..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Seval Deniz Karahaliloðlu




3 Nisan 2015
Avustralya"dan Çanakkale"ye Bir Anzak Öyküsü ve Korkut Uluð"un Resimleri  
Bu yýl Çanakkale Savaþýnýn 100. yýldönümü. Truva Savaþýndan sonra, Anadolu topraklarýnýn gördüðü en büyük istilanýn etten kemikten bir duvarla geriye püskürtüldüðü eþi benzeri görülmemiþ bir kahramanlýk destaný.

Seval Deniz Karahaliloðlu


Korkut Uluð tarafýndan hazýrlanan Çanakkale Belgeselinin gösterileceði etkinlikte, Korkut Uluð’un tablolarýndan ilham alan Robyn’in þiirlerinden oluþan “Ýçli Dýþlý Bir Savaþ” kitabýndan þiirler okunacak. Þiirleri dilimize kazandýran Pamukkale Üniversitesi Ýngiliz Edebiyatý hocalarýndan Mehmet Ali Çelikel þiirlerin Türkçelerini seslendirecek. Akademisyenlerin, þairlerin ve ressamlarýn yüreklerini ortaya koyduðu bu sýra dýþý etkinlik uzun yýllar anýmsanacak.


:BJAI:
Avustralya’dan Çanakkale’ye bir Anzak Öyküsü ve Korkut Uluð’un Resimleri

Seval Deniz Karahaliloðlu

“Ben çocukluðumda hep Gelibolu hikayeleriyle büyüdüm. Evde hep Çanakkale’de kaybedilen atalarýmýzdan bahsedilirdi.”Böyle diyor Prof. Dr. Robyn Rowland. Ressam Korkut Uluð ile sohbet ederken Çanakkale’ye duyduðu özel sevgi ve ilginin kaynaðýný böyle açýklýyor. Bu iki sanatçýnýn sanatýn ve insanlýðýn evrensel dilini kullanarak nasýl bir araya geldiðinin ve ortak bir yapýtta nasýl buluþtuklarýnýn þaþýrtýcý öyküsüdür. Avustralya’da Melbourne Üniversitesinde Ýngiliz Edebiyatý profesörü. Çocukluðundan beri hikayelerini dinleyerek büyüdüðü topraklarý görmeye gelir.

2014 yýlýnda, Çanakkale Þehitlerini ziyaret ederken yolu Çanakkale Deniz Müzesi’ne düþer. Müzeyi ziyaret ettiðinde Korkut Uluð’un Çanakkale Þehitlerini konu alan tablolarýyla karþýlaþýr ve aþýk olur. Öylesine etkilenir ki, her bir tablo için bir þiir yazar. Sonra, bu olaðanüstü güzellikteki tablolarýn ressamý ile iletiþim kurmaya çalýþýr. Uluð’a internetten bir mesaj yollar ve böylece iki sanatçý bir araya gelir.

Bu yýl Çanakkale Savaþýnýn 100. yýldönümü. Truva Savaþýndan sonra, Anadolu topraklarýnýn gördüðü en büyük istilanýn etten kemikten bir duvarla geriye püskürtüldüðü eþi benzeri görülmemiþ bir kahramanlýk destaný. Son günlerde bu destan farklý sanat dallarýna konu oluyor. Mesela Gladyatör filminin unutulmaz komutaný General Maximus olarak hafýzamýza kazýnan Russell Crowe. Hem yönettiði hem de baþrolünü oynadýðý “Son Umut” filminde iki oðlunu savaþta kaybeden bir babayý canlandýrýyor. Avustralyalý babanýn oðullarýný Anadolu topraklarýnda arayýþýnýn hikayesi gözleri yeniden Çanakkale Savaþýna çevirdi. Ayný dönemde baþka bir Anzak, Melbourne Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robyn Rowland Çanakkale Savaþýna akademik olarak ve daha tarafsýz bir bakýþla yaklaþýyor. Konu hakkýnda bilimsel bir araþtýrma yapan Prof. Rowland ülkesinde çok ünlü bir þair. Ressam Korkut Uluð’un tablolarýna duyduðu hayranlýkla ve yaptýðý araþtýrmalarla, savaþ ve tablolar hakkýnda þiirler yazmaya baþlýyor.

