..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Birkan ASKAN




16 Aralýk 2002
Herþey benim yüzümden../deðil..  
Yüzüne karþý deðil, yüzündeki karþý kýyýya..

Birkan ASKAN


Herkes sevmez benim kadar bu uzaklýðý, /Takvimde koparýlmamýþ günler durur, /Bir çocuk zemheri vakti, /Ben beklerim, /O uyur...


:BCFA:
Ne seninle, nede benimle baþlamayacaktý bu satýrlar. Baþka düþlere olta atacaðým bu gece. Yeni aldýðým ayakkabýlarýn canýmý acýtmasý bile daha çok düþündürüyor beni þimdi. Acýlar düþündürür kendini.

Düþlerim var elbette, ama ben yokum, içinde birbirimiz olan bütün düþlere. Bu yüzden, birkaç satýr þiir yazarak geçiþtireceðim bu zamaný aðýrlýðýnca...duracaðým kýsaca burada. Kýsaca içimi parçalayan kelimeler pazarlayacaðým bir anlamda..Yüzüne karþý deðil, yüzündeki karþý kýyýya. Kendi yüzümle...

Bir yýðýn iþe yaramaz cümle..kamp ateþi yakýlmýþ tenimde yüzüme kapaklanan..alev mavisi bakýþlar altýnda, oldukça eprimiþ bir þekilde..duracaksýn kýsaca orada. Sürekli yüzüme baktýðýný, sürükleyerek tekrarlama safhasýnda. Anlamýþ gibi yapýp, susacaðým. Ne sen olacaksýn, ne de ben..birarada..Yüzümdeki yüzüne dair..Birkaç kendini bilmez kelime..Nasýl baþladýðýný bilmeden..Kendi yüzünü doðuracak herþey..Hiç yüzünden.

...
Herkes sevmez benim kadar bu uzaklýðý, /Takvimde koparýlmamýþ günler durur, /Bir çocuk zemheri vakti, /Ben beklerim, /O uyur...aþk deðilse de bu..bilirim benim yüzümden..sonra, sana döner yüzünü zaman, anlatýr bana.. iki duvarýn kesiþtiði noktada, kapatýr gözlerimi, dinlerim...

Daðýnýk bir ev gibi yüzün þimdi, dumanlanmýþ bir seviþme..ve yüzümde býraktýðýn daðýnýk kýrkyama..zamana soðuyan.. Alýntýlý bir hayatýn, dar koridorlarýnda yaþamaya dair..kendi halinden içedönük bir ifadeyi deðiþ-tokuþ ederek kimseye göstermeden..Derli-toplu bir sisteme ayakizi býrakmadan, (sistem nedir bilmeden, bilinen sistemden burun bükerek..) usulca terkederek kendini..ve sadece senin gözlerinde yer ettiðimi, düþündürmeden bana bu hayat..terkederek gözlerinden kendimi...yüzümden kovdurana dek..hangi fýrtýnadan daha sessiz..

Þimdi soðuk mevsimler zamaný..peþinden gidilen bir serüvenin kýsýk sesleri ardýnda. Ne çok derdi vardýr elle tutulmayan bir yüzün. Herþey onun yüzünden olur, dokunulmayan gözyaþlarýný rüzgarda kurutan bir yüzün. Nasýl, niçin, neden sorularýný aynalara saklayan bir yüzün. Benim göremediðim, benim dýþýmda, benden habersiz, onarýmsýz bir yüzün. Yüzüm kadar acýya dayanýklý. Benim yüzüm.

Herþey benim yüzümden oldu..benim bile ulaþamadýðým bir hiç yüzünden..Hiç yüzünü gördün mü, karanlýðýn.. Kaç kez seviþtin hiç yüzünle..Kýrýlan hayallerinle kaç soðuk odada, kaç kez bir hiç yüzünden barýþtýn..Sonrasýz ve yorgun..kendine ait sandýðýn gerçek yüzünle..kaç kez karþýsýna çýktýn hayatýnýn, ‘gerçek sevda’ büyüsüne kapýlarak..kaç kez öldün hiç yüzünden, benim yüzümden, kendi yüzünden..olmayan..kaç ölüm eder, bu hüzün...

Neden bu kadar düþündürür beni bilemem..gece dediðin zaman, neden gökyüzü soyunur karþýmda..aynalarda bir baþka bahar..sevdanýn anlamýna ‘lal öpüþler’ yakýþýr. Sabahlar senden önce yapar makyajýný..senden önce uyanýr yüzün..yüzüne, senden önce tarih düþürür zaman...körpe bir utangaçlýk ellerin..titredikçe..

Kandýrýr kendini sonuçta..ne derse kim, kim nasýl emrederse karþýsýndakine..Ne seninle, nede benimle olmayacaktý..sonuna kadar baþlanýlan, sonuna kadar gidilemeyen bir gece için. Böyle sonlanmayacaktý yaþanýlanlar..(ne kadar yaþanýldý, neden, niçinlerle sürüp giden bir hayata sataþmalar yýðýntýsý..) Böyle baþlamayacaktý iç kanamalar..böyle durmayacaktý..

Þimdi, bu çýplaklýk giyinilmez bir hiç yüzünden..benim yüzümden deðil, yüzümdeki yüzünden..iðnelenen acýlarla..birikerek daha da acýtan tarafýndan.. Usulca yoruluyorum zamana, /Acelem yok, /Sokak aralarýnda düþürdüðüm cümleler var, /Kaybettiðim baþtan...

Belki de bu yüzden..Hýzlý geçilen bir hayatýn, seyrekleþen takýntýsýnda yakýþtýrýldý bize yaþamak..Yenik sayýlmadýkça, uzak olsa da umutlar..birgün belki diyerek..hangi yüzle..

Ne seninle, nede benimle bitmeyecekti bu gece..burada yazýlanlar..burada kalacak olanlar..Ben baþka düþlerin balýðý..bilmediðin okyanuslar renginde.. unutulmuþ..çarmýha gerilen yüzümle..Düþlerim var elbette, ama ben yokum, içinde yüzün olan bütün düþlere...Kýyýsýz bir geçmiþte..ellerim denizfeneri...






www.designsione.cjb.net (Aralýk 2002)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ne söylemeliyim..?
Gönderen: pelin / izmir
16 Aralýk 2002
içeriðinde sorduðun bir çok soruya, gözlerim satýrlardan geçerken,evet, cevabý verdim...seviþmek insanýn kendi yüzüyle,barýþmak kýrýldýðýmýz hayallerimizle soðuk odalarda..tespitlerin insaný kendine döndürüyor ve kendini sorgulamasýný saðlýyor desem, bir çok þeyi anlatmýþ olabilir miyim..?..ne olursa, ne yaþanýrsa yaþansýn, gecelerin hiç bitmesin ve düþlerinde senin de suretin olsun, kendini de ekle düþlerine..kutlarým Birkan..sevgimle..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geldigim Yerden
Kendimi elde ettiðim gün
Sevdanýn yüreðine dair düþünceler
Dökülen renkleri fotoðrafýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.