..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Hakan Yozcu




29 Aðustos 2016
güvercinlik’te Hafta Sonu  
Hakan Yozcu
Güvercinlik Köyü’nde genelde herkes yufka ekmek açar. Özellikle bayramlarda daha fazla ekmek yapýlýr. Ekmeðin arkasýndan da bazlama ve börekler adettendir. Çünkü ekmek bitimi mükellef bir kahvaltý hazýrlanýr. Düþünün bir kere, bazlama, börek, peynir, közde patlatýlmýþ patlýcan, biber ve soðan, haþlanmýþ patates ve zeytin… Bu kahvaltýya hangi babayiðit “hayýr” diyebilir bilemiyorum.


:ADGH:

     Hafta sonu Güvercinlik’te bazlama yemeye davet edildim. Bazlamayý bilmeyenler için anlatayým:
     Bazlama, saç üzerinde piþirilen mayalý ekmek olarak bilinir. Küçük, yuvarlak ve kalýnca ekmektir. Özellikle köylü kadýnlarýn yaptýklarý yufka ekmeðin bitiminde yaptýklarý bir ekmek çeþididir. Üzerine tere yað sürülerek yenirse tadýna doyum olmaz. Sana yað da ayrý bir tat verir bu ekmeðe. Kimileri de içine peynir veya haþlanmýþ patatesi ezip koyar. Tuzlayýp yerler. Tabii yanýnda ayran veya çay olursa tat, kat be kat artar.
     Kýz kardeþim, teyzemin büyük kýzý Müjgan Abla ve yine akrabalardan olan Selma Çil ekmeðin baþýndaydýlar. Biraz da erken baþladýklarýndan sýcaktan etkilenmiþ olacaklardý ki yorgunluk belirtileri kendini gösteriyordu.
     Güvercinlik Köyü’nde genelde herkes yufka ekmek açar. Özellikle bayramlarda daha fazla ekmek yapýlýr. Ekmeðin arkasýndan da bazlama ve börekler adettendir. Çünkü ekmek bitimi mükellef bir kahvaltý hazýrlanýr. Düþünün bir kere, bazlama, börek, peynir, közde patlatýlmýþ patlýcan, biber ve soðan, haþlanmýþ patates ve zeytin… Bu kahvaltýya hangi babayiðit “hayýr” diyebilir bilemiyorum.
     Bazlamanýn kýymalý ve peynirli gibi birçok türü var. Yukarýda dediðim gibi dileyen patatesle de yapabiliyor. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde çok bilinen ve yapýlan bir ekmek türüdür. Zaten Güvercinlik Köylülerinin de büyük çoðunluðu 1974 sonrasý Adana yöresinden gelen vatandaþlardan oluþuyor. Geleneklerini de býrakmayan bu insanlar, Çukurova’ya ait geleneklerin birçoðunu burada hala devam ettiriyorlar…
     Ýþte bu Pazar günü de bu gelenek devam etti. Biz de adeta bu iþi, bir lezzet þölenine çevirdik. Bazlamalarý yaðlayýp çay eþliðinde götürdük.
     Bazlamadan sonra akþam ezaný okundu. Arabaya atlayýp Güvercinlik Köyü Camii’ne gittim. Camiden içeri girer girmez hayretlere düþtüm. Çünkü müthiþ bir güzellikle karþýlaþtým. Camiinin tavaný ve duvarlarý hat sanatýnýn en eþsiz örnekleriyle güzelleþtirilmiþti. Oysa en son geldiðimde cami içi sade, yalýn ve sýradan bir görünüme sahipti.
Günlerdir Camii’de hazýrlýk yapýlmýþ. Türkiye’den hat sanatçýsý getirilmiþ. Ve tüm duvar, hat sanatýyla donatýlmýþ. Neredeyse hiç boþ yer kalmamýþ. Ýster istemez baþým hep duvarlarda gezdi. Bakmaktan kendimi alamadým. Zaten bakmak istemeseniz de gözleriniz baþýnýzý duvarlara götürüyor ve bu güzelliði beyninize iþliyor.
Köy imamý Muharrem Özsoy, 1 yýl önce geldi köye. Çalýþkan ve üretken biri. Geldiði andan itibaren köyde güzel iþler yapmaya baþladý. Köylülerle iyi bir diyaloð içine girdi. Kendini köylülere sevdirdi. Gençlerle arkadaþlýklar kurarak onlarla sohbet etti. Hatta köyde düzenlenen futbol turnuvasýna giderek gençlerin arasýnda bulundu. Bu da onun sevilmesine yol açtý.
Muharrem Hoca, “Köylülerle konuþtuk. Eksiklerimizi tespit ettik. Camimizi en güzel ve en modern þekilde donatmaya çalýþýyoruz. Köylüler de yardým ediyor. Onlarýn destekleriyle camimize hat sanatýný getirdik. Bursa’dan getirttiðimiz hat sanatçýsý, kendi sanatýný ortaya koydu.
Bunun yanýnda gençlerimizin ve çocuklarýmýzýn da manevi yönlerini güçlendirmeye çalýþýyoruz. Yardým isteyen herkese bu yönde yardým etmeye çalýþýyoruz. Köyden gelen istekler doðrultusunda mevlitler okuyoruz. Bu da birlik ve beraberlik ruhunu canlý tutuyor. Köylülerle iliþkilerimiz çok iyi.” dedi.
Köy Müezzini Sait Kara da “Sadece Camimizin çevre düzenlemesi kaldý. Onu da Belediye baþkaný bitireceðine dair söz vermiþti. Biz de bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz.” dedi. Umarýz, caminin bütün eksikleri bitirilir.
Camii böyle güzel ve eksiksiz olunca cemaat de huþu içinde ibadetini yapýyor.
Güvercinlik’te yine güzel bir hafta sonunu daha geride býrakýyoruz.
     
     





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Dubai Günleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Girne’de Kahve Ýçimi
Ýstanbul Notlarý
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Nerede O Eski Ramazanlar?
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
önce Saðlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.