“Görme Biçimleri” adýný verdiði kitabýnýn kapaðýna Korkut Uluð’un Çanakkale Savaþýný konu eden tablosunu koymak ister ve iki sanatçýnýn ortak çalýþmasý böyle baþlar. Çanakkale Savaþýnýn 100. yýldönümünde þehitlerimizi anmak için yapýlacak törene katýlmak için 18 Mart’ta Avustralya’dan Çanakkale’ye gelecek olan þair ülkesinde çok ünlü bir sanatçý. Hazýrlanan kitapta her þiirin Ýngilizce ve Türkçe olarak her iki dilde de basýlacak olmasý yazarýn hassasiyetinin bir göstergesi. Mayýs ayýnda Avustralya’da basýlacak olan kitap, Avustralya, Yeni Zelanda, Ýrlanda, Ýngiltere ve Türkiye’de eþ zamanlý olarak piyasaya çýkacak.

Tablolarýn büyüleyici etkisine iliþkin bir baþka öykü de Fransa’da yaþanýr.
Bundan bir kaç yýl önce, Paris Louvre Müzesi Carousell Salon Sergisine katýlan Türk Delegasyonunda yer alan Korkut Uluð’un Atatürk portresi Fransýzlardan büyük ilgi görür. Atatürk’ün insaný delip geçen gözleri sergiyi ziyaret eden bir Fransýz soylusunu yüreðinden vurur. Mustafa Kemal Paþa’nýn tablosunu satýn almak ister ama Uluð tabloyu satmaz. Çünkü tablo Çanakkale Þehitleri anýsýna düzenlenen daimi sergide yer alacaktýr.

Avustralyalý bir þairi Melbourne’dan Anadolu topraklarýna kadar getirecek, Fransýz soylusunu malikanesinin duvarýna asmayý isteyecek kadar derinden etkileyen þey nedir? Nasýl bir büyü var bu tablolar da. Bu tablolarýn bu kadar ilgi görmesinin nedeni “o anýn duygusunu” çok canlý biçimde yakalamýþ olmalarý. Resimlere baktýðýnýzda, o anda kendinizi savaþýn cehennemi içinde buluyorsunuz. Acýyý, çýðlýklarý, ölümüne verilen mücadeleyi iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Sanki o anda savaþýn tam ortasýna ýþýnlanmýþ gibi hissediyor insan kendisini. Tablolardan yayýlan “sahicilik” ve “samimiyet” duygusu izleyenleri içine doðru çekiyor. Ve bunun insan üzerinde yarattýðý etki inanýlmaz biçimde güçlü. Bu bir çeþit büyü.

Ayný duygularý Atatürk portrelerine baktýðýnýzda da hissediyorsunuz. Sanki Atatürk karþýnýzda canlý gibi duruyor. Bir an dile gelip sizinle konuþacaklar hissine kapýlýyorsunuz. Konuþuyorlar ama “gözleriyle”. Tablolara, size baktýklarý kadar samimi bakarsanýz Kurtuluþ Savaþý destanýný, Laik Türkiye Cumhuriyetinin nasýl ve hangi þartlar altýnda kurulduðunu ve Cumhuriyet Devrimlerinin öykülerini dinleyebilirsiniz. Yeter ki kulak verin.

Çanakkale Þehitleri, Kuvay -ý Milliye serisi ve Atatürk tablolarý Çanakkale Deniz Müzesi daimi sergisinde izleyicleri yüreðinden vuruyor. Özellikle Atatürk tablolarý. Ýnsanýn yüreðini titreten bir çift göz size bakýyor. Ruhunuzun derinliklerine iþliyor. Atatürk resimlerine duyulan bu ilgi Mustafa Kemal’in gözlerinden kaynaklanýyor. Gözlerde yoðunlaþan bütün duygular yüze mükemmel bir duyarlýlýkla daðýlýyor. O nedenle, tablolara bakanlar büyülenmiþ biçimde Atatürk'ün gözlerinde kayboluyor. Yakýn plan Atatürk tablolarý insaný çarpýyor. Karþýmýzda etten kemikten bir insan var. Dokunma mesafesindeki büyük ebatlý tablolardaki bakýþlar insaný delip geçiyor. Tablolarda sadece duygu yok. Bir hayat tarzý da var. Mesela fötr þapkasýyla gördüðümüz Atatürk þapka devriminden hemen sonra Anadolu’yu gezer, Türk insanýný çaðdaþ medeniyet çizgisine çekebilmek için þapkasýyla, kýlýk kýyafetiyle ama en önemlisi “tavrýyla”, “duruþuyla” örnek olur. Kalpaklý Tablo milli mücadele yýllarýný anlatýr. Tam anlamýyla yokluk, sefalet, yobazlýk, cehalet, dize kadar ihanet ama asla umutsuzluk deðil. Bu ölümüne bir savaþ. “Hattý müdafaa yoktur, sathý müdafaa vardýr”. Mustafa Kemal Paþa ileriye, uzaklara bakýyor. Geleceði görüyor. Kuracaðý Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri o gözlerde atýlýyor. Bu bakýþlardan kaçmak, saklanmak mümkün deðil.

