýzam beni yanýltmýyorsa bu adda (Kandil ve Ýskandil) bir kitap da yayýnlanmýþ diye biliyorum. Kandil, gaz lambalarýndan önce kullanýlan fitil ve yað ile çalýþan aydýnlatma aracý. Bir de bizim kültürümüzde kutsal bilinen gecelerde kandil adýyla bilinir ki kandil simidimiz meþhurdur. Bazýlarýmýz kandil simidi alýnca kandili ihya etmiþ olduðumuz zehabýna kapýlýrýz. Ýskandil ise denizlerin derinliðini ölçme iþi ve bu iþin yapýldýðý aracýn adý.


Gönüllerin derununu ölçecek cihaz henüz icat edilmedi. O yüzden o durumu ifade edecek bir sözcük yok lügatlerde. O vakit bize düþen Mark Twain’in durumundan ibret almak, Merhum Ali Nihat Tarlan Hocanýn öðüdüne kulak vermek. Kandil ve iskandil sözcükleri ister akraba ister hýsým olsun bu bizim konumuz deðil.
Ankara, 29.03.2017 Ýbrahim Kilik





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözcüklerin Dansý
Geri Dönülemeyen Hatalar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Argodan Esintiler
Yazarlar Þairler ve Þehirleri
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.