..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




3 Aralýk 2015
Asla Denemeyin  
Hakan Yozcu
Oyunda ana tema olarak “Uyuþturucu Ölüm demektir” konusu ele alýnýyor. “Bir defacýkla bir þey olmaz” diyerek deneme ile baþlayan uyuþturucunun sonunda mutlaka ölüm olduðu, ve bu nedenle de ne olursa olsun, bir defacýk da olsa asla denenmemesi gerektiði anlatýlýyor. Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olmalarý, çocuklarýyla saðlýklý bir iletiþim kurmalarý, ebeveynlerin gençleri dinlemeleri gerektiði ve onlara önem verdiklerinin gençlere hissettirilmesinin önemi üzerinde duruluyor. Bunun uyuþturucu ile mücadelede önemli ve etkin bir yöntem olduðu belirtiliyor.


:IEG:
     
     Sivil Savunma Teþkilatý Baþkanlýðý ve KKTC Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn ortaklaþa sürdükleri uyuþturucu ile mücadele eðitimi projesi kapsamýnda Gazimaðusa Rauf Raif Denktaþ Kültür Ve Kongre Sarayý’nda düzenlenen Çanakkale Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediði “Günlük” adlý oyunu izledim.
     Her þeyden önce, beni unutmayarak bu tiyatro oyununa davet eden Kadim Dostum, Sevgili Kardeþim, Erenköy Lisesi Müdür Muavini Sayýn Veysel Üresin’e çok teþekkür ediyorum. O da olmasaydý ve bana “Hocam, sen tiyatro adamýsýn. Yarýn, öðrencilerimizi bu oyuna getireceðiz. Buyur sen de gel, beraber izleyelim.” demeyip beni davet etmeseydi kimse beni hatýrlamayacaktý.
     Oyun, hedef kitle olarak, daha ziyade ortaokul ve lise öðrencilerini tabii bunlarla birlikte tüm toplumu ele almýþ. Konusu tabii ki uyuþturucu ve uyuþturucunun zararlarý...      Oyunu, Çanakkale Sanat Tiyatrosu Genel sanat Yönetmeni Abdülkadir Katra yazmýþ.
Abdülkadir Katra, 1979 Çanakkale doðumlu, tiyatro yönetmenliði alanýnda Yüksek Lisans yapmýþ genç bir yönetmen. Birçok oyun yönetmiþ ve oyunlar yazmýþ. Genç olmasýna raðmen bu alanda üretken birisi diyebiliriz…
Toplumun genel bir yarasý olan ve ülkemizde ortaokul seviyelerine kadar düþen uyuþturucu konusunun ele alýnmasý mutlaka çok önemli bir olay. Hele de bunu görsel olarak öðrencilere veya ailelere sunmak ayrý bir güzellik diye düþünüyorum.
Oyunda ana tema olarak “Uyuþturucu Ölüm demektir” konusu ele alýnýyor. “Bir defacýkla bir þey olmaz” diyerek deneme ile baþlayan uyuþturucunun sonunda mutlaka ölüm olduðu, ve bu nedenle de ne olursa olsun, bir defacýk da olsa asla denenmemesi gerektiði anlatýlýyor.
Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olmalarý, çocuklarýyla saðlýklý bir iletiþim kurmalarý, ebeveynlerin gençleri dinlemeleri gerektiði ve onlara önem verdiklerinin gençlere hissettirilmesinin önemi üzerinde duruluyor. Bunun uyuþturucu ile mücadelede önemli ve etkin bir yöntem olduðu belirtiliyor.
Bu açýdan mutlaka izlenmesi gereken bir oyun. Çünkü oyunda konu ile ilgili birçok sosyal mesaj veriliyor. Ve bu mesajlar izleyenlerin beynine adeta nakþediliyor.
Tabii ben, olaya bir de sanat yönünden bakýyorum. Ne de olsa izlediðimiz bir tiyatro oyunu.
Bir oyun izlerken her þeyden önce oyuncularýn oyun gücüne bakarým. Hareketlerine, diksiyonlarýna, rollerine olan uyumlarýna bakarým. Kendilerini oyuna ne kadar verebiliyorlar ona bakarým…
Tabii bunlarýn yanýnda oyunun, dekoru, kostümleri, efektleri, müzikleri, koreografileri gibi daha birçok özellikleri de önemli…
“Günlük” oyunu, özel bir araþtýrma sonucunda yazýlmýþ, sosyal mesajý bol olan, güzel ve etkili bir oyun olarak tasarlanmýþ bir oyun. Ustaca kaleme alýnmýþ diyebilirim… Belli ki yazar, iyi bir araþtýrmacý ve gözlemci. Ýþini iyi yapmýþ…
Ama oyundaki oyuncular için bu kadar iyimser konuþamayacaðým maalesef. Çünkü gördüðüm kadarýyla amatör gençlerden kurulu bir ekip. Ýyi çalýþýlmýþ, uzun çalýþýlmýþ ama gelin görün ki bazý yerlerde sýrýtmalar oluyor iþte.
Mesela önemli role sahip olan ve baþrol oyuncularýndan biri diyebileceðimiz Elif rolündeki oyuncunun konuþmalarý birçok yerde anlaþýlamadý. Kelimeler yutuldu. Diðer oyuncularda da diksiyon zayýflýðý var.
Oyun, baþtan sona koþturmaca ile devam etti. Müzik efektleri kulaklarý týrmalýyordu adeta… Bir iki yerde dansa da yer verilmiþti.En güzel yaný, kostüm ve dekorlarýn oyunun bir parçasý olarak deðiþtirilmesi tekniði idi. Oyuncular, dekor deðiþimini oyun içinde güzel bir þekilde yaptýlar.
Genelde ilgi çekti oyun.
Dedim ya konu bakýmýndan önemli bir oyun. Mutlaka izlenmesi gerekir.
Ama amatör bir ekip için bu kadar masrafa girmek, bu kadar para dökmek ne kadar doðru bilemem....
Bu iþi organize edenlere de bir iki sözüm var: Madem bu kadar çok paranýz var, o halde neden, bu projeyi, burada kendi oyuncularýnýzla, kendi sanatçýlarýnýzla gerçekleþtirmiyorsunuz.
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý ne güne duruyor? Sanatçýlarýyla, personeliyle dört dörtlük bir kurum. Siz kendi sanatçýlarýnýzý dýþlarsanýz, onlara önem vermezseniz, ülkede sanat da bir arpa boyu kadar yol almaz.
Her þeyden önce Devlet Tiyatrolarýna sahip çýkýnýz ve onlarý en kýsa zamanda tiyatro salonlarýna kavuþturunuz. Ýþte o zaman bu tür projelere çok daha fazla hayat verebilirsiniz.
Ýþte bunu bir defacýk da olsa deneyin… Kýyamet mi kopar?





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Girne’de Kahve Ýçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
önce Saðlýk
Nkl Sanat Gecesi
Mehmet Ersöz’ün Ardýndan
Lefke"de Kahve Sohbeti
Ýnsan Azim Ederse
Müjgan ve Naile Haným’larý Aðýrladýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Ýstanbul Notlarý
Nerede O Eski Ramazanlar?
güvercinlik’te Hafta Sonu
Farklý Bir Yönetici,
"Kod Adý Venüs" Getto Çadýrlarý
ipek Amber Ýle Gurur Duyduk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.