Mavi Atatürk. Mavinin hüznü vurmuþ Mustafa Kemal Paþanýn üzerine iç düþmanlar, dýþ düþmanlarla çepeçevre sarýlmýþken direnmek kolay mý? Dýþ düþmanlar neyse, ama iç düþmanlar? O nedenle, bu hüzün. Kendinden olanýn, mübarek Anadolu topraklarýnda yetiþmiþ, beslenmiþ olanlarýn ihanetine katlanmak daha aðýrdýr çünkü...

Mehmetçik ve Anzak Askeri. Mustafa Kemal Paþa Çanakkale Savaþý sonrasýnda hayatýný kaybeden Anzak askerleri için “oðullarýný bu topraklarda kaybeden anneler evlatlarýnýz için üzülmeyiniz. Onlar þimdi Mehmetçik ile koyun koyuna yatýyor. Artýk onlar bizim çocuklarýmýzdýr” der. Ýþte bu olaðanüstü insancýllýk ve duyarlýlýk Korkut Uluð’un fýrçasýnda tabloya dönüþür. Bir zamanlar karþý taraflarda savaþan Mehmetçik ve John þimdi ayný topraklarda koyun koyuna yatan kardeþtirler.

Ýnsani duyarlýlýðýn ortak paydasýnda buluþabileceðimiz bu daimi sergi, gelecek kuþaklara miras olarak kalabilecek bir hazine olma özelliðini taþýyor. Laik Cumhuriyetin deðerini anlayabilmek için Atatürk’ü bir kez daha hatýrlama ve onun ideallerini anýmsama zamaný. 18 Mart Çanakkale Þehitlerimizi anma haftasý kapsamýnda, Çanakkale’ye gidecek olanlar tarihin en büyük destanýnýn hikayesini, Çanakkale Deniz Müzesi daimi sergisinde görebilirler.

Ýnsan sevgisinin, onurlu yaþamanýn ve sanatýn ortak paydasýnda buluþan Avustralyalý þair, akademisyen Robyn Rowland ve ressam Korkut Uluð sýra dýþý bir kitabýn dostluðunda bir araya geliyorlar. Ýzmir Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Sanat Merkezinde 4 Nisan saat 13.00’de izleyicilerle buluþacak olan sanatçýlar Çanakkale Savaþý Destanýndan ve kapitalist güçler tarafýndan karþý karþýya getirilen Mehmetçik ve Johny’nin hikayesinden bahsedecekler. Korkut Uluð tarafýndan hazýrlanan Çanakkale Belgeselinin gösterileceði etkinlikte, Korkut Uluð’un tablolarýndan ilham alan Robyn’in þiirlerinden oluþan “Ýçli Dýþlý Bir Savaþ” kitabýndan þiirler okunacak. Þiirleri dilimize kazandýran Pamukkale Üniversitesi Ýngiliz Edebiyatý hocalarýndan Mehmet Ali Çelikel þiirlerin Türkçelerini seslendirecek. Akademisyenlerin, þairlerin ve ressamlarýn yüreklerini ortaya koyduðu bu sýra dýþý etkinlik uzun yýllar anýmsanacak. Ýzmir dýþýnda yaþadýðý için etkinliði kaçýranlara ise size farklý bir dünyanýn kapýlarýný açacak olan ve Bilge Yayýnlarýndan çýkan “Ýçli Dýþlý Bir Savaþ” isimli kitabý tavsiye ediyoruz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Ýlhan Berk"in Þiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte Ýþliði : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsýn" : Hakan Gerçek
Aðýr Abla Cecilia"nýn Müridinden Faydalý Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoðlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baþ Yapýt : Fýrtýna
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter
Yaðmur Yaðýyor, Seller Akýyor, Kral Übü Camdan Bakýyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüðü Ýlkesi'
Tanrýlarýn Takýlarý
Ruhi Su"nun Ýzinde : Köy Enstitüleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.