..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > osman tatlý




26 Þubat 2015
Hazýrlýk Aþamasý: Ben Yazar Olabilir Miyim?  
osman tatlý
Yazarlýk yolunda sen yazar olamasýn diye, baykuþ gibi ötenlere mesafeli dur, onlar öttükçe senin bir parçan sürekli huzursuz olacaktýr. Umudun kýrýlma durumuyla karþý karþýya gelecektir. Dediðim gibi ya kulaklarýný týka ya da onlardan uzak dur. Uzak duramýyorsan kulaklarýný týkaman en iyisidir


:ACHH:

Yazar adayý: yazarlýk doðuþtandýr, yazma yeteneði doðuþtan gelir gibi yaygýn safsatalarý düþüncelerinden ve duygularýndan bir an önce silmeye çalýþ. Bu gerçekçi olmayan ama gerçek gibi bize anlatýlan sözlerin bizim inancýmýzý ve hedefe olan güvenimizi parçalamak ve yýkmak için etrafýmýzdakilerin kullandýklarý güven zedeleyici zehirli silahlardandýr.
Unutma ki bizi yolumuzdan alý koymak isteyenler yakýnýmýzdakiler ve danýþtýklarýmýzdýr. Bilinçli ya da bilinçsiz önemli deðil, önemli olan istek ve arzumuza su dökmeleridir, heyecanýmýzý umutsuzluða, karamsarlýða dönüþtürmeleridir. Dikkatli ol ey yazar adayý, yeteneðimizin olup olmadýðýný doðum belirlemez, yeteneðimizin olup olmadýðýný gösterdiðimiz çaba, emek, özveri ve mücadele belirler. Yeteneðimizi yýllarca sürecek gayretler ortaya çýkaracaktýr. Yýllar alan hiçbir emek boþuna gitmez. Nice ünlü yazar, senden yazar olunmaz eleþtiri ve karalamalara raðmen pes etmeden, umutla ve öz güvenle hedeflerine ulaþmýþlardýr. Þayet senden yazar olunmaz sözünü ciddiye alýrsan baþlamadan yazarlýða veda etmiþ olursun. Yazarlýk yolunda yapamazsýn dair sözlere kulaklarýný týka, hiçbir þey duyma, o sözler kimden gelirse gelsin duyma.

Ama ilk zamanlarda yaþadýðýn bazý baþarýsýzlýklar, evet onlar haklýymýþ düþüncesi sende oluþmasýna da izin verme. Evet, ilk zamanlar baþarýsýzlýða dair çok þey yaþabilirsin, umudun kýrýlabilir, yazarken düþüncelerini ifade edemeyebilirsin, istediðin sözcüðü bulamayabilirsin, istediðin cümleyi kuramayabilirsin, hatta yarým sayfadan sonra ilhamýn da kesilebilir. Bu karþýlaþtýðýn sorunlarýn doðal olduðunu unutma ve bu durum hevesini, umudunu yaralamasýn ve söylenen olumsuz sözleri pekiþtirmesin.

Kim ilk döneminde yazarlýk da kusursuzluða ermiþtir ki, Yazarlýk da mükemmellik olmadýðý gibi, yazar zamanla olgunlaþýr. Hayat tecrübesi ve okumalar yazarý sürekli yazýmýný güçlendirir. Tecrübesizliðin ve acemiliðin yazdýklarýný beðenmemene neden olabilir, bu sorun deðildir. Yazdýklarýný beðenmemen gayet doðal bir durumdur. Ve bunu en iyi yazar diye düþündüðün yazarda yaþamýþtýr. Ey simurg, yazdýklarýný beðenmeyebilirsin, yazdýklarýn sana anlamsýz saçma sapan þeyler gelse de sakýn onlarý yýrtma ve atma, onlarý sakla. Gönlün sýkýþsa da, isteksiz olsan da sakla. Ýlerleyen yýllarda aldýðýn yolu görmen ve geçmiþin önünü daha da açmasý için iþine yaracaktýr. Ey simurg, en kötüsü yazdýklarýn sana saçma da gelse onlar senin parçandýr, senin ilk göz aðrýlarýndýr ve buna saygýdan hatýra olarak onlarý kütüphanenin en güzide köþeni koy, orada beklesinler.

Ey Simurg, bir þeye yeteneðinin olup olmadýðýný denemeden, yanýlmadan ve kendine zaman vermeden bilemesin. Karþýna çýkacak zorluklarla mücadele etmeden, zorluklara karþý dik durmadan ve bazen de zorluklar karþýsýnda defalarca yenilip, ayaða kalkmaya çalýþma denemeleri yapmadan yeteneðinin olup olmadýðýný öðrenemezsin. Þayet hayat bu kadar kolay olsaydý yani hayat her isteyene istediðini hemen verseydi bu hayat bu kadar anlamlý olur muydu? Düþünsene yazar olmak isteyen hemen yazar olsa, doktor olmak isteyen hemen doktor olsa bu hayatýn ne anlamý ne tadý olurdu. Hayat seni istediðin þeylere karþý deneyecek ve sen denenmelerden geçersen istediðini alýr, iç huzurunu yakalarsýn ve daha iyi olmak için mücadeleye devam edersin. Ama artýk yolu öðrendiðinden daha hýzlý yol alýrsýn.

Yazarlýk yolunda sen yazar olamasýn diye, baykuþ gibi ötenlere mesafeli dur, onlar öttükçe senin bir parçan sürekli huzursuz olacaktýr. Umudun kýrýlma durumuyla karþý karþýya gelecektir. Dediðim gibi ya kulaklarýný týka ya da onlardan uzak dur. Uzak duramýyorsan kulaklarýný týkaman en iyisidir.

Kulaklarýný týkadýn bu yetmez sana umut veren ya da senin gibi adaylarla da diyaloga geç ve onlarla paylaþýmlarda bulunmaya çalýþmalýsýn. Seninle ayný yolda olanlar seni motive edecektir. Bunlar yoksa büyük diye nitelendirilen yazarlarýn, yazarlýða baþladýklarý döneme ait hatýralarýný oku ki senin yolunu aydýnlatsýn.

Sen ey yazar adayý! Þayet yazmaktan ve okumaktan zevk alýyorsan, her þart ve durumda bunlardan kopamýyorsan, yazdýkça ve okudukça mutlu olursan ve en önemlisi yazar olmak istiyorsan o zaman sen bütün olumsuzluklara raðmen þansýný dene ve yazarlýk yoluna gir. Unutma ki yeteneðinin var olup olmadýðýný bu yolla girmeden, uykusuz kalmadan, elinde kalemle kaðýda defalarca bakmadan, ne yazacaðýný bilememenin iç sýkýntýsýný yaþamadan, yaz sil yapmadan anlayamazsýn. Dene ve gör!

Unutma ki, sen kendine inanmazsan kimse sana inanmaz. Sen kendine inanacak ve ortaya çýkardýðýn güzel çalýþmalarla da etrafýndakiler sana inanmaya baþlayacaklardýr.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
https://twitter.com/tatliosman63

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bence, yazar hissetmek ...
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
7 Mart 2015
Bu ortamda, yazmaya çalýþan kiþinin içindekilerini pek güzel anlatmýþsýnýz. Katkýsý olabilirse, bu paralelde ''Dolambaçlý Yollarda'' isminde bir yazým sitede yer alýyor. Teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Yazar Konularý Nereden Alýr
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Bir Yazar Adayýnda Olmasý Gereken Özellikler
Yazarlýk ve Para
Bir Yazarýn Